Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#16874 od brana
14 Jun 2018 19:45
планирам да прво пиво правим по овом рецепту

Sierra Nevada Pale Ale klon
10-A American Pale Ale
Author: Pivska Mušica

Veličina šarže: 26,0 L
Iskoristivost slada: 74,0%
Atenuacija: 77,0%
Kalorije: 178,97 kcal per 12,0 fl oz

Početna gustoća (OG): 1,054 (1,045 – 1,060)
Završna gustoća (FG): 1,012 (1,010 – 1,015)
Boja: 7,23 (5,0 – 14,0)
Alkohol: 5,45% (4,5% – 6,0%)
Gorčina: 37,3 (30,0 – 45,0)

Sastojci:
6,4 kg (95,5%) 6,4 kg Pilsner Malt – added during mash
0,3 kg (4,5%) 0,3 kg Medium Crystal Malt – added during mash
22,5 g (16,0%) 22,5 g Magnum (12,7%) – added during boil, boiled 60 m
18 g (12,8%) 18 g Perle (5,5%) – added during boil, boiled 30 m
25,0 g (17,8%) 25,0 g Cascade (6,1%) – added during boil, boiled 10 m
75 g (53,4%) 75 g Cascade (6,1%) – added during boil at flameout 0 min
11 g 11 g Fermentis US-05 Safale US-05

Ukomljavanje i ispiranje:
Ukomljavanje – Liquor: 20,1 L; Strike: 72,27 °C; Target: 66,0 °C
Saharifikacija – Pauza: 60 m; Konačna temperatura: 63,5 °C
Ispiranje – Ispiranje: 17 L vode za ispiranje @ 75,6 °C, 10 m; Ukupno prikupljeno sladovine: 30,13 L

једино ми није јасан овај део "Saharifikacija – Pauza: 60 m; Konačna temperatura: 63,5 °C"
неразумем шта треба да радим после укомљавања на 66 степени(претпостављам да то треба да радим 60 минута) Шта је сахарификација и шта то треба да радим 60 минута
хвала на одговору
#16875 od Mladen
14 Jun 2018 23:32
brana je napisao:једино ми није јасан овај део "Saharifikacija – Pauza: 60 m; Konačna temperatura: 63,5 °C"
неразумем шта треба да радим после укомљавања на 66 степени(претпостављам да то треба да радим 60 минута) Шта је сахарификација и шта то треба да радим 60 минута
хвала на одговору


Saharifikacija je konverzija skroba iz jecmenog slada u secer, kojeg ce kasnije kvasac da preradi u alkohol i ugljen dioksid. Narodski receno, pod saharifikacijom je mislio na ukomljavanje.
#16881 od brana
18 Jun 2018 20:16
Ако може још пар питања
Колико дана траје ферментација и који температурни опсег је дозвољен за овај рецепт
и колико шећера треба за карбонизацију
и увези хмеља, кад сам поручивао хмељ нису имали магнум и препоручили су ми херкулес као замену, да ли да ставим исту количину као магнум или треба нека корекција
#16882 od Mladen
19 Jun 2018 07:44
Sto se vremena trajanja fermentacije tice, sacekaj bar 2 sedmice pre flasiranja.
Za US-05 je pozeljna temperatura 12-25 stepeni, a idealna je 15-22 stepena.
Secera stavi 7-8g po litru (obican secer, ne dekstroza).
A sto se hmelja tice, u ovom receptu pise da Magnum ima 12,7% AA. Vidi sta tebi pise na pakovanju Herkulesa. Ukoliko je priblizna vrednost mozes staviti isto (nece biti neke velike razlike).

Savetujem ti da za recepte koristis ovaj kalkulator
https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... calculator
#16883 od brana
19 Jun 2018 18:53
Хвала Младене на одговорима, ако може још само једно питање и нећу више гњавити, користићу воду са Новосадског водовода пропуштену кроз филтер са обртном осмозом, да ли треба да додам нешто у воду и ако треба шта и колико.
Хвала на одговору.
#16886 od Mladen
20 Jun 2018 07:39
brana je napisao:Хвала Младене на одговорима, ако може још само једно питање и нећу више гњавити, користићу воду са Новосадског водовода пропуштену кроз филтер са обртном осмозом, да ли треба да додам нешто у воду и ако треба шта и колико.
Хвала на одговору.


Nema na cemu, slobodno pitaj sta god zatreba. Tu smo svi da odgovorimo.

Iskreno, ja korsitim izvorsku vodu, pa se nisam puno bavio analizama, filterima, stelovanjem vode i sl. Ali koliko vidim da te je kolega Dardanion vec uputio na temu sa vodom.
#16926 od brana
09 Jul 2018 12:49
30.06. сам скувао пиво, сипао у ферментор и ставио у подрум на 18 степени, до 07. 07. пиво је радило, од 7 ја више ни један мехурић невидим. да ли је то у реду и шта ми је чинити, мерио сам рефрактометром кад сам направио било је 1.060, прекључе 1.030 а јуче и данас 1.028
#16928 od brana
09 Jul 2018 14:16
знам да је рано али ме забрињава што већ три дана невидим ни један мехурић, јел то у реду?

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost