Čekaj, pivo se kuva? Gde mogu da se informišem?
#17340 od boma27
03 Mar 2019 02:19
Zdravo svima,
skuvao sam svoje prvo pivo malo pre nove godine i nije ispalo kako sam ja zamisljao ali je moglo da se pije. prvi komentar koji sam dobio bio je da sam napravio nesto priblizno soku od piva. :D Druga stvar je bila nedostatak gorcine i treca aroma hmelj. Naime, kuvao sam APA-u i koristio pale ale slad, malo crystala a od hmelja sam koristio Cascade i Simcoe za aromu.
Moja pitanja su:
Posto sam krenuo kuvanje sa 30l vode, a stavio sam negde oko 50g Cascade i oko 35g Simcoea, da li je to dovoljno? Ako jeste jel moguce da je tetra pelena koja je sluzila kao muslin vreca pravila problem? :D
Drugo, kako bih mogao da dobijem aromu hmelja kao sto npr ima Dogmin Albino? Jel za to treba dry hop?
Trece, koliko je dovoljno da pivo stoji u fermentoru pre flasiranja i koliko u flasama? ja sam to stavio po 2 nedelje, za fermentor sam siguran da je ok, jer sam merio fg, ali za flase bas i ne, jer mi je neko bilo gazirano a neko ne?
Hvala u napred na odg
Ziveli
Marko
#17341 od raix
03 Mar 2019 12:31
1. Koristi beersmith ili bilo koji kalkulator za pivo. 30l vode i toliko hmelja nista ne znaci.
2.dry hop treba. Pelena ne pravi problem.
3 preporuka je da stoji oko tri nedelje da bi kvasac ispeglao odredjene molekule koji daju nezeljene ukuse u pivu. U flasi oko dve nedelje da se karbonizuje. Vrv nisi stavio jednaku kolicinu secera u svaku flasu.
#17344 od boma27
03 Mar 2019 23:44
Hvala puno!!!
Koristio sam brewfriend i tamo je rekao da cu imati oko 5.5% ALC sto sam i dostigao ali i da cu imati 35 IBU sto mislim da nikako nisam dostigao, plus aroma koje nije bilo.
Ajde probacu ponovo jos jednom, ostavicu duze u fermentoru i uradicu dry hop pa da vidim kako ce da bude.
Puno hvala
Pozdrav
#17346 od civi
04 Mar 2019 09:38
1. Kako si kuvao takvo si pivo dobio "negde oko, otprilike". Šalu na stranu mora da se koristi program inače nemaš pojma šta će ispasti i ostaje ti samo da se nadaš jer nada umire poslednja.
2. DryHop poboljšava aromu, ali ako si kuvao APA onda ne treba da očekujer IPA.
3. Za fermentor je optimalno 3 nedelje, može i kraće i duže sve zavisi šta se kuva. Preporuka 3 nedelje za početak a kasnije ćeš već sam videti šta i kako.
4. Gaziranje u flašama zavisi od od temperature prostorije i količine šećera. Ukoliko si uslovno rečeno stavio istu količinu šećera u sve flaše trebalo bi da budu i jednako gazirane. Gaziranje vršiš na temperaturi od 18-20 stepeni i nakon 10-15 dana bi trebalo da je gazirano onda je najbolje odložiti flaše na temperaturu od 10-12 ako imaš uslov.
#17373 od boma27
11 Mar 2019 14:05
Zdravo,
Evo kompletnog izvestaja kako sam kuvao kao i opreme koju sam koristio kako ne bi ispalo da je bas od prilike :)
Naime, imam fermentacionu komoru koja mi drzi konstantnu temperaturu. Kuvao sam APA-u po sledecem receptu:
Batch Size: 21 liters (fermentor volume)
Boil Size: 28.4 liters
4.7 kg American - Pale 2-Row
0.4 kg German - CaraAmber
10 g Citra Pellet 11 Boil 60 min
10 g Citra Pellet 11 Boil 15 min
10 g Simcoe Pellet 12.7 Boil 10 min
10 g Simcoe Pellet 12.7 Boil 5 min
10 g Citra Pellet 11 Boil 5 min
15 g Simcoe Pellet 12.7 Aroma 0 min
15 g Citra Pellet 11 Aroma 0 min
Original Gravity: 1.052
Final Gravity: 1.009
Safale - Safale - American Ale Yeast US-05
Zelim da napomenem da je fermentacija trajala 2 nedelje na konstantnoj temperaturi od 20 stepeni C.
Koristio sam Odmenjsku vodu, kuvao u kegu, radio prvo mashing u posudi za ukomljavanje koja sam napravio specijalno za to. Za sat vremena oborila je temperaturu za oko 2 stepena. Inace ukomljavanje je bilo na 68 stepen. Ispiranje je bilo kroz istu tu posudu sa vodom temperature od 78 stepeni. Kuvanje je trajalo 60 min i dodavao sam hmelj kako je gore opisano. Hladjenje sam uradio dosta brzo uz pomoc bakarnog cilera.
Sto se tice flasiranja, flasirao sam direktno iz fermentora i sipao sam secer uz pomoc merice (nije bilo odokativno).
Najbitnija stvar za koju sumnjam da je poremetila gaziranje piva, to sto mi je kada sam naslagao pivo u fermentacionu komoru opet na 20 stepeni C je da mi je jedna polica pukla i da mi je svo pivo zavrsilo na 4-5 stepeni jer se komora otvorila i pivo popadalo i to je ono sto krivim za gaziranost.
Na stranu gaziranost, to cu ispraviti i znam gde sam pogresio, zanima me sto se ukusa tice, da li je ovaj moj recept u redu, ili mi treba vise hmelja za gorcinu i aromu, posto ovo sto sam skuvao je imalo slabu gorcinu i nikakvu aromu(osetio se slad, ne i hmelj)? Takodje, planiram da radim dry hop pa me zanima modifikacije ovog recepta (pomoc) kako bih skuvao pivo koje bi imalo daleko vise gorcine i daleko vise arome?
Hvala na konstruktivnoj raspravi
Pozdrav
Marko
#17374 od civi
11 Mar 2019 15:05
Za gorčinu koristi magnum ili kolumbus oni daju onako baš lepu gorčinu. Što se tiče same gorčine to je subjektivno ako tebi nije dovoljno IBU-a onda pojačaj, kad u programu stavljaš hmelj pored ti piše koliko IBU-a ima tj. koja je gorčina svakako nemoj da preteruješ za APA je 40-50 sasvim ok preko toga će biti neprijatno gorko. Ukoliko kuvaš IPU odnosno suvohmeljaš onda IBU može i treba preko tih 40-50, opet zavisi od tvog ukusa recimo od 50-80 u zavisnosti kolio staviš grama hmelja po litri piva.
#17385 od Ciwi
13 Mar 2019 13:24
Ja bih i temperaturu ukomljavanja spustio sa 68 na 66C.
#17397 od raix
14 Mar 2019 17:35
Stavi duplo svega sto ti ide na 10,5 i 0 min. Nisi napisao koliki je bio proracun IBU 20/30/40... citru sa 60 zameni magnumom /kolumbusom citra je suvise dobra da bi izgubio aromu kuvanjem od 60min.
Hmelj na 0min ostavi 20ak min pre nego sto pocnes da hladis. Naravno sa ostalm hmeljom.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju