Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#17387 od Lesa021
13 Mar 2019 20:40
Pomoć prijatelja,

Da li posle hlađenja sladovine obavezno odmah dodati u nju kvasac ili se to može odraditi posle par sati ili eventualno sutra dan. Sladovina bi stajala u hermetički zatvorenoj posudi. To mi je bitno iz razloga šzo pivo bi kuvao na vikendici , a fermentaciju bi odradio u stanu radi lakšeg praćenja?
#17390 od Mali Bane
13 Mar 2019 22:06
Nije oglavu ali je bitno sto pre. Jer sto vise vremena dajes divljim kvascima i bakterijama da se razmnoze to ce teze biti kvascima da ih posle savlada i nadjaca u fermentaciji.
#17392 od civi
14 Mar 2019 10:24
Može i sutradan da se doda, ali kao što reče Bane divljaci imaju više vremena da se razmnože. Bitno je da nakon hladjenja ostane sterilno koliko je god to moguće.
#17396 od raix
14 Mar 2019 17:25
Drugi razlog je oksidacija.
Ako kuvas u vikendici a hoces fermentaciju da pratis od kuce nije problem da stavis kvasac i transportujes. Kvasac ima lag fazu koja traje prvih 6 do 12h. Trece i ako ostavis pivo na placu taman imas razlog vise da se vratis posle dve tri nedelje.
#17400 od Lesa021
15 Mar 2019 10:02
raix je napisao:Drugi razlog je oksidacija.
Ako kuvas u vikendici a hoces fermentaciju da pratis od kuce nije problem da stavis kvasac i transportujes. Kvasac ima lag fazu koja traje prvih 6 do 12h. Trece i ako ostavis pivo na placu taman imas razlog vise da se vratis posle dve tri nedelje.


Dolazim ja svaki vikend, nego se bojim da se nešto ne desi između dva vikenda. Prvi put mi je pa ne znam da li 7 dana previše bez nadgledanja!?!
#17401 od civi
15 Mar 2019 15:24
ukoliko ispoštuješ sve procedure, prazan prostor u fermentoru, temperaturu, vrenjača......
ne bi trebalo da bude nikakav problem da je bez nadgledanja
#17402 od Lesa021
15 Mar 2019 17:58
civi je napisao:ukoliko ispoštuješ sve procedure, prazan prostor u fermentoru, temperaturu, vrenjača......
ne bi trebalo da bude nikakav problem da je bez nadgledanja


Imam fermentor od 30 litara, a racunam da ce sladovine biti oko 22-23 l, da li je to dovoljno?

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju