Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#17557 od selko014
02 Sep 2019 20:31
Ovako, sastavljen je u brewersfriend sajtu pa ako bi mislili da postoje neke bolje varijante ispravite me slobodno.
4.4kg Pale ale slad
550gr cara Amber
Ukomljavanje na 66stepeni.
Magnum 15gr na 60min
Chalenger 15gr na 30min
Bavaria Mandarina 15gr na 0min
Safale US-05
Kuvam u prohromskom buretu kapaciteta 20l, nije mi baš najjasnije ono boil size i oko količine vode, da li je to dovoljno za 22l piva?
#17558 od Mladen
02 Sep 2019 21:11
Kada kuvas potrebno je vreme da sladovina provri, a kad provri i da kljuca sat vremena. Nakon toga ide hladjenje. U svim tim procesima ocekuj da ce ti se smanjiti zapremina sladovine. Koliko tacno, ne mogu ti reci, ali zavisi od vremena do pocetka kljucanja, jacine kljuca, brzine hladjenja. To ces morati iskustveno saznati nakon par kuvanja na svojoj opremi.
Zbog toga, boil size ili kolicina za kuvanje treba da bude veca od kolicine sladovine koja ide u fermentor. Ako hoces da kuvas u posudi od 20 litara, zbog kljucanja u njoj ne bi mogao da kuvas vise od 18-19 litara. Nakon isparavanja ces dobiti tipa oko 16 litara gotove sladovine.
Postoji opcija da kuvas manju kolicinu, pa da u fermentor dodajes vodu, ali tada moras da stelujes gorcinu u aromu, i smanjujes OG sladovine. Pivari obicno to rade kada kuvaju sa ekstraktom, kada nemaju veliku posudu za kuvanje.
Za ture od 22 litra je potrebna posuda (lonac, bure i sl) od bar 30 litara.
#17560 od selko014
02 Sep 2019 21:21
Kuvqću onda 2 puta po 10litara s tim da ću drugi put malo modifikovati tako što ću zameniti chalenger i mandarina bavaria sve u svemu hvala na savetu
#17561 od selko014
02 Sep 2019 22:42
Da li da dodam možda ovsene ili ječmene pahuljice u ovo da bi mi bila postojanija pena?
#17563 od selko014
03 Sep 2019 11:59
E sad imam par pitanja u vezi brewersfriend batch size mi je zapremina fermentora ili koliko ciljam da mi bude piva, a boil je koliko se kuva, znaci pre boil je količina koja se kuva a post boil koliko je ostalo. Naručio sam hmeljeve i ostaće mi od svakog, to posle ostavljam u zamrzivač pošto ne mogu da kuvam svaki drugi dan zbog obaveza, hvala
#17565 od Mladen
03 Sep 2019 23:29
Kako ukomljavas? Stavio si efikasnost 35%. Za all grain bi trebalo da izvuces vise, bez obzira sto si pocetnik. Ocekuj dosta jace pivo.
#17566 od selko014
04 Sep 2019 03:06
Na gorioniku jer nisam baš najbolji sa opremom, pokušao bih da ga držim na 66°C 60 min mada nisam najbolji sa ovim recipe builderom, trudim se
#17567 od Mladen
04 Sep 2019 13:37
Moraces cesto da mesas, da izjednacis temperaturu na dnu, do gorionika i na vrhu.

Savetujem ti da napravis komoru od stiropora i filca za laminat u koju ces staviti lonac za ukomljavanje. Lakse ce ti biti nego da drzis nonstop na plamenu, a nece ti temperatura mnogo pasti. Ovako nesto

Slika

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost