Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#8371 od Sremska Piva
26 Dec 2015 21:06
Ali nije infekcija, siguran sam jer imam piva stara vise od 6 meseci i nista im ne fali. A nekoliko meseci sam iz svake ture stavio u stranu 2-3 flase, i sad mi doslo da popijem sve jer mi trebaju flase. I to pivo je super, cak sto je to starije pivo bolje, nema ovakvih off-ova, ti off-ovi mi se desavaju samo sa novim turama, odlezi 4 nedelje ali izgleda nije dovoljno, treba 5-6... Znaci nema sanse da bude infekcija jer mi je starije pivo bolje. Zato sam pitao dal je moguce da je zbog toga sto ne koristim sekundarni fermentator pa se ne izmesa ponovo pivo. Ovako ipak mi stoji mesec dana najmanje u fermentatoru, mozda se previse ocisti, neznam.
U ostalom sta mislite o tome da sam posle 5 dana fermentacije flasirao najnoviju turu, slucajno... Bio sam o5 popio i promesao fermentatore, tek na sredini skapiram ajoj ovaj drugi sam trebo :( Sta mislite oce li mi puci flase ? Ili pre nego sto puknu, ja bi da popijem sve, al neznam koji je to vremenski rok... Secer stavljen sve po propisu samo sam prerano flasirao.. Ovo mi se jos nije desilo...
Flase koristim zelene od knjaz milosa 1L ali mi je u podrumu totalan mrak, samo palim svetlo kad flasiram ili unosim novu turu ili idem po pivo :D A i svetlo mi je jako slabo.
Za oksidaciju neznam, neverujem, bice da ja nisam stavio dovoljno hmelja jer sam koristio slabiji i dobio sladje pivo. Inace u mash-u 62 C ako se malo skrati i 69 ako se malo duze izvuce od 45 min, dobija se sladje pivo. Zato ja pravim pauze u mash-u, a ako se kontra odradi nece biti tako slatko. Ali posto mi zena voli sladje pivo sa manje hmelja, sve izadje super :zurka:
#8374 od Mapinguarify
26 Dec 2015 21:28
Стани бре, јесу ли то флаше из исте туре? Истог лонца или шта?
#8376 od Sremska Piva
26 Dec 2015 23:25
ma da ista tura, jedna tura mi je jedan fermentator tj 45-50 litara, nekad bude 42-43 u manjim buradima
#8378 od raix
27 Dec 2015 00:59
Sremska Piva je napisao:Mozda... Isto i zena, prva flasha slatka, druga gorca, treca nije alkoholno vise :P Pa mora i 4..... Kazem ja to nisam primetio, samo je ona...


posto na vise mesta opisujes sta osecas, a ovde mi se cini da si sam objasnio svoju dilemu. mislim da je stvar u tome sto se percepcija ukusa menja srazmerno kolicini piva koje popijes i vremenskom uzivanju u istom. Jednostavno vremenom culo ukusa otupi i imas potpuno drugaciji ugodjaj od istog piva.
Analogija ovom culnom fenomenu je percepcija bilo kog parfema. Kada ga stavis imas osecaj da vristi koliko mirise, a kako vreme prolazi vise ga uopste ne osecas. Ali to ne znaci da ga i okolina vise ne oseca.
Miris i ukus bez obzira sto su razlicita cula imaju slicnu adaptaciju na spoljasnju draz.

Probaj da otvoris samo jednu flasu, zabelezi kakav ukus si primetio. A onda kroz tri sata minimalno otvori drugu flasu iz iste ture. Ali u medjuvremenu nemoj da pusis (duvan otupljuje culo ukusa) a nemoj ni da jedes neku jako zacinjenu hranu, moze hleb :). Javi da li je isto pivo.

Sto se tice flasiranja piva pet dana nakon kuvanja. Ostavi te flase sa strane bar dva meseca. Obelezi ih crvenim markerom. A otvaraj ih iskljucivo napolju ili u kupatilu odakle ces moci lako da skines stroku sa zidova. Obavezno nosi gumeno odelo prilikom otvaranja. :mrgreen:
#8385 od Dzionik
27 Dec 2015 08:23
Mislim da ti imaš problem sa sa tim o5 o5 o5 :-)
Imam i ja sličan problem, pošto volim da začinjavam često stavim neke herbe pred kraj kuvanja a posle zaboravim šta sam stavio....
#8387 od Sremska Piva
27 Dec 2015 14:33
Nemogu ja 3 sata da ne palim cigaru... Ja kad pijem pivo samo palim. Ali eto probacu, 2 sata barem da izvucem ali znaci ne smem ni sunke jesti :( ni kozjeg sira :( aj 2 sata cu izdrzati, probacu sto duze :ojha:
Za gumeno odelo kod otvaranja flasha, mislio sam jednu da probam za novu godinu pa da poprskam dragog komsiju na terasi tipa novogodisnji grand prix sampanjac :beer-funnel: Ostalo cu ostaviti barem do kraja februara pa cemo da vidimo mada cu u medjuvremenu tu i tamo da probam :P Znaci i da ostavim 2 meseca nece flashe puci ? Mene je samo strah od pucanja flasha jer mi je drveni pod u podrumu a i flashe kostaju 300din/gajba...
Dzionik a znaci ni ti ne pises kako pravis turu, ne zapisujes, znaci nisam jedini :zurka:
#8388 od Dzionik
27 Dec 2015 15:41
Više ne pišem, ranije sam zapisivao i radio po receptima ali od kad sam napravio nekoliko grešaka (temperatura, količina itd) a pivo ispalo dobro (možda i bolje) više se ne smaram sa time. Ipak posle nekog vremena stekneš osećaj kakva je sladovina i šta će od nje na kraju možda ispasti. A i volim da eksperimentišem i začinjavam:-)
Obezbedi te flaše nekako, veliko je sranje posle to očistiti. Letos mi je puklo par flaša sa paradajzom sva sreća pa su gajbe bile pokrivene čaršafom pa je većina završila na podu i zidu.
#8389 od taraba
27 Dec 2015 15:47
A šta se desi kad recimo napraviš mnogo dobro pivo po receptu koji nisi zapisao kao ni ostale variable tipa temperatura ukomljavanja, odnos vode i zrna, AA hmelja itd i posle hoćeš da napraviš isto pivo?
Ili ista priča, napravio si super pivo, samo bi po tvom ukusu falilo malkice nečega (arome hmelja, roast-a, karamele, štagod) i planiraš u sledećoj turi da ispraviš to?
#8390 od raix
27 Dec 2015 15:57
Stavi savku gajbu u onaj veliki crni dzak za djubre. Ako neka flasa pukne razlice se u dzaku a ne po podu.
#8403 od Sremska Piva
27 Dec 2015 18:30
Dobra ideja ! ALI kad pukne da mi pocepa kesu i sve se o5 razlije :P Stavicu prvo u dzak od slada pa tako u onu crnu djebretarsku :zurka:

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju