Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#17150 od Mali Bane
28 Sep 2018 19:20
Ja sam za busenje. Koristis ga onda samo za to i to je to. Za te ture frizider ima da se kupi za 1500-2000 dinara + crevo i cesma i za oko 2500 dinara imas kompletan mash tun. Sve ovo ostalo su ti poluresenja koja su ti vise drkanje nego uspesnost.
#17332 od MilanL
22 Feb 2019 01:23
Da ne bih pocinjao novu temu, a posto me jos uvek muce slicni problemi, pisacu ovde.
Danas sam skuvao novu turu IPAe i imao vise problema, ali, prvi put sam uspeo da dobijem zeljeni OG, pa cak i visi. Prvo, imao sam opet preveliku kolicinu taloga, one male prasine. Kada sam sipaol pivo u menzuru(pre kuvanja), oko 35-40% u menzuri je bio taj talog. Mislio sam da mi se to do sada desavalo zbog tetra pelene i gaze, medjutim, sada sam presao na vrece iz DMa(ali nove neke, sa rasferslusom koje su velicine 40x50 vise nema onih starih) i opet dobio tu kolicinu taloga. Prosli put kada sam kuvao citrillo IPA, taj talog nisam ubacio ceo u fermentor, pa sam umesto 20l imao 15l u fermentoru odnosno 13l u flasama sto je veliki gubitak. Sada sam citao po netu i video da mnogi taj talog ubacuju u fermentor, da ce se u njemu staloziti, i nece biti nikakvih problema(za hmelj sam koristio takodje vrece iz DMa). Jel imao iko do sada problem sa ovim? Jel imate ideju kako da se resim toga? Radio sam ukomljavanje na 66 stepeni, Strike temp mi je bila 73, medjutim morao sam da dogrevam odmah sladovinu i to par puta da bih dobio zeljenih 66 stepeni i odrzavao istu temperaturu(u par navrata je sladovina prilikom dogrevanja isla i do 70 stepeni, ali cim vratim vrece sa sladom unutra i promesam, temperatura padne). Jos jedan problem je sto sa sve tim talogom nisam dobio zeljenih 20l u fermentoru vec samo 17,5l, ali sa visim OGom nego sto sam zeleo(po receptu je 1.068, a dobio sam 1.081), tako da sam razblazio sa 3l rose i dobio 1.070 sto je 67% efikasnost(mogao sam jos da razblazim ali sam pri ruci imao samo 3l, a nije bilo vremena za kuvanje i hladjenje nove vode). Za sada mi je najveci problem taj talog, da li on stvarno ne utice na pivo(jako ruzno izgleda) i sta ga stvara? I da li nekako ovo razblazivanje sa vodom moze da utice na pivo? HVala unapred na odgovorima :D
#17333 od velja
22 Feb 2019 08:38
Probaj sa irskom mahovinom 10min pred kraj kuvanja ili zelatinom pre cold crash-a ili oba.
#17336 od raix
22 Feb 2019 18:26
Taj talog ti je zbog BIAB tehnike ukomljavanja. Ima djubreta da vrisnes i sladovina bude mutna kao blato. Sve to sipas u fermentor i ne razmisljaj.
Razmisli da predjes na mashtune od piknik frizidera. Sa njim ces prvo da recirkulises sladovinu dok se ne izbistri.
Rosu nije trebalo prokuvavati pa hladiti. Dovoljno su je dezinfikovali pre flasiranja. Mislim da to rade sa O3 ili UV lampama u fabrikama....znaci nema hlora a ni bakterija.
Kad dogrevas lonac nemoj vaditi te vrece vec mesaj da se ne zalepe za lonac. Brze ces dostici strike temp. Drugo ... posto pre svega treba da uzivas u danu kad kuvas pivo zagrej vodu gadjaj da bude oko 66/67 pa ako padne za stepen dva neces mnogo omanuti. Kad predjes na piknik frizider onda cepidlaci.
#17337 od MilanL
24 Feb 2019 21:57
Bas tako, pola piva bude kao blato... U redu, onda vise ne brinem o tome. Irsku Mahovinu cu probati sledeci put video sam da ima u Majstoru. Rosu nisam prokuvao pretpostavio sam da je dezinfikovana. Nego sam samo 3l imao Rose pri ruci, hteo sam da dodam jos jedan litar pa bih taj litar morao da prokuvam, na njega sam mislio. Nastavicu jos bar neko vreme sa BIABom pa cu kasnije preci na mash tun. Hvala na odgovorima :D

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju