Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#17176 od Relja
09 Okt 2018 16:18
Pozdrav drugari, moje ime je Relja. Nov sam na forumu kao i u pivarstvu. Studiram poljiprivredni fakultet i s obzirom da imam predmet pivo brže bolje sam požurio u radnju moje pivo i kupio napredni komplet(https://www.mojepivo.com/komplet-za-napredne.html) i tek nakon toga saznao sa ovaj forum i već 15ak dana nikako da se upustim u prvo kuvanje. Danas sam kupio areometar i planiram u toku ove nedelje da krenem sa kuvanjem. imam previše pitanja al neću da vas davim za početak pa sam mislio da napišem kako ja mislim da bi trebalo da izgleda ovo kuvanje pa eventualno da mi ispravite greske :)
1. dezinfekcija opreme(sredstvo je chemipro OXI) čini mi se 4g po litri. Da li bi trebalo da dezinfikujem lonac za kuvanje?
2. Lonac za kuvanje je 20 litara, malo manji nego što bi trebalo. Mislio sam da skuvam sa 10 litara pa naknadno da dodam ostatak i time da ohladim sladovinu(Pročitao sam da bi trebalo dodati flaširanu vodu umesto česmovače, koju biste mi preporučili?) Prvo bi trebalo da ekstrakte stavim u toplu vodu da postanu tečniji. (Prvi ekstrakt dodajem kada voda proključa,zatim hmelj i 10 minuta pred kraj drugi ekstrakt?) Za prvo kuvanje nisam mislio da koristim specijalni slad i drugi hmelj.
3.Prebacivanje iz lonca u fermentor, mislio sam da to uradim sa crevom da bih dodatno aerisao sladovinu pa potom malo mućkao fermentor(aerisanje se vrši pre dodavanja kvasca?) Fermentacija će se odvijati u podrumu. Trenutna temperatura je 18 stepeni mada moram da proverim na koliko pada noću. O sekundarnoj fermentaciji i flaširanju ću naknadno da pitam :) Unapred hvala i pozdrav :pivce: :pivce:
#17181 od civi
10 Okt 2018 08:23
Manje više je to to što si opisao, jedino ne treba da dezinfikuješ lonac za kuvanje jer dovoljno je da bude opran on će se sterilisati sam prilikom kuvanja.
#17187 od Relja
11 Okt 2018 13:47
Da li neko zna kolika bi trebala da bude početna i krajnja gustina? Na ekstraktu piše da se dobija pivo sa 4,9% alkohola. S obzirom da imam ekstrakt hmelja jel se on isto ponaša kao i hmelj tj da li peni i koliko bi vremenski trebalo da traje kuvanje? hvala :)
#17188 od civi
11 Okt 2018 15:09
Koliko se ja sećam tih ekstrata trebalo bi da dobiješ 1050 i da završi na 1010 ali ovo je samo teorija. Imaš i onih što se vode kao 1036. Svakako imaš uputstvo pa se vodi prema njemu.
Za extrakt hmelja stvarno nemam pojma
#17189 od Branjo Ruman
11 Okt 2018 17:39
Skrenuo bih sa teme malo, kazes predmet Pivo na poljoprivrednom ?


Jel bi mogao da napises ovde ili meni u poruku kako funkcionise to, tj da li mogu na predavanja da upadnem sa nekog drugog faxa ? Jel ne bi pravili problem ?
#17200 od Relja
14 Okt 2018 10:05
Branjo Ruman je napisao:Skrenuo bih sa teme malo, kazes predmet Pivo na poljoprivrednom ?


Jel bi mogao da napises ovde ili meni u poruku kako funkcionise to, tj da li mogu na predavanja da upadnem sa nekog drugog faxa ? Jel ne bi pravili problem ?


Nama niko nikad za 4 godine studiranja nije došao na predavanje pa ne znam sta bi ti rekao, inače benefite bi imao ukoliko planiraš da počneš industrijsku proizvodnju, mnogo se razlikuje ono što mi učimo tamo i ovo što me vi učite ovde :)
#17203 od Relja
14 Okt 2018 19:18
Upravo je završeno uz mnogo muke kuvanje. Po receptu iz radnje moje pivo treba oba ekstakta razmutiti u 23l vruće vode, kada proključa dodati 30ml ekstrakta kuvati 20 minuta, dodati još 10ml i kuvati još 15 minuta. Ja sam uradio malo drugačije. Razmutio sam prvi ekstrakt u vrućoj vodi(11l), morao sam da čekam 40 minuta da proključa, kada je voda dostigla nekih možda 80 stepeni sladovina je počela da se muti i dobila kao neke bele grudvice koje su kasnije nestale(valjda ovo nije problem). Proključalo posle brda vremena, dodao sam 30ml ekstrakta hmelja, kuvao 20 minuta. Dodao 10 ml ekstakta hmelja,posle 5 minuta dodao drugi ekstrakt slada i kuvao još 20 minuta pošto oko 5 minuta sladovina nije ključala. Po završetku kuvanja sam dodao balon od 6l i lonac ubacio u hladnu vodu da se hladi. Vodu sam promenio 3 puta i nakon 30ak minuta sladovinu pretočio pomoću creva u fermentor u koji sam sipao drugi balon vode takođe 6l pošto je lonac za kuvanje 18l(nadam se da ovo nije problem).Onda sam dodao kvasac koji je bio u čaši tople vode oko pola sata i nakon toga se setio da nisam mućkao fermentor :idea: mada sam sipao crveom sa visine pa je možda i dovoljno. Stvorilo se dosta pene. Početna gustina je 1042. Fermentisaće u podrumu na temperaturi od 18 stepeni. Značio bi mi bilo kakav komentar i na šta bi trebalo da obratim pažnju ubuduće. Hvala :pivce:
#17204 od vladaq7
15 Okt 2018 06:18
koliko ja znam, taj ekstrakt hmelja se dodaje nakon zavrsene fermentacije. Ja sam prvi put, mozda i drugi put kad sam kuvao sa ekstraktom, dodavao taj ekstrakt. Meni je davao samo gorcinu, nista drugo ja tu nisam osetio. Mozes da izmeris posle hladjenja temperaturu. Imas one nalepnice-termometre pa polepi po fermentorima. Bitno je da ohladis do 20C pa da onda dodas kvasac. Dovoljno ti je sto se aeracije tice, ne brini. Nesto ti mala ta gustina. Da nisi merio vrucu sladovinu?

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju