Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#8452 od raix
29 Dec 2015 13:21
taraba je napisao:Osim možda chem trails-a :shock:


wtf is chem trail?
#8456 od raix
29 Dec 2015 14:36
posle napisanog posta sam se setio da i ja imam google.
da da prskaju nas svacim. cak ce i kvasac da nam zagade :)
#8463 od Sremska Piva
30 Dec 2015 00:33
Nema veze, desava se i najboljima :start:
Ja sam teoreticar zavere [kriminalac u americi] tako da ja znam sve te stvari :zurka:
Zasto u opste npostoji teorija zavere ? Ne zato sto je neko izmislio lepu pricu nego zato sto je "istina" iz novina i tv-a previse debilna, aj nazdravlje nije ovo tema za ono pa mozda otvorim temu teorije zavere :zurka:
#8525 od AleksandarV
03 Jan 2016 12:14
Ono što bih komentarisao je prvo kvasac. Koristiš pekarski OK ali se može desiti da su im generacije različite pa nije više isti ukus. Osim toga, pekarski nije baš najidealniji za pivo. Drugo piši sve kako radiš. Kažeš da različito ukomljavaš. I vremenski i temperaturno. Moguće je da ti skrob nije konvertovan. Jer nekada ukomljavaš ispod 45 minuta. Temperatura ukomlkavanja ima uticaj na tijelo piva. I različita je za stilove. Zatim fermemtacija. Kod mene je pivo 21 dan u primaru i onda ide na flaširanje. Kod tebe ostaje i duže. Nije problem, ali ne znam kako se pekarski kvasac tu ponaša. Da li dolazi do autolize kvasca. I ovisi na kojoj temperaturi radiš fermentaciju. Plus pri flaširanju može da se desi, ako ne miješaš, da se šećer ne rasporedi ravnomjerno. Pa da čep ne dihtuje i sl. Plus infekcija pokoje boce. Upisuj sve i koristi programe za pivarstvo.
#8754 od Sremska Piva
11 Jan 2016 19:56
To moze biiti da su razlicite generacije kvasci. Inace nikad ne ukomljavam ispod 45 minuta tj ispod sat ipo sad najnovije a pre sam 4 sata ukomljavao ! Pa da eksperimentisem sa duzinom fermentacije to jeste i dosao sam do toga da je skoro sve jedno dali 3 nedelje ili 3 meseca stoji u fermentatoru, jeste to je pekarski kvasac ali eto njemu je izgleda sve jedno :P Jeste istina da jos nisam probao pivo sto mi je stajalo skoro 3 meseca u fermentatoru, ali kad sam flasirao, bilo je dobrog ukusa, javljam za koju nedelju :)
Za ostale clanove koji su odgovarali na ovu temu, ono pivo sto sam 5 dana posle fermentacije flasirao, otvorio sam i za novu godinu ali nije bilo sampanjca :D Evo i sad to pijemo, jedino je problem da se kvasac agresivno dize sa dna flase jer nije imalo dosta vremena da se stalozi, i cim otvorim flasu iz cuga moram sipati u casu od 1 L inace sto ostane u flasi, propade pivo.... Ali vrlo je dobro pivo :beer-funnel:

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju