Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#8338 od Sremska Piva
25 Dec 2015 22:55
Evo ovako...
Zasto mi se desava, i zena me pitala, i ona mi rekla da postavim na forum ovo pitanje. [mozda se registruje ako je nagovorim], flasiram 45-50 litara, u litarske flase. Zasto neka flasa ima drugaciji ukus od ostalih ? Ili je jace alkoholno sto se cesto desava ili je jaci ukus hmelja ? Meni ovo ne smeta, nisam ni skapirao ali eto ovo je njeno pitanje :ojha: Ne verujem da je do pekarskog kvasca, vise verujem da se radi u sekundarnom fermentoru jer ipak u primarnom drzim 3-4-5 nedelja a sekundarni ne koristim niti sam ikad. Tako nisam ni u zivotu skuvao pivo od ekstrakta, ja sam odma all grain radio... A prvu opremu za kuvanje piva sam dobio od nje :zurka: pa sam je samo unapredio :daj-pivo: A da gorionik sam dobio od mame i tate :D
#8348 od saša blagojević
26 Dec 2015 09:39
ne znam,možda lupetam,ali meni je celog života pivo iz zelene ili malo svetlije braon flaše imalo drugačiji ukus nego pivo iz braon flaše.možda je do boje.ne znam al ja imam takav osećaj
#8350 od SVR
26 Dec 2015 10:03
I ja sam primetio iz zelene flase i ako sedim na ladnom betonu, pivo je drugacije :-)
#8353 od Sremska Piva
26 Dec 2015 10:15
Mozda... Isto i zena, prva flasha slatka, druga gorca, treca nije alkoholno vise :P Pa mora i 4..... Kazem ja to nisam primetio, samo je ona...
#8355 od Mapinguarify
26 Dec 2015 10:26
То могу да буду неки off-ови, услед недовољне дезинфекције при флаширању или нешто слично. Јачи алкохолни укуси су најчешћи нежељени укуси. Ти слаткасти укуси су вероватно последица оксидирације (млечно-картонски). Алкохолни, или ти је висока температура ферментације или превелика количина квасца може да буде, такође.

Колико ти одлежавају пива? Врло вероватно попијеш пиво пре него што се инфекција жешће развије. Остави четири, пет флаша да одлеже два, три месеца да видиш шта ће се десити.
#8357 od taraba
26 Dec 2015 12:30
Ne znam što te čudi takav ishod kad si i sam rekao da ništa ne beležiš i ne meriš već sve radiš po osećaju.
Ako hoćeš konzistentne rezultate moraš da se, što neko reče, uozbiljiš sa procesom.
Ako hoćeš pivo ko što su ga pravili pre 2000 godina onda ti je tvoj proces ok, ali će ti i rezultati biti ko pre 2000 godina. :)
#8359 od Dzionik
26 Dec 2015 12:52
Pa ako je različito od flaše do flaše nema veze sa tim kako je kuvano nego kako je flaširano. I ja kuvam po osećaju pa dobijem prilično konzistentne rezultate ako koristim iste komponente i ne zaigram se previše:-)
#8360 od Mali Bane
26 Dec 2015 13:28
Slazem se sa Mappom, ostavi par flasa iz iste ture da odleze duze pa vidi da li recimo posle 2 ili 3 meseca isto dozivljavas. I kreni da zapisujes sta radis sa kojom turom, kako flasiras itd, mozda ces naci neki sablon.
#8370 od civi
26 Dec 2015 18:59
99% je infekcija u pitanju, predlog da ostaviš par flaša je ok ali samo da bi utvrdio šta se dešava. Moj predlog je da ozbiljno porazmisliš o dezinfekciji pre flaširanja jer 99% kućnih pivara ovaj deo radi kako treba i nema problem koji si ti naveo a onaj 1% ima takve i slične probleme.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju