Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#17115 od Nikola010
20 Sep 2018 22:25
Pozdrav svima,

Tek sam zagazio u svet domaceg pravljenja piva, i za sada jos uvek istrazujem i trenutno gledam kakvu opremu da kupim za pocetak. Na mnogim sajtovima i forumima sam procitao dosta toga, ne mogu da kazem da mi je sve jasno ali bi mogao da krenem. Medjutim kopka me jedno pitanje koje sam procitao samo u jednoj knjizi i nisam našao dalje informacije.

Naime, kada se prodje ceo ciklus kuvanja piva i fermentacije, i kada dodje vreme za degustaciju, pročitao sam da se ne sipa cela flaša nego da se određeni deo ostavi jer je u njemu kvasac koji... pa da kažemo ne reaguje lepo sa želudcem :D . Mene interesuje da li se ovaj deo odvaja filtracijom ili se on posle nekog vremena jednostavno razloži u pivu i kasnije nije potrebno mnogo voditi računa prilikom sipanja?

Ako je potrebna filtracija, da li je bolje odmah se učiti da je to sastavni deo kuvanja piva ili se to uvodi kasnije kada se stekne iskustvo?
#17116 od SVR
20 Sep 2018 22:58
http://craftybeergirls.com/wp-content/u ... G_2021.jpg
ne mogu da se setim ni jednog homebrewra koji filtrira svoje pivo, osim postupkom COLD CrASH, (stavis fermentor na 0-3C da prestane da bude aktivan i padne na dno fermentora) onda flasiras.
mada ovo o cemu pricas sa pazljivim sipanjem se odnosi na talaog kvasca koji ostaje u flasi a nastaje prilikom karbonizacije u flasi
#17118 od samardzija
21 Sep 2018 08:57
Meni je palo na pamet da stavim filter za gorivo na crevo pri pretakanju piva iz fermentora u posudu za tocenje pa da tako malo isfiltriram pivo od kvasca. Jel neko imao slicnu ideju?
#17119 od civi
21 Sep 2018 13:33
Filtriranje piva je koliko je meni poznato moguće samo sa pumpom, slobodnim padom dolazi do zapušavanja i to je samo močenje i povećanje rizika od infekcije.
Rade ti je postavio sliku na kojoj se vidi kvasac na dnu uz pažljivo sipanje na dnu ostaje kvasac i nećeš imati nikakvih problema. Što se tiče stomaka tu su iskustva različita ali svakako ništa ti neće faliti.
#17145 od bogyns
27 Sep 2018 08:29
Takođe, treba ti kvasac u flaši, tačnije neka mala količina kako bi se uopšte gaziralo pivo u flaši posle dodavanja dekstroze . To što rade kaže , posle cold crash-a većina materija u suspenziji padne na dno kao i veliki deo kvasca ali ostane dovoljno kvasca prilikom pretakanja iz fermentora u kantu za flaširanje. Posle se taj kvasac vidi u flaši kao talog. Ako ohladiš pivo u flaši par dana, kvasac padne na dno i kompaktuje se tako da prilikom sipanja u čašu nemaš problema.
#17151 od raix
28 Sep 2018 21:48
Ako bas ne volis kvasac, hladi flase uspravno i nemoj da naginjes do kraja kad sipas u casu. Uvek koristi casu jednake zapremine kao sto je flasa.
Inace psenicna piva zahtevaju i ukus kvasca tako da njih sipas tako da i kvasac razmutis sa pivom. ..uostalom pogledaj reklamu za zajecarsko psenicno.
#17152 od raix
28 Sep 2018 21:49
Ako bas ne volis kvasac, hladi flase uspravno i nemoj da naginjes do kraja kad sipas u casu. Uvek koristi casu jednake zapremine kao sto je flasa.
Inace psenicna piva zahtevaju i ukus kvasca tako da njih sipas tako da i kvasac razmutis sa pivom. ..uostalom pogledaj reklamu za zajecarsko psenicno.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju