Što bi naši stari rekli: "A čiji si ti?"
#17806 od DraganBan
23 Feb 2020 15:21
Par godina već razmišljam o kraftu. I krenem da čitam i učim i iskreno nikad više nije bilo materijala i yt klipova dok pre 5 ili 6 god nije baš bilo lako možda zato sam tada i odustao.
Elem da skratim. Dragan 40g Vlasotince biće kuvanje ubrzo.

Oprema : plinski gorionik, bure za pivo 30l širina X visina= 360mm X 400mm ( treba da se probije i iseče to još gledam kako da bezbedno uradim i kako da mu dodam slavinu i koju prohrom da svakako) u kome će se vršiti kuvanje a možda i ukomljavanje videćemo ako u zadnji čas prelomim za biab. Ručni frižider spreman nije probijen gledam i razmišljam kako najbolje postaviti slavinu ako se odlučim na taj korak. ( problem što je samo 15litara taj imam kući već) Mada ako bi morali da se kupuje nema bez 40eura nov dobar od 30l mada ima za 1500din od 24litra možda i to bude dosta al opet morao bi da bušim al to ima na yt sigurno nisam gledao jer sam do pre nedelju dana bio ubedjen da ću moći da pasterizatorom koji sam kupio od 29litra na KP za smešnih 40eura liči na one od 220e sa online prodavnica i da BIAB da radim posao. Al čitanjem ovde video da ti pasterizatori nisu baš najsrećnije rešenje tako da sam ga bezveze kupio pa sam nabavio i bure da sečem za 3000din. Za sad imam 2 balona od po 15litra od HEBA vode oni za aparate baloni za vodu, nekako mi previše dati 2000din za kantu sa slavinom od ovih online prodavnica al ako baš tolko vrede nabavićemo i to al mislim da ovi baloni podelim po pola ture u svaki taman ima da mi odrade posao a dobio sam ih gratis. 10 gajbi i flaša nabavljeno već :) neka ima neće se baci i 10tak onih sa čepom mada bi najviše voleo kasnije neku točilicu i neko burence al ima vremena za to sad je kinta skoro sve potrošena :)

Recept sam 20 puta izmenio što više čitam više ga čini mi se komplikujem pa sam danas broj hopova smanjio na minimum idem na ne mnogo gorko max 30 IBU dakle dojmnjivo privlačno za mene ali i ekipu pivo po malo citrusno vočkasto pivo APA tipa pivo. Smatram da je za prvo pivo super gde mogu promenom vremena hmelja izborom vrste hmelja kao i korekcijom procenta sladovine da expreimentisanjem dodjem do onoga što će da mi se svidja.

Evo i recepta : https://www.brewersfriend.com/homebrew/ ... st-ban-apa

Kvasac ilii 04 ili 05 roze klasika ništa spec za početak bez dray hopa i sličnog.

Eto imam i pasterizator od skoro 30l i vreću i mogu i taj način da odradim ali mislim da po pisanjima nije to to. Čak ja sam nabavio i eksterni termostat koji bi kad probušim pasterizator povezao direktno na grejač i onda bi mi kontrola temperature išla preko mog termostata digutalnog 15eura na aliju kažu da je dobar stc 1000 a imam i xh w3001 i zfx st3012 čak i w3230 imam i jedan domaće al on povezan da kontroliše foliju kod pitona. Dakle termostata kolko hoćete svi lepo rade u 0.1. Problem što su svi do 1500w a ovaj pasterizator je 2000w pa bi morao i neki relej da dodam što nije problem da se uradi i da probušim za česmu. I onda bi ladno mobo BIAB da radim.
E sad imam i plin i bure i skoro sve i za klasičan način kuvanja sa mash tune možda ga napravim ovako : https://youtu.be/iWq3e03ycQQ

Problem ne znam na koju stranu da idem iil da probam i jedno i drugo pa da vidim šta mi više odgovara...

p.s. ako sam preterao za prvi post vičite :P hahhah

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost