Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#17685 od Stari S.W.A.T.
30 Nov 2019 14:50
Poštovani drugovi članovi,

Postavljam ovu dilemu ovde, u početničkom delu foruma, iz razloga što sam nov član. Ako administracija smatra da joj je mesto u delu foruma sa opremom neka se tamo i prebaci.

Naime, dovoljno sam mator i u mogućnosti sam polako da sve više odvajam za svoj hobi. Želim postepeno da izgradim "savršeni" kućni setup i pretpostavljam da ću s vremenom ići na neki DIY HERMS sistem, ali mi to nije još uvek zapelo.
Zapelo mi je da rešim fermentore i serviranje piva po nekim svojim potrebama.
Naime, svideo mi se Blichmann Cornical - https://www.blichmannengineering.com/cornical.html
Fermentor je sjajan po više osnova za nekog (kao ja) kome treba nekoliko malih različitih fermentora, sa različitim pivima. Odlično je što se lako konvertuje u Cornelius keg, što radi pod pritiskom uz CO2 i najpre jer ima slavinu za uzorkovanje i konzumaciju.
Sa takvim setom od nekoliko fermentora komotno bih mogao da nastavim sa manjim i čestim turama, što je odlično za eksperimentisanje, karbonizacija bi se obavljala u njima pod pritiskom, pivo na taj način ne bi oksidiralo kao kod pretakanja u druge posude - duže bi moglo da stoji, konzumacija direktno na slavinu iz njih!
Sve savršeno da postoji pismen sistem za hlađenje, odnosno da mu je ugrađen priključak za glycol chiller. Nije sporno držati ih u komori, ali komoru nemam, ne planiram da pravim, a i gotivno mi je da su fermentori izloženi u prostoru za degustaciju i zapeti ko puške za istu. Ne znam koliko je izvodljiva neka prerada na poklopcu, zbog pritiska.

S druge strane Grainfather ima konusni fermentor slične zapremine - https://grainfather.com/grainfather-conical-fermenter/
Ovaj je pak prilagođen glycol chilling-u, isto je manje zapremine, ali nije previše friendly za serviranje piva i ne radi pod pritiskom.

U principu želim kući, kao kad odem kod prijatelja u mini pivaru, da se služim prelepim svežim pivom, propisno ohlađenim, direktno sa fermentora.
Znate li možda neko hibridno rešenje, a da nije 50+ litara, jer 50 puta 3 ili 4 znači previše piva za kućnu upotrebu i ređe kuvanje, tj. eksperimentisanje?
#17692 od Stari S.W.A.T.
01 Dec 2019 14:49
Nego gledam nešto, materijal je inox, kao i kod znatno skupljih fermentora, a ovaj košta 4x manje. Kako? Ni običan inox lonac nema za taj novac???
+ nikakvih recenzija na net-u?
#17693 od SVR
01 Dec 2019 15:02
i logan i 300sl imaju 4 tocka... od A do B .... :-D ako cena nije problem gledajj Spidel i Blichmann fermentore prohrom je i do 2-3x tanji, odnosno deblji kod skupljih
#17705 od Stari S.W.A.T.
08 Dec 2019 03:31
Zabavio se malo ozbiljnije tematikom. Ovaj Brew Monk ima i pod drugim nazivima. Realno obična kanta.

Prava mini pro sprava je SS Brewtech Unitank. Nego preskupo. Ustvari u USA i nije, ali dok to dođe do Evrope ode cena duplo.
Pitanje je da li u EU ima nešto slično, ali za novce kao u USA?
Znači i pritisak i kontrola temperature...

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju