Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#17072 od MilanL
13 Sep 2018 19:59
Pozdrav iz Zarkova,
Nov sam na forumu i kao sto ime teme kaze, skuvao sam prvo pivo i imao odredjene probleme, od skoro sam se zainteresovao za Kucno pivarstvo i nadam se da cemo se lepo druziti :D .
Radio sam all grain metodom APA pivo sa nekim receptom koji sam nasao na internetu (konkretno beerstore), samo sam sve prepolovio jer sam hteo na pocetku da napravim manju turu od 10 litara (ako nesto zeznem da ne propadne puno). Kao sto rekoh trebao sam da dobijem 10 litara ali sam dobio 8, i OG nije ispao 1,050 vec 1,046. Ukomljavanje sam vrsio u loncu sa 8 litara vode(prvo prokuvao pa onda sacekao da s eohladi na 72 stepena), kada padne temperatura dogrevao sam i tako sat vremena. Ispiranje sam vrsio sa 6 litara vode(na 78 stepeni) tako sto sam prvo iscedio slad u gazu i potom polako tih 6 litara prelio preko slada. Nakon toga sam dobio 12 litara sladovine. Nakon kuvanja mi je i ostalo samo 8 litara i to sa 1,046 OG. Prvo, na koji nacin ja mogu da izracunam koliko vode je potrebno otprilike za ukomljavanje a koliko za ispiranje, nasao sam kalkulator(https://www.morebeer.com/content/sparge ... calculator) ali ne znam koliko da podesim Trub Loss i Equipment Loss, jel dobar ovaj kalkulator ili koristite neki drugi?. Takodje, kako da izracunam koliko bi vode trebalo da ispari? Na stranim forumima sam nalazio razne brojke (negde 10%, negde galon na sat....). I slad sam samleo 2 dana pred kuvanje, koliko je to moglo da utice na OG? I jos jedno malo glupo pitanje, kakvo pivo bih ja mogao da ocekujem od ovoga sto sam napravio? Planiram sad u ponedeljak da kuvam drugu turu po istom receptu pa vas molim za pomoc, sta biste mi preporucili da uradim.
Hvala unapred.
#17077 od civi
14 Sep 2018 10:29
Ništa strašno se nije desilo, prosto si dobio lošiju efikasnost od one koja je predviđena receptom kojim si se ti vodio.
Što se tiče tačnog proračuna tu ti niko ne može pomoći osim tabe samog, svaka oprema je za sebe pa tako samo od tvoje opreme zavisi koliko će vode ispariti i koliko će ti ostati u loncu ili neće ništa. Ovo se radi tako što beležić sve tokom kuvanja pa što više tura skuvaš to će ti merenje biti preciznije pa ćeš i podesiti u kalkulatoru sve parametre prema tvojoj opremi.

Šta da očekuješ?
Očekuj da dobiješ pivo na prvom mestu, obzirom da je prvo kuvanje ukoliko sve bude kako treba to će ti biti najslađe pivo u životu :-)
#17083 od MilanL
14 Sep 2018 20:41
Aha, kapiram, hvala. Sada sve gledam u odnosu na moju aparaturu i iskustvo. I imam jos neka pitanja, posto sam kupio kvasac US-05 i potrosio pola (jer je ona kesica za oko 20l piva) da li je druga polovina sada upotrebljiva? Drzao sam je u frizideru. I za hmelj imam pitanje posto sam otvorio kese sa hmeljem u ponedeljak, zatvorio sam ih gumicama za tegle i stavio u frizider. U sredu sam ih otvorio i miris je bio drugaciji. Da li je taj hmelj upotrebljiv sad? I ako nije kako bih trebao da ga cuvam i koliko oni otprilike ostaju svezi? Hvala unapred na odgovorima, i izvinite ako su neka od pitanja glupa :D
#17086 od Mali Bane
15 Sep 2018 18:06
Kvasac vrv jeste upotrebljiv ali to nosi izvestan rizik sa sobom.
Ako si dobro zatvorio i nisi drzao nedeljama i nedeljama - OK je da ga koristis.
Hmelj ce ostati solidno dugo OK ali gledaj da ga potrosis sto pre, da ne bi bezveze oksidisao u frizideru.
#17107 od Sizif
18 Sep 2018 18:29
šta mislite o ovim kesama za čuvanje hmelja?
Slika
#17120 od MilanL
21 Sep 2018 16:09
Hvala svima na odgovorima, kvasac je ostao "Ziv", napravio sam vec drugu turu i kvasci su poceli da rade.
FG u prvoj turi mi je 1,010 sto je bolje od onoga sto sam ocekivao(ABV je oko 4,7%). Jedino ce biti gorce pivo od ocekivanog (oko 48,5 IBU) sto je posledica toga da sam umesto 10l dobio 8l. Efikasnost je bila 47% sto je lose. Pivo sam flasirao 10og dana od stavljanja u fermentor, kvasci su poceli da rade posle 20h. Sve u svemu zadovoljan prvim kuvanjem, probao sam pivo i bice pitko ukoliko sve bude kako treba.
Druga tura je ispala bolja jer sam dobio zeljenu kolicinu piva (10l), tako da bi gorcina trebala da bude dobra. Bolje sam aerisao sladovinu tako da su kvasci pocli da rade vec posle 12h. Medjutim, opet sam dobio manji OG. Umesto 1,050 dobio sam 1,045. Povecao sam efikasnost u odnosu na prvo kuvanje (sada je 55%) ali, opet je nedovoljno. Ukomljvanje sam vrsio u loncu na 66 stepeni (kada padne temperatura, zagrejem, promesam...). Sada sam primetio da su mi razliciti delovi slada (tokom ukomljavanja) imali razlicite temperature. Kada bih promesao onda bi se temperatura izjednacila. Da li to moze da prestavlja problem? Temperature su se razlikovale za 3,4 stepena. Nakon ukomljavanja sam procedio sladovinu kroz sterilnu gazu (viseslojne medicinske gaze), ali, tako da sam sada stiskao slad rukama da bih bolje procedio. Promenio sam nacin ispiranja slada. U lonac sa zagrejanom vodom na 78 stepeni sam sipao slad i cekao 10 minuta nakon cega sam opet procedio slad kroz gazu (prosli put sam zagrejanom vodom prelivao slad). Tada sam merio gustinu i u menzuri mi se stvorila neka vrsta taloga jako sitnih cestica (kao prasine). Nasao sam negde da su to seceri koji se dobiju kada se vrsi ukomljavanje na visim temperaturama. Da li je to tacno? I da li je uzrok toga razlicite temperature tokom ukomljavanja? Tih cestica nije bilo nakon kuvanja. Takodje je slad bio samleven dva i po dana pre kuvanja kao i u prvoj turi. Da li to moze biti uzrok losoj efikasosti? Plan je bio da on stoji samleven oko 3 sata, medjutim, nesto je iskrslo pa sam morao da odlozim to kuvanje za dva dana. Drzao sam ga u vise plasticnih kesa i u zatvorenoj kutiji. Planiram da sledeci put promenim potpuno nacin ukomljavanja. Imam neki rucni frizider, ali, nema cesmicu tako da ne mogu raditi vorlauf i brinem se oko zagrevanja sladovine, da li takav frizider moze zadrzati temperaturu 66 stepeni sat vremena? Da li jos nesto moze biti uzrok slaboj efikasnosti?
#17136 od Mali Bane
25 Sep 2018 19:53
MilanL je napisao:Hvala svima na odgovorima, kvasac je ostao "Ziv", napravio sam vec drugu turu i kvasci su poceli da rade.
FG u prvoj turi mi je 1,010 sto je bolje od onoga sto sam ocekivao(ABV je oko 4,7%). Jedino ce biti gorce pivo od ocekivanog (oko 48,5 IBU) sto je posledica toga da sam umesto 10l dobio 8l. Efikasnost je bila 47% sto je lose. Pivo sam flasirao 10og dana od stavljanja u fermentor, kvasci su poceli da rade posle 20h. Sve u svemu zadovoljan prvim kuvanjem, probao sam pivo i bice pitko ukoliko sve bude kako treba.
Druga tura je ispala bolja jer sam dobio zeljenu kolicinu piva (10l), tako da bi gorcina trebala da bude dobra. Bolje sam aerisao sladovinu tako da su kvasci pocli da rade vec posle 12h. Medjutim, opet sam dobio manji OG. Umesto 1,050 dobio sam 1,045. Povecao sam efikasnost u odnosu na prvo kuvanje (sada je 55%) ali, opet je nedovoljno. Ukomljvanje sam vrsio u loncu na 66 stepeni (kada padne temperatura, zagrejem, promesam...). Sada sam primetio da su mi razliciti delovi slada (tokom ukomljavanja) imali razlicite temperature. Kada bih promesao onda bi se temperatura izjednacila. Da li to moze da prestavlja problem? Temperature su se razlikovale za 3,4 stepena. Nakon ukomljavanja sam procedio sladovinu kroz sterilnu gazu (viseslojne medicinske gaze), ali, tako da sam sada stiskao slad rukama da bih bolje procedio. Promenio sam nacin ispiranja slada. U lonac sa zagrejanom vodom na 78 stepeni sam sipao slad i cekao 10 minuta nakon cega sam opet procedio slad kroz gazu (prosli put sam zagrejanom vodom prelivao slad). Tada sam merio gustinu i u menzuri mi se stvorila neka vrsta taloga jako sitnih cestica (kao prasine). Nasao sam negde da su to seceri koji se dobiju kada se vrsi ukomljavanje na visim temperaturama. Da li je to tacno? I da li je uzrok toga razlicite temperature tokom ukomljavanja? Tih cestica nije bilo nakon kuvanja. Takodje je slad bio samleven dva i po dana pre kuvanja kao i u prvoj turi. Da li to moze biti uzrok losoj efikasosti? Plan je bio da on stoji samleven oko 3 sata, medjutim, nesto je iskrslo pa sam morao da odlozim to kuvanje za dva dana. Drzao sam ga u vise plasticnih kesa i u zatvorenoj kutiji. Planiram da sledeci put promenim potpuno nacin ukomljavanja. Imam neki rucni frizider, ali, nema cesmicu tako da ne mogu raditi vorlauf i brinem se oko zagrevanja sladovine, da li takav frizider moze zadrzati temperaturu 66 stepeni sat vremena? Da li jos nesto moze biti uzrok slaboj efikasnosti?


Ajmo po redu:

Nije problem sto je setala temperatura, kada ukomljavas na sporetu dok dogrevas mesaj konstantno i nece biti problema. Dok stoji racunaj da promesas na svakih 10ak minuta.
Taj drugi nacin ti je svakako bolji.
Kada meris gustinu u menzuri nemoj da ti temperatura sladovine bude visa od 30 stepeni, lako mozes da sjebes hidrometar.
Ta prasina nisu seceri vec prosto prasina i djubre iz masha + proteini. Bilo ih je i posle kuvanja, ali na dnu lonca grupisane u vece gomile. Uglavnom ne treba da bude problem. Ako ti slad stoji samleven izgubices na ukusu, na efikasnosti da, ali posle duzeg vremena koliko ja znam, nisam se bavio time toliko, mleo sam na vreme.
Frizder je odlicna ideja, sa aspekta cedjenja - odradis cesmu na njega, prosto izbusis i montiras, moze obicna mesingana a sa druge strane vezes crevo od vodokotlica. Kupis prohromsko i ondaga iseces i izvadis plasticno crevo iznutra. Voila - eto ga lazno dno.
Taj frizider ce ti izgubiti max 1 stepen tokom sat vremena, naravno ako nije napolju bas na hladnom. U nejga ubacujes vodu tipa 3-4 stepena visu nego sto ti je strike temp jer ce deo toplote pokupiti on sam. Kad se stabilizuje temp. mesas dok ne padne na strike i pljas slad unutra.

Za sad ti je glavni uzrok nacin cedjenja. Ako predjes na frizider sa metodom koju ti rekoh - racunaj 10-15% gore efikasnost.
#17144 od MilanL
27 Sep 2018 01:01
Super! Onda je to ispalo dobro :D
Hvala na odgovoru.
A imam jednu ideju, da ne bih busio frizider, da u frizideru radim ukomljavanje, i kasnije sve prebacim u fermetor (on ima vec cesmicu). Da onda u fermentoru radim vorlauf i kada ostane na 2,3 cm tecnosti u fermentoru da crevom dodajem vodu za ispiranje. Imam tanko crevo koje sam koristio i do sada za prebacivanje slada iz lonca u fermentor posle hladjenja tako da ce taman tih 2,3 cm da se odrzava, koliko sladovine istekne na cesmicu toliko ja unesem vode u fermentor. Video sam da neki rade ovaj vid cedjenja samo u frizideru koji vec ima cesmicu. Sta mislite o tome?

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju