Jedno pivo taman, dva mnogo, tri malo.
#1264 od Shone
18 Avg 2014 13:35
Većina piva imaju idealnu temperaturu posluživanja. Tabela ispod pokazuje koji su stilovi služe na kojoj temperaturi.
Po pravilu temperatura na kojoj se služi pivo je u korelaciji sa jačinom. Što je veći procenat alkohola to se pivo servira na toplijim temperaturama. Razlog tome je što jača piva često pijemo polako, i uživamo u njihovoj kompleksnosti ukusa i arome, dok se slabije piva često konzumiramo za osveženje. Na primer bezalkoholna ili nisko alkoholna piva i sladni likeri piju se veoma hladni tako da praktično ukus ne možete ni osetiti. Četo se na boci može pročitati preporuka pisana od strane velikih pivara, kako pivo treba rashladiti što više. Naravno to je zbog toga što takava piva na višim temperaturama posluživanja imaju loš ukus.

Slika

Very Cold: 1.5 - 4.4C

American Adjunct Lagers (“Macros”)
Malt Liquors
Light or low alcohol beers

Cold: 4.4 - 7.2C

Pilsner
Light-bodied lagers
Kolsch
Belgian Wit
Hefeweizen
Berliner weisse
American Wheat

Cool: 7.2 - 10C

American Pale Ales
Medium-bodied lagers
India Pale Ale (IPA)
Porters
Alt
Irish Stouts
Sweet Stout

Cellar Temp: 10 - 12.8C

Sour Ales
Lambic/Gueuze
English Bitter
Strong Ales
Baltic Porters
Bocks
Scotch Ales
Belgian Ales
Trappist Ales

Warm: 12.8 - 15.5C

Imperial Stouts
Belgian Quads
Belgian Strong Ales
Barley Wines
Old Ales
Dopplebock
Eisbock

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost