Malo žitarica, malo ekstrakta.
#8553 od Zgavrilovic
04 Jan 2016 13:09
Pozdrav ! :D

Planiram da napravim chocolate stout, pa sam hteo da vidim kakvo je misljenje za ovaj recept. Malo sam kombinovao sta sam nasao za double chocolate i druge stoute, posto sam video da double chocolate nije tako lako pogoditi, pogotovo za pocetnike :D

Batch size : 10L

Original Gravity: 1.056
Final Gravity: 1.017
ABV: 5.01%
IBU: 26.39
SRM: 38.86

1.7 kg Pilsen slada iz Moje pivo
100 g 2-row Pale ale
Caramel / Crystal 120l - 200g
Chocolate - 250g
Roasted Barley - 125 g

Hops:

Fuggles 35 g (60 min boil)
East Kent Goldings (15 min boil)

Dodaci:

Bensdorp cocoa - 100g (15 min)
Lactose - 150g (15 min)

I u secondary 50 grama cocoa nibs. Koristio bih US-05 kvasac.

Da li po vasem iskustvu ovo deluje kao nesto razumno? :ziveli:
#8556 od raix
04 Jan 2016 13:20
Ovih 100g pale ale ti ne igraju bitnu ulogu stavi samo pale ale 1.8kg ili samo pilsen. Laktozu stavi pred flasiranje zajedno sa secerom za karbonizaciju. Ostalo izgleda ok.
#8557 od Zgavrilovic
04 Jan 2016 14:32
Hvala na odgovoru :ziveli:

Samo ono sto sam vec pitao na drugoj temi. Da li ce praviti razliku ako radim cold steep za ove tamne sladove, a svetlije hot steep?

Konkretno za ovaj tip piva? :)
#8558 od raix
04 Jan 2016 17:12
Hoće. Crystal obavezno stavi u mash tj hot step . A roasted i chocolate se mogu staviti u cold step ali tako iz njih izvlacis boju ali samo malo ukusa.
Mislim da je neko na onoj drugoj temi pisao svoj metod.
Ono što karakteriše stoute je upravo ukus od roasteda pre svega ali i chocolate sladova. Kold stepom to nećeš dobiti. Dobices neku svoju verziju crnog piva. Sto i nije lose ako to planira s. Potraži malo u npr brew your own casopisu ili na bjcp o stoutima cisto da steknes predstavu kuda da ides sa receptom. :ziveli:
#8559 od dalibor
04 Jan 2016 20:07
Mislim da ti je previse chocolate slada, ne bi trebalo vise od 10 tak %.
Ako mozes da biras, bolji ti je pale ale slad za stout i porter.
A sto bi radio cold step?
Kao sto Raix rece poenta kod ovih piva je da se osete tamni sladovi.
#8584 od Zgavrilovic
05 Jan 2016 17:55
Aha, zato sam pitao koje su razlike izmedju ta dva :D
Mislio mozda zbog toga sto je chocolate, da bude malo manje roasted, ali pretpostavljam da treba probati pa videti sta vise odgovara :D

U svakom slucaju, hvala na odgovorima :)
#8605 od Sava
06 Jan 2016 18:27
Ja ne stavljam tamne sladove od pocetka masha, nego 15 min pred kraj pa dobijem nesto izmedju dve vrste steepovanja. Mozes i tako nekada da probas.
#8688 od Zgavrilovic
10 Jan 2016 14:35
Juce je bio dan za kuvanje ovog stouta :D

Konacni recept je bio :

Pils slad iz Moje pivo - 1.7 kg

Roasted Barley - 100g
Carafa III - 150 g (posto nije bilo chocolate)
Caraaroma - 100g
Crystal 120 - 200g
Flaked Oats - 100g

Fuggles - 30g (60 min)
Fuggles - 5g (15 min)
Fuggles - 5g (10 min)

Bensdorp cacao - 50 g (15 min)

Cacao nibs - 50g u secondary
Laktoza - 200g pri flasiranju

Sad, radio sam steeping grains 35 minuta na oko 65-68 c, prilicno konstantno. Kuvao sam 1kg slada svih 60 minuta u 6l vode, a na samom kraju stavio ostatak i dodao 100g dextroze zbog ABV.

Ukupna kolicina na kraju je bila 12l, OG je bio 1056, IBU po Brewersfriend treba da bude 26. Dodao 6g US-05 kvasca i vec posle 2 sata su krenuli fino da iskacu baloncici na vrenjaci.

Sad, proslo je nekih 15ak sati i ide kao ludo gledajuci vrenjacu. Sad, prvo moje pitanje je da li je recept ok? :D

A drugo je to sto mi deluje kroz fermentor da nema pene koja se formira. Malo sam trazio po netu i procitao da je do masti iz kakao-a, posto ovaj moj ima 20g na 100. Takodje, procitao sam da je i do ovsenih, a mislio sam da one doprinose peni. Sad, interesuje me da li to znaci da u konacnom pivu nece biti pene i ako je tako, da li mogu nesto da uradim da to popravim? :D

Hvala unapred braco pivari :ziveli:

Edit:

Sad videh da ovsene pahuljice treba da se mashuju, sto nisam uradio. Nadam se da tih 100g nece napraviti neki problem?
#8690 od raix
10 Jan 2016 15:28
Zgavrilovic je napisao:
Sad, radio sam steeping grains 35 minuta na oko 65-68 c, prilicno konstantno. Kuvao sam 1kg slada svih 60 minuta u 6l vode, a na samom kraju stavio ostatak i dodao 100g dextroze zbog ABV.


ovaj deo mi nije jasan. Kojih kilo slada si kuvao ? da li si ocedio sladovinu pre kuvanja ?
#8691 od Zgavrilovic
10 Jan 2016 15:33
Aha,

Uradio sam steeping u nekih 3.5l i isprao sa 1.5l. Posle sam dodao vodu, pustio da prokljuca i onda dodao 1kg slada, posle hot breaka krenuo sa dodatkom hmelja :D

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost