Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#8226 od Sava
21 Dec 2015 23:05
Ne vidim ni jedan razlog da koristis bilo ta za flasiranje od plasticnog fermentora iz majstora/mojepivo. Direktno u flasu lepo iz fermentora, kakvo pretakanje, samo se aerise bezveze. Ja sam kupio onaj nastavak koji se nakaci na slavinicu od 300 din (imas na sajtu). Poslednjih 5 litara je zeznuto jer si tada pri dnu, pa moras nezno da nagnes kofu da ne povuces talog, ali ja te flase obelezim da su sa dna. Osim sto imaju malo vise taloga, nikakav problem sa njima nisam imao.

Ako ces da se zezas sa staklenim balonom onda............. snadji se :)
#8228 od saša blagojević
21 Dec 2015 23:18
a lakše je iz fermentora polako u bure,pa se doda šećer i crevom sa tim nastavkom samo bockaš u flaše koje su u gajbi.em je brže,em je ravnomerno zašećereno,em je bistrina u svakoj flaši jednaka
#8232 od Mladen
22 Dec 2015 10:10
raix je napisao:
Mladen je napisao:Ovo ja koristim za flaširanje. A za pretakanje koristim harmonični pretakač http://migros.rs/Asortiman/Pumpe_za_pretakanje.html tako da mi crevo ne treba


Da li ti se potpuno napuni ovaj deo harmonicnog pretakca sto lici na harmoniku?
Meni je ta varijanta bila sumljiva pa sam skinuo to . Pretacem samo sa ovim crevom sto izgleda kao stap i na njega navucem drugo crevo.

Mislim da je mnogo bolja opcija - pretakac laki start. Ovo nisu imali kada sam sklapao opremu pre par godina.


Jeste puna harmonika, možda malo da pri vrhu ima pene. Naravno, prilikom pretakanja kada prvi put razvučem harmoniku ona će da uvuče deo piva iz staklene pletare, ali to nije dovoljno da pivo samo krene, nego ponovim uvlačenje i razvlačenje još jednom.

Ja u bidon izvučem oko 18-19 l, a poslednjih 2-3 litra sa dna u neku drugu posudu. Ako mi ovih poslednjih 2-3l povuku kvasca, on se koliko toliko istaloži dok flaširam ovaj veći deo. Do sada mi je najbolje bilo sa S-04, mada nisam imao problema sa talogom ni sa S-33 ili us-05.
#8433 od Zgavrilovic
28 Dec 2015 12:31
Evo opet imam pitanje, pa da ne otvaram novu temu za svako :D

Interesuje me da li je bolja opcija raditi cold steeping za specialty grains ili standarno na nekih 65c? :ziveli:
#8435 od raix
28 Dec 2015 13:01
Zavisi sta zelis da postignes i koji su spec.grains? Postavi recept i konkretno pitanje u temi recepti.
Ako je cilj samo boja sa npr roastedom onda cold step.
A ako hoces da nafilujes ekstrakt sa jos malo carmel slada tj ukusa onda partial mash na 65.
#8439 od Mapinguarify
28 Dec 2015 16:39
Cold Steep daje arome ledenih kafa, i odličan je za black IPA piva i budženje boje. Vodi računa da, ako radiš Cold Steep, da bi se ta aroma ikako osetila mora da ima gotovo duplo više tamnih sladova. I moje mišljenje je da je aroma lepša i blaža nego sa običnim sladovima. Nema ugriz kao kada se radi mash. Tvoj je izbor. Zavisi od stila. Ja za portere, stoutove mashujem, a za black ipa i povremeno za portere gde želim manje agresivnih aroma radim cold steep.

Mada, nećeš imati problema ni na jedan ni na drugi način ukoliko ne preteraš sa preprženim sladovima.
#8585 od Zgavrilovic
05 Jan 2016 17:58
Opet jedno pitanje :)

Pretpostavljam da je mozda i smesno, ali me interesuje sledece. Sinoc sam pivo Pale Ale Tron, i svidelo mi se kako se u pocetku oseti gorcina a nakon toga deluje sladje. Ono sto me interesuje kako se dolazi do te slatkoce na kraju, sta je potrebno uraditi :ziveli:

Pretpostavljam da je do slada kako mu ime kaze, nego da li ima poseban slad koji dovodi do toga :D
#8586 od raix
05 Jan 2016 19:44
Crystal, cara sladovi daju slatkocu a od ebc/lovibond daju i boju. Sto vise to tamnije a i sladje. Opet vodi se po preporukama za maksimalnu kolicinu, mislim da je do 20% od ukupne kolicine sladova.
Ima jos spec sladova koji isto mogu sladiti, meni je takav i mekano.
Edit: ne može se baš i jednoj rečenici objasniti ukus i boja od svih caramel sladova. :ziveli:
Poslednji put menjao raix dana 06 Jan 2016 01:10, izmenjena samo jedanput
#8592 od jovanc
05 Jan 2016 23:58
Tu jacu gorcinu osecas samo na pocetku dok se naviknes na nju, posle deluje da je slabija ali je ista.
#8606 od Sava
06 Jan 2016 18:32
Ja pravim odlicnu APA na taj fazon sa 5% Caraarome. Otprilike 80% BIP, 10% minhen, 5% jecmene pahuljice + svetliji karamel, 5% CaraAroma. IBU oko 40, Columbus za gorcinu, neki citrus za aromu, obavezan dryhop.

Tron APA je solidan, ali fali mu wow faktor po meni. Mislim da je njemu IBU oko 30 i da koriste Crystal.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost