Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#17656 od Stive_O
07 Nov 2019 20:02
Braćo kućni pivari interesuje me vaše mišljenje po pitanju flaširanja pošto kao po običaju svako tera svoju politiku. Da li nakon flaširanja ostaviti nedelju dana na sobnoj temperaturi pivo ili dve nedelje i posle toga još nedelju dana u frižideru ili dve nedelje?
I drugo pitanje planiram da nabavim veći fermentator a oprema mi je ograničena na 25l da li je dobro dodati nakon par sati dok se skuva druga tura u isti fermentator gde je i prva i tek onda dodati kvasac?
#17657 od Mladen
07 Nov 2019 21:40
Posle flasiranja ostavi dve nedelje na sobnoj temperaturi. To ce ti biti dovoljno da se pivo gazira. Nakon toga ga mozes ohladiti i piti. Ali, svako pivo je bolje kad malo odstoji. Takodje, sto duze pivo bude u frizideru, bice bistrije, tj. vise ce se istaloziti kvasac. Ja gledam ako mi je frka da bude bar 2+1, a ako nije ostavim ga i po mesec dana u frizideru.

Sto se drugog pitanja tice, mozes tako da uradis. Cak sam procitao da velike pivare tako rade, da bi uvek dobile ujednaceno pivo. Medjutim, u kucnom pivarstvu racunaj da ti je tako veci rizik od infekcije. Sto duze cekas sa dodavanjem kvasca, veca je sansa da se pivo pokvari. Takodje, ako si jednu turu odradio kako treba, a druga ti se inficirala iz nekog razloga (prilikom hladjenja, sipanja u fermentor, hidratacije kvasca...), racunaj da ces prosuti obe ture.
#17660 od Stive_O
07 Nov 2019 21:46
Mladen je napisao:Posle flasiranja ostavi dve nedelje na sobnoj temperaturi. To ce ti biti dovoljno da se pivo gazira. Nakon toga ga mozes ohladiti i piti. Ali, svako pivo je bolje kad malo odstoji. Takodje, sto duze pivo bude u frizideru, bice bistrije, tj. vise ce se istaloziti kvasac. Ja gledam ako mi je frka da bude bar 2+1, a ako nije ostavim ga i po mesec dana u frizideru.

Sto se drugog pitanja tice, mozes tako da uradis. Cak sam procitao da velike pivare tako rade, da bi uvek dobile ujednaceno pivo. Medjutim, u kucnom pivarstvu racunaj da ti je tako veci rizik od infekcije. Sto duze cekas sa dodavanjem kvasca, veca je sansa da se pivo pokvari. Takodje, ako si jednu turu odradio kako treba, a druga ti se inficirala iz nekog razloga (prilikom hladjenja, sipanja u fermentor, hidratacije kvasca...), racunaj da ces prosuti obe ture.


zahvaljujem na informacijama. Da toga sam svestan da ako se jedna tura inficira odoše 2. Možda nije loša varijanta dodati kvasac odmah za prvu turu pa posle dopuniti sa još kvasca kad se ubaci druga tura

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost