Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#17644 od Vlaxy
03 Nov 2019 14:30
Društvo malo sam ne obavešten na početku,pa sam hteo da pitam u vezi ovog plovka i njegove skale,koji sam kupio u jeer shopu za merenje gustine,nije mi jasna skala,moze li ko da mi objasni ukratko ovu skalu,fermentatir je u podrumu na temperaturi 18-20
#17646 od Stive_O
03 Nov 2019 14:39
Vlaxy je napisao:https://postimg.cc/K38cBhph

Areometar ti pokazuje gustinu piva u prevodu količinu otopljenog šećera. Kad ubaciš pivo u fermentator i izmeriš gustinu ona je 1054 recimo a po završetku npr 1006. Proveri samo na kojoj temperaturi piva treba da meriš areometrom jer je meni recimo kalibrisan da meri na 20 stepeni.
#17647 od Vlaxy
03 Nov 2019 16:01
Po ovome što sam ja skapirao sada je na 1,012
#17648 od Stive_O
03 Nov 2019 17:54
Vlaxy je napisao:Po ovome što sam ja skapirao sada je na 1,012


to zavisi od recepta. Kad obaviš kalkulaciju sastojaka pisaće ti koliko treba da bude pre fermentacije i posle naravno uvek moze biti odstupanja u praksi. Najbolje sačekaš i izmeriš 6 i 7 dan od početka fermentacije ako je ista gustina oba dana fermentacija je gotova.
#17649 od raix
04 Nov 2019 09:07
I ako je 6/7 dan izmeren ocekivani FG ostavi pivo u fermentoru bar jos 10 dana da kvasac odradi do kraja. Nije uloga kvasca samo da secer preradi u alkohol i co2. Treba mu vremena da preradi sve sto daje nezeljeni ukus u pivu a i da se stalozi.
#17650 od Vlaxy
04 Nov 2019 17:56
Hvala na savetima,poslušaću vas,samo me interesuje šta mislite o kasnijem pretalanju,da li da pretočim u veliki stakleni balon i da odlezi u njemu pa da posle flaširam ili da odmah flaširam i da u flašama odlezi,pozz Vladimir
#17652 od raix
05 Nov 2019 10:00
Zavisi od OG tj koliko alkohola ces na kraju imati u tom pivu. Za sve "normalne Og" do oko 1060 smatram da je dovoljno odlezavanje u primarnom ferm od oko 3/4 nedelje sasvim dovoljno. Ako je nesto jace onda primarni i sekundarni ferm. Stim sto ovo zavisi i od stila.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost