Stranica 1 od 1

Prvo pivo mnogo nedoumica

PostPoslato: 03 Mar 2019 02:19
od boma27
Zdravo svima,
skuvao sam svoje prvo pivo malo pre nove godine i nije ispalo kako sam ja zamisljao ali je moglo da se pije. prvi komentar koji sam dobio bio je da sam napravio nesto priblizno soku od piva. :D Druga stvar je bila nedostatak gorcine i treca aroma hmelj. Naime, kuvao sam APA-u i koristio pale ale slad, malo crystala a od hmelja sam koristio Cascade i Simcoe za aromu.
Moja pitanja su:
Posto sam krenuo kuvanje sa 30l vode, a stavio sam negde oko 50g Cascade i oko 35g Simcoea, da li je to dovoljno? Ako jeste jel moguce da je tetra pelena koja je sluzila kao muslin vreca pravila problem? :D
Drugo, kako bih mogao da dobijem aromu hmelja kao sto npr ima Dogmin Albino? Jel za to treba dry hop?
Trece, koliko je dovoljno da pivo stoji u fermentoru pre flasiranja i koliko u flasama? ja sam to stavio po 2 nedelje, za fermentor sam siguran da je ok, jer sam merio fg, ali za flase bas i ne, jer mi je neko bilo gazirano a neko ne?
Hvala u napred na odg
Ziveli
Marko

Re: Prvo pivo mnogo nedoumica

PostPoslato: 03 Mar 2019 12:31
od raix
1. Koristi beersmith ili bilo koji kalkulator za pivo. 30l vode i toliko hmelja nista ne znaci.
2.dry hop treba. Pelena ne pravi problem.
3 preporuka je da stoji oko tri nedelje da bi kvasac ispeglao odredjene molekule koji daju nezeljene ukuse u pivu. U flasi oko dve nedelje da se karbonizuje. Vrv nisi stavio jednaku kolicinu secera u svaku flasu.

Re: Prvo pivo mnogo nedoumica

PostPoslato: 03 Mar 2019 23:44
od boma27
Hvala puno!!!
Koristio sam brewfriend i tamo je rekao da cu imati oko 5.5% ALC sto sam i dostigao ali i da cu imati 35 IBU sto mislim da nikako nisam dostigao, plus aroma koje nije bilo.
Ajde probacu ponovo jos jednom, ostavicu duze u fermentoru i uradicu dry hop pa da vidim kako ce da bude.
Puno hvala
Pozdrav

Re: Prvo pivo mnogo nedoumica

PostPoslato: 04 Mar 2019 09:38
od civi
1. Kako si kuvao takvo si pivo dobio "negde oko, otprilike". Šalu na stranu mora da se koristi program inače nemaš pojma šta će ispasti i ostaje ti samo da se nadaš jer nada umire poslednja.
2. DryHop poboljšava aromu, ali ako si kuvao APA onda ne treba da očekujer IPA.
3. Za fermentor je optimalno 3 nedelje, može i kraće i duže sve zavisi šta se kuva. Preporuka 3 nedelje za početak a kasnije ćeš već sam videti šta i kako.
4. Gaziranje u flašama zavisi od od temperature prostorije i količine šećera. Ukoliko si uslovno rečeno stavio istu količinu šećera u sve flaše trebalo bi da budu i jednako gazirane. Gaziranje vršiš na temperaturi od 18-20 stepeni i nakon 10-15 dana bi trebalo da je gazirano onda je najbolje odložiti flaše na temperaturu od 10-12 ako imaš uslov.

Re: Prvo pivo mnogo nedoumica

PostPoslato: 11 Mar 2019 14:05
od boma27
Zdravo,
Evo kompletnog izvestaja kako sam kuvao kao i opreme koju sam koristio kako ne bi ispalo da je bas od prilike :)
Naime, imam fermentacionu komoru koja mi drzi konstantnu temperaturu. Kuvao sam APA-u po sledecem receptu:
Batch Size: 21 liters (fermentor volume)
Boil Size: 28.4 liters
4.7 kg American - Pale 2-Row
0.4 kg German - CaraAmber
10 g Citra Pellet 11 Boil 60 min
10 g Citra Pellet 11 Boil 15 min
10 g Simcoe Pellet 12.7 Boil 10 min
10 g Simcoe Pellet 12.7 Boil 5 min
10 g Citra Pellet 11 Boil 5 min
15 g Simcoe Pellet 12.7 Aroma 0 min
15 g Citra Pellet 11 Aroma 0 min
Original Gravity: 1.052
Final Gravity: 1.009
Safale - Safale - American Ale Yeast US-05
Zelim da napomenem da je fermentacija trajala 2 nedelje na konstantnoj temperaturi od 20 stepeni C.
Koristio sam Odmenjsku vodu, kuvao u kegu, radio prvo mashing u posudi za ukomljavanje koja sam napravio specijalno za to. Za sat vremena oborila je temperaturu za oko 2 stepena. Inace ukomljavanje je bilo na 68 stepen. Ispiranje je bilo kroz istu tu posudu sa vodom temperature od 78 stepeni. Kuvanje je trajalo 60 min i dodavao sam hmelj kako je gore opisano. Hladjenje sam uradio dosta brzo uz pomoc bakarnog cilera.
Sto se tice flasiranja, flasirao sam direktno iz fermentora i sipao sam secer uz pomoc merice (nije bilo odokativno).
Najbitnija stvar za koju sumnjam da je poremetila gaziranje piva, to sto mi je kada sam naslagao pivo u fermentacionu komoru opet na 20 stepeni C je da mi je jedna polica pukla i da mi je svo pivo zavrsilo na 4-5 stepeni jer se komora otvorila i pivo popadalo i to je ono sto krivim za gaziranost.
Na stranu gaziranost, to cu ispraviti i znam gde sam pogresio, zanima me sto se ukusa tice, da li je ovaj moj recept u redu, ili mi treba vise hmelja za gorcinu i aromu, posto ovo sto sam skuvao je imalo slabu gorcinu i nikakvu aromu(osetio se slad, ne i hmelj)? Takodje, planiram da radim dry hop pa me zanima modifikacije ovog recepta (pomoc) kako bih skuvao pivo koje bi imalo daleko vise gorcine i daleko vise arome?
Hvala na konstruktivnoj raspravi
Pozdrav
Marko

Re: Prvo pivo mnogo nedoumica

PostPoslato: 11 Mar 2019 15:05
od civi
Za gorčinu koristi magnum ili kolumbus oni daju onako baš lepu gorčinu. Što se tiče same gorčine to je subjektivno ako tebi nije dovoljno IBU-a onda pojačaj, kad u programu stavljaš hmelj pored ti piše koliko IBU-a ima tj. koja je gorčina svakako nemoj da preteruješ za APA je 40-50 sasvim ok preko toga će biti neprijatno gorko. Ukoliko kuvaš IPU odnosno suvohmeljaš onda IBU može i treba preko tih 40-50, opet zavisi od tvog ukusa recimo od 50-80 u zavisnosti kolio staviš grama hmelja po litri piva.

Re: Prvo pivo mnogo nedoumica

PostPoslato: 13 Mar 2019 13:24
od Ćiva KG
Ja bih i temperaturu ukomljavanja spustio sa 68 na 66C.

Re: Prvo pivo mnogo nedoumica

PostPoslato: 14 Mar 2019 17:35
od raix
Stavi duplo svega sto ti ide na 10,5 i 0 min. Nisi napisao koliki je bio proracun IBU 20/30/40... citru sa 60 zameni magnumom /kolumbusom citra je suvise dobra da bi izgubio aromu kuvanjem od 60min.
Hmelj na 0min ostavi 20ak min pre nego sto pocnes da hladis. Naravno sa ostalm hmeljom.

Re: Prvo pivo mnogo nedoumica

PostPoslato: 19 Mar 2019 14:07
od boma27
Hvala svima! Pokusacu da vas poslusam.
Hvala i pozdrav

Re: Prvo pivo mnogo nedoumica

PostPoslato: 25 Mar 2019 12:23
od Rockula
Ciwi je napisao:Ja bih i temperaturu ukomljavanja spustio sa 68 na 66C.

Slazem se...ja kad eksperimentisem i ne znam koju cu,66 mi je standard :D