Malo žitarica, malo ekstrakta.
#8269 od Sava
23 Dec 2015 21:47
Ja za gorcinu ubacujem First Wort Hop. Mozda je u tome stvar. Opet zavisi i kada se pije (koliko nakon kuvanja) i koji stil... Ja pre svega mislim na APA/IPA.

A ne mozes da poredis gorcinu od hmelja koji ima 4% i 12%, jer ces prvog da ubacis 3x vise. Ne ostaje od hmelja samo alfa i beta kiselina, nego jos milion stvari koje uticu na ukus.

Meni je nekoliko piva fenomenalno ispalo kada sam koristio Challenger za gorcinu, nego on nije rentabilan posto ima 5-6%.
#8288 od raix
24 Dec 2015 01:17
Mislim da ste ga sludeli sa pričom oko percepcije gorčine različitih vrsta hmelja.
:zurka:
#8325 od evgenije
25 Dec 2015 18:43
Drugari, hvala na savetima, puno ste mi pomogli.

Nisam se puno pogubio sa gorčinom od različitih hmeljeva. Svakako sam razmišljao da koristim nešto drugo osim Magnuma za gorčinu, pošto sam mi se čini da je previše rezak, a pio sam gorke IPA-e u kojima mi je gorčina bila prijatnija. Zato sam i odlučio da probam FWH jer sam čitao da se postiže bolja kompleksnost i prijatnija gorčina.

Kombinovao sam ranije Galaxy i Amarillo i super je ispalo, ali sad bih voleo da izolujem Galaxy, da vidim šta tačno dolazi od njega, kako bih ga bolje dozirao u sledećim turama.

Sve ostalo savete sam usvojio i korigovao recept:

HOME BREW RECIPE:
Title: Double Galaxy IPA

Brew Method: Partial Mash
Style Name: Imperial IPA
Boil Time: 60 min
Batch Size: 18 liters (fermentor volume)
Boil Size: 11 liters
Boil Gravity: 1.105
Efficiency: 53% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 1.070
Final Gravity: 1.012
ABV (standard): 7.65%
IBU (tinseth): 91.27
SRM (morey): 9.65

FERMENTABLES:
1.7 kg - Liquid Malt Extract - Light (29.1%)
3.4 kg - German - Pale Ale (58.1%)
0.45 kg - American - Caramel / Crystal 40L (7.7%)
0.3 kg - Corn Sugar - Dextrose - (late addition) (5.1%)

HOPS:
20 g - Magnum, Type: Pellet, AA: 15, Use: First Wort, IBU: 15.68
30 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 14.25, Use: Boil for 10 min, IBU: 13.38
60 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 14.25, Use: Boil for 5 min, IBU: 14.71
60 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 14.25, Use: Whirlpool for 30 min at 90 °C, IBU: 47.51
90 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 14.25, Use: Dry Hop for 7 days

MASH GUIDELINES:
1) Sparge, Temp: 66 C, Time: 75 min, Amount: 12 L

OTHER INGREDIENTS:
0.25 tsp - Irish moss, Time: 10 min, Type: Other, Use: Boil

YEAST:
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Fermentation Temp: 17 C

Zbog ograničenja sa veličinom lonca, da bih zadržao OG, a smanjio količinu šećera, smanjio sam ukupnu količinu piva.

Sutra kuvam i degustiram prethodnu turu (vanilla milk stout)

:ziveli:
#8327 od Mali Bane
25 Dec 2015 19:07
Meni deluje OK. Slobodno svuci mash temp na 65 stepeni, sasvim je OK da ovde FG bude oko 1.010, s' obzirom da ce alkohol dodati na punoci ukusa. Ja se u ovoj prici vodim sa Hardocore IPA od Brewdoga. Izuzetno suvo pivo, ali puna su ga usta kada se uzme gutljaj.
I jedna veoma bitna stvar za ovaj recept, NE SMES JE PROPUSTITI NIKAKO - ostavi mi jednu flasu :)
#8328 od jovanc
25 Dec 2015 19:49
E jos jedna bitna stvar. Proveri AA za hmeljeve. Magnum iz majstora je bio 10.2% a ne 15%. Tako je bilo pre 2 meseca.
Obicno pise na kesici koji je % AA.
#8332 od Zombi011
25 Dec 2015 20:55
I to šta piše na kesici nije, po meni, baš 100%
Koliko znam zavisi i koja je berba (godina) i kako je skladišteno.
#8334 od Mali Bane
25 Dec 2015 21:10
Nije 100% ali je najpreciznije sto mozes da imas. To sto pise na kesi je informacija proizvodjaca (nadam se) u trenutku prodaje, te je skladistenje od tog trenutka na ovamo znacajno uticalo, i moglo svasta da uradi :)
#8335 od evgenije
25 Dec 2015 21:23
Magnum koji imam je iz Moje Pivo i mislim da je oko 14% ali ću proveriti i svakako korigovati.

@Mali Bane i ostali, nadam se da će biti prilike da probate pivo, na nekom sledećem okupljanju...
#8962 od evgenije
22 Jan 2016 19:17
Drugari, nisam skuvao recept koji sam ovde postavio iz nekih objektivnih razloga, ali ću to uraditi sutra.

E sad, u međuvremenu sam se dokopao još nekih zanimljivih sastojaka, među kojima je i Red X, bazni melano slad koji bi trebalo da daje crvenu nijansu pivu. Razmišljam da ga ubacim, nekih 10%.

Šta mislite o tome? Čitao sam da ljudi kreću od 5%, zbog uticaja na ukus, ali ne znam koliko će se taj uticaj probiti sa ovoliko hmelja
#8963 od raix
22 Jan 2016 19:27
Melano sladu nije mesto u IPAma. Ako hoćeš da ideš po stilu. A ako nece s , rokaj. Ja sam stavio oko 250g u jednu turu. Popilo se, ostalo jos par flasa :)
Da li je raj red x melano bazni po hemijskoj reakciji ili bazni u smislu osnovni?
Ako hoćeš crvenu boju bolje uzmu neki caramel od 40 ili 60 I slad.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju