Oprema i sastojci stigli danas. Sutra stize mlin i ekstrakt slada jer neki zamlaceni iz "mojepivo" umesto dve kantice ekstrakta poslao kesu slada. Inace mi se ovo cesto desava sa raznim firmama da mi greskom posalju nesto drugo. Hmelj i kvasac sam odma gurnuo u frizider na nekih 5 stepeni do nedelje jer tada planiramo kuvanje. Temperatura u podrumu, gde ce se obaviti fermentacija, je u najtoplijem delu dana 18 stepeni. Nocu sigurno ne pada jer ni spoljna ne pada ispod te temp. Nadam se da su ovo ok uslovi pa sad neko pitanjce:
1. Izgleda da cu uzeti lonac za kuvanje 25-30L pa me zanima:
1a. Da li svu kolicinu vode da stavim odma?
1b. Da li odma dve kantice ekstrakta ili na pocetku i na kraju po jednu?
1c. Da li ekstrakt dodajem kada pocne da kljuca ili par minuta pre kljucanja?
2. Koliko sam skontao steeping se radi: kada "glavna" voda dodje na 65-68 stepeni onda se mleveni slad, ubacen u vrecicu, krcka jedno pola sata na toj temperaturi. Posle tog vremena se izvadi vrecica, iscedi slad (ili da ga properem) i pojaca vatra da dodje voda do kljucanja?
2a. Da li moze slad u vrecicu za hmelj iz "majstora" ili treba neka gusća vrecica?
3. Sto se tice pranja opreme sa OXI-jem (skupo mi bilo da uzimam StarSan sada pored svega), pre samog koriscenja svakog dela opreme (mislim i na flase i cepove) OXI dobro isperem provrelom (vrucom) vodom ili moze provrelom pa ohladjenom?
Toliko za sada. Kada mi jos nesto ne bude jasno javljam se. Pozdrav i svako dobro.
1. Izgleda da cu uzeti lonac za kuvanje 25-30L pa me zanima:
1a. Da li svu kolicinu vode da stavim odma?
1b. Da li odma dve kantice ekstrakta ili na pocetku i na kraju po jednu?
1c. Da li ekstrakt dodajem kada pocne da kljuca ili par minuta pre kljucanja?
2. Koliko sam skontao steeping se radi: kada "glavna" voda dodje na 65-68 stepeni onda se mleveni slad, ubacen u vrecicu, krcka jedno pola sata na toj temperaturi. Posle tog vremena se izvadi vrecica, iscedi slad (ili da ga properem) i pojaca vatra da dodje voda do kljucanja?
2a. Da li moze slad u vrecicu za hmelj iz "majstora" ili treba neka gusća vrecica?
3. Sto se tice pranja opreme sa OXI-jem (skupo mi bilo da uzimam StarSan sada pored svega), pre samog koriscenja svakog dela opreme (mislim i na flase i cepove) OXI dobro isperem provrelom (vrucom) vodom ili moze provrelom pa ohladjenom?
Toliko za sada. Kada mi jos nesto ne bude jasno javljam se. Pozdrav i svako dobro.