Da ne bih pocinjao novu temu, a posto me jos uvek muce slicni problemi, pisacu ovde.
Danas sam skuvao novu turu IPAe i imao vise problema, ali, prvi put sam uspeo da dobijem zeljeni OG, pa cak i visi. Prvo, imao sam opet preveliku kolicinu taloga, one male prasine. Kada sam sipaol pivo u menzuru(pre kuvanja), oko 35-40% u menzuri je bio taj talog. Mislio sam da mi se to do sada desavalo zbog tetra pelene i gaze, medjutim, sada sam presao na vrece iz DMa(ali nove neke, sa rasferslusom koje su velicine 40x50 vise nema onih starih) i opet dobio tu kolicinu taloga. Prosli put kada sam kuvao citrillo IPA, taj talog nisam ubacio ceo u fermentor, pa sam umesto 20l imao 15l u fermentoru odnosno 13l u flasama sto je veliki gubitak. Sada sam citao po netu i video da mnogi taj talog ubacuju u fermentor, da ce se u njemu staloziti, i nece biti nikakvih problema(za hmelj sam koristio takodje vrece iz DMa). Jel imao iko do sada problem sa ovim? Jel imate ideju kako da se resim toga? Radio sam ukomljavanje na 66 stepeni, Strike temp mi je bila 73, medjutim morao sam da dogrevam odmah sladovinu i to par puta da bih dobio zeljenih 66 stepeni i odrzavao istu temperaturu(u par navrata je sladovina prilikom dogrevanja isla i do 70 stepeni, ali cim vratim vrece sa sladom unutra i promesam, temperatura padne). Jos jedan problem je sto sa sve tim talogom nisam dobio zeljenih 20l u fermentoru vec samo 17,5l, ali sa visim OGom nego sto sam zeleo(po receptu je 1.068, a dobio sam 1.081), tako da sam razblazio sa 3l rose i dobio 1.070 sto je 67% efikasnost(mogao sam jos da razblazim ali sam pri ruci imao samo 3l, a nije bilo vremena za kuvanje i hladjenje nove vode). Za sada mi je najveci problem taj talog, da li on stvarno ne utice na pivo(jako ruzno izgleda) i sta ga stvara? I da li nekako ovo razblazivanje sa vodom moze da utice na pivo? HVala unapred na odgovorima
