Malo žitarica, malo ekstrakta.
#8263 od djuro13
23 Dec 2015 18:02
Molim vas za pomoć i savjete.
Iskreno se nadam da bih tokom praznika, početkom januara, i mogao nešto da počnem kuvati - svakako bih nakon neke prve početničke APA-e kuvao i prvu IPA-u. Čitajući vaše postove i recepte, a uzimajući u obzir ono što je dostupno na našem tržištu sirovina, sklepao sam neki ovakav recept:

Title: EXTRACT + WHIRLPOOL + Magnum + Cascade

Brew Method: Extract
Style Name: American IPA
Boil Time: 60 min
Batch Size: 20 liters (fermentor volume)
Boil Size: 11 liters
Boil Gravity: 1.052
Efficiency: 35% (steeping grains only)

STATS:
Original Gravity: 1.066
Final Gravity: 1.013
ABV (standard): 6.99%
IBU (tinseth): 53.27
SRM (morey): 13.08

FERMENTABLES:
1.7 kg - Liquid Malt Extract - Light (34%)
2.55 kg - Liquid Malt Extract - Light - (late addition) (51%)

STEEPING GRAINS:
0.5 kg - American - Caramel / Crystal 60L (10%)
0.25 kg - German - CaraMunich I (5%)

HOPS:
25 g - Magnum, Type: Pellet, AA: 15, Use: Boil for 60 min, IBU: 46.77
15 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 7, Use: Aroma for 15 min, IBU: 6.5
35 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 7, Use: Whirlpool for 30 min at 75 °C

YEAST:
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (avg): 81%
Flocculation: Medium
Optimum Temp: 12.22 - 25 C

Ono sa čim imam nedoumice:
1) Da li je ovakav izbor steeping grains odgovarajući? Da li je opravdan ovakav izbor 2 slada - Crystal za nešto boje i ukusa a CaraMunich za tijelo, pjenu itd...
2) Da li je late addition ove veće ture ekstrakta u redu, s obzirom na iskoristljivost hmelja? Da li je ovaj kasni dodatak na bilo koji način "inferioran" u odnosu na scenario sa dodatkom cijele količine na početku (uz povećanje količine hmelja za gorčinu)?
3) Hmelj - podaci vezani za gorčinu su odgovarajući (Magnum mi je jeftin hmelj i dovoljno "gorak") ali da li je ova količina (35g) Cascade iskorištena u Whirlpool dovoljna za aromu? Najvažnije od svega - da li IPA može ispasti OK IPA bez dry-hop (samo sa ovom količinom ubačenom na flameout u whirlpool?).
Ovo je jedan totalno početnički, teoretski, pristup - mislio sam da se "izvučem" od dry-hop i mogućnosti infekcije, te da sve završim u tom jednom danu - a da ipak dobijem korektnu IPA?

Hvala na pomoći!
#8268 od taraba
23 Dec 2015 21:45
1) Po meni previse kristalnog slada. Ja gledam u APAma da stavim do 300g na 24L, a najčešće samo 250g.
Ova dva kristala su ti jako slična. Ja bi ti preporucio 150g Caramunich i recimo 100-150 carared/caraamber.
3) definitivno da. Ja bi dodao jos minimum 50g u dry hop ili jos 70ak u whirpool ako radis IPA-u. Ja volim kad se aroma hmelja oseti. Ako voliš IPA A-la-Kabinet gde od arome nema mnogo onda mozes i sa tih 35g da prodjes.

Infekciju jaaako tesko mozes da dobijes od hmelja. Sam hmelj je antibakterijski + ga ubacujes u pivo koje u tom trenutku ima 5%-6% alkohola i nizak ph.
Slobodno samo tresni 50g kad dodje na FG na jedno 4-5 dana i flaširaj.
#8273 od Sava
23 Dec 2015 22:21
Ja sam pokusavao sto i ti, ali nisam nikada dobio onako dobre rezultate kao kada sam koristio dryhop.

IPA bez dryhopa ti je kao cura bez sminke, pa zavisi sta volis. Po meni je bolje da smanjis gorcinu ako ces bez dry hop, pa da dobijes solidnu APA. Ovo sto pravis je u principu sierra nevada pale ale klon i ispasce super.

Nema sta da se brines za infekciju, operi mrezicu/vrecica u masini za ves, pa onda isperi u alkoholu pre nego sto ubacis (naravno operi i ruke) i to je to. Mrezica ti je najbolja ona u DM sto ima da se kupi za zavese - 2 evra. Hmelj je cist i nije izvor infekcije, samo moze da bude strokava mrezica ili ruke.

U ekstrakte se ne razumem.....
#8277 od taraba
23 Dec 2015 23:02
Ma bez mrezice bre. Sto se zezati sa tim i rizikovati infekciju za 50g hmelja. Ja sam stavljao 100g bez mrežice i nisam primetio više taloga nego obično. Sve se to lepo istaloži kompaktno na dno.
Za 150g+ bi svakako preporucio vrecicu.
#15400 od djuro13
03 Jul 2017 21:10
Pošto je prva skuvana APA u fazi karbonizacije, na još nekih 7-8 dana do konzumacije - nameću se misli o novom kuvanju (nestrpljenje je svakako sve veće i veće).
Možda bi i bilo pametno sačekati da vidimo na šta će ličiti ova prva tura, kako bi se greške i gluposti korigovale - ali bi svakako pod hitno iskoristili priliku da nešto ponovo kuvamo.

Sklepao sam recept za neku američku ipu, sa steeping grains, 30-minutnim kuvanjem, whirlpool-om i dry-hopom:

HOME BREW RECIPE:
Title: 20170703 EXTRACT IPA 30 min

Brew Method: Extract
Style Name: American IPA
Boil Time: 30 min
Batch Size: 23 liters (fermentor volume)
Boil Size: 6.5 liters
Boil Gravity: 1.082
Efficiency: 25% (steeping grains only)


STATS:
Original Gravity: 1.066
Final Gravity: 1.013
ABV (standard): 7.05%
IBU (tinseth): 67.15
SRM (morey): 7.08

FERMENTABLES:
1.7 kg - Liquid Malt Extract - Light (30.4%)
1.7 kg - Liquid Malt Extract - Light - (late addition) (30.4%)
1.7 kg - Liquid Malt Extract - Light - (late addition) (30.4%)

STEEPING GRAINS:
0.3 kg - German - CaraRed (5.4%)
0.2 kg - German - Carapils (3.6%)

HOPS:
40 g - Columbus, Type: Pellet, AA: 15, Use: Boil for 30 min, IBU: 38.19
20 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 7, Use: Aroma for 10 min, IBU: 4.2
20 g - Simcoe, Type: Pellet, AA: 12.7, Use: Aroma for 10 min, IBU: 7.63
20 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 7, Use: Whirlpool for 15 min at 79 °C, IBU: 6.09
20 g - Simcoe, Type: Pellet, AA: 12.7, Use: Whirlpool for 15 min at 79 °C, IBU: 11.04
60 g - Cascade, Type: Pellet, AA: 7, Use: Dry Hop for 7 days
60 g - Simcoe, Type: Pellet, AA: 12.7, Use: Dry Hop for 7 days

YEAST:
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (avg): 81%
Flocculation: Medium
Optimum Temp: 12.22 - 25 C
Fermentation Temp: 20 C

Molim vas za pomoć u vezi ovih pitanja:

1) Da li je ovaj FG (1.013) za jednu IPA - visok? Ako jeste - šta uraditi da se ovo pivo "prosuši" i da završi sa manjim FG?

2) Buni me što mi kalkulator (Brewer's Friend) za dodavanje hmelja u Whirlpool daje ovako mnogo IBU - zar to ne bi trebalo da je praktično beznačajno, ako se hmelj doda na ispod 80C?

3) Da li je ovo previše hmelja u dry-hopu? Da li ukus i aroma može biti i previše intenzivni ako u dry-hop ubacim ovih 2 x 60gr hmelja, na 7 dana?

4) Možete li mi dati neku OK ideju za neku drugu kombinaciju 2 hmelja umjesto Cascade i Simcoe? Šta je kod vaših IPA lijepo ispalo? Pitam zbog varijante da naletim na nestašicu ovih hmeljeva, a mislim da ih je već kod Dorćolaca potpuno nestalo (Zemun nisam provjeravao ovih dana...)

Hvala na pomoći!

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost