Malo žitarica, malo ekstrakta.
#8218 od evgenije
21 Dec 2015 18:24
Drugari,

rešio sam da napravim single hop imperial IPA koristeći isključivo Galaxy. Taj hmelj me oduševio u nekoliko piva koje sam probao i u jednom koje sam napravio, pa hoću da mu posvetim jednu turu, ali opasnu.

Pregledao sam gomilu recepata i sklepao nešto ovako:

Double Galaxy IPA

Brew Method: Partial Mash
Style Name: Imperial IPA
Boil Time: 60 min
Batch Size: 21 liters (fermentor volume)
Boil Size: 11 liters
Boil Gravity: 1.152
Efficiency: 53% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 1.080
Final Gravity: 1.020
ABV (standard): 7.88%
IBU (tinseth): 102.89
SRM (morey): 8.04

FERMENTABLES:
1.7 kg - Liquid Malt Extract - Light (24.8%)
3.4 kg - German - Pale Ale (49.6%)
0.35 kg - American - Caramel / Crystal 40L (5.1%)
1.4 kg - Corn Sugar - Dextrose (20.4%)

HOPS:
25 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 14.25, Use: First Wort, IBU: 10.41
25 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 14.25, Use: Boil for 60 min, IBU: 17.2
45 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 14.25, Use: Boil for 15 min, IBU: 15.36
90 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 14.25, Use: Boil for 5 min, IBU: 12.34
90 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 14.25, Use: Aroma for 30 min, IBU: 47.58
90 g - Galaxy, Type: Pellet, AA: 14.25, Use: Dry Hop for 7 days

MASH GUIDELINES:
Sparge, Temp: 70 C, Time: 60 min, Amount: 11.62 L

YEAST:
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Fermentation Temp: 17 C

E sad, to je početak, nameravam još da ga razradim, ali vrednosti koje dobijam su manje-više to što želim. U ovoj fazi imam dve dileme:

1. Da li mi je potrošnja hmelja nesrazmerna rezultatu? Mogao bih da ubacim neki drugi hmelj za gorčinu, ali ću tako uštedeti samo 50ak grama hmelja. A ne mogu ni da pravim IIPA bez velike količine hmelja...

2. Kako da se pobrinem da mi pivo ne bude previše alkoholno u ukusu? Čitao sam da je bitna dobra aeracija i niska temperatura fermentacije.

P.S. Ako je neko već pravio single hop IIPA i može da preporuči recept, bilo bi super da podeli :ziveli:
#8219 od Mali Bane
21 Dec 2015 19:47
Stavi drugi za gorcinu, magnum je jeftiniji i prosto je nepotrebno da trosis galaxy na to kada za toliko mozes da ojacas dry hop ili late additions. Slobodno dodaj kristal sladova jos malo i za bozije ime spusti FG. Kada nakucas 9% alkohola pivo ce ti biti punog ukusa svakako, a ovoliko dekstrina u pivu moze samo da te prezasiti, prosusi ga slobodno malo, bice lepse. Te stoga mash temp dole dole dole. Secer dodajes u poslednjih 15 minuta te tako napisi u softveru, da bi ti bolje sracunao IBU.
Ja bih na tvom mestu bez blama prepolovio kolicine hmelja u kuvanju. Prepolovi to sto imas u poslednjih 15 minuta, a dry hop ostavi takav kakav jeste, neka bude bomba sa mirisom.
Bar bih ja tako :)
#8222 od raix
21 Dec 2015 20:14
Da smanji temperaturu ukomljavanja na 65 stepeni. A sto se tice dekstroze, mislim da je kolicina od 20% u ukupnoj kolicini prevelika za ipe. Secer se moze koristiti ali samo da bi dodatno osusio pivo u kolicini od oko 5% od ukupne kolicine fermentabilnih secera.
#8225 od Mali Bane
21 Dec 2015 20:33
Nisam ni snimio da je ima 20%. Moz' ja mislim do 10%, to svakako nemoj da pregazis, pojacaj pale ale i dodaj jos karamelnih sladova.
#8227 od Sava
21 Dec 2015 23:15
Evgenije, zeznuces se zestoko po mom misljenju...

Prvo, mnogo ti je to dekstroze, pivo ima da ujeda. Cim dodajes secer dobijes skroz drugi ukus od secera iz zitarica. Ako vec nisi radio takav recept sa drugim hmeljevima, nemoj na ovome da se kockas.

Drugo, Galaxy je odlican, ali zajeban hmelj. Bane je imao priliku da proba nesto sto sam ja pravio sa Galaxy. Hmelj je ultra mega vockast. Tipa Next Multivitamin. Previse za moj ukus, i to sam pravio APA bez DryHopa. Ne bih ga nikada vise koristio samog i ne toliko. Daleko od toga da je lose, ali nije mi moj fazon (ali zeni se svidelo).

Trece, lepo su ti rekli ostali, nemoj da ga bacas za gorcinu. To sto si planirao sa gorcinu probaj sa nekim drugim hmeljem u drugom pivu. Ja sam ga malo ukrstio sa Citrom i Amarillom u drugoj turi (ono sto mi je malo ostalo) i bilo je strava.
#8236 od taraba
22 Dec 2015 12:13
Sve sto ti kazu je tacno.
1. Stavi Warrior, Magnum za gorcinu na 60 i eventualno 30.
2. Vecinu hmelja pomeri u zadnjih 10min tj na 10, 5, 0, whirpool i dry hop.
3. Druga opcija ti je gorcina na 60 i posle toga masivan whirpool i dry hop.

Ovu trecu opciju sam probao skoro.
5g na 60min i 180g na flame out sa 20min whirpool.
Ispalo savrseno. I gorcina i aroma i ukus.
#8244 od Sava
22 Dec 2015 18:28
renegade_of_funk je napisao:Moja preporuka za gorcinu je Columbus ili malo jeftinija varijanta Bravo, Magnumu treba nekako malo vise vremena da dobije tu "glatku/pitku" gorcin, bar iz mog iskustva.


Potpisujem i ja ovo. Ja sada probao Merkur, ali isti fazon kao Magnum. Definitivno Columbus je zakon.
#8245 od Mali Bane
22 Dec 2015 19:18
Sava je napisao:
renegade_of_funk je napisao:Moja preporuka za gorcinu je Columbus ili malo jeftinija varijanta Bravo, Magnumu treba nekako malo vise vremena da dobije tu "glatku/pitku" gorcin, bar iz mog iskustva.


Potpisujem i ja ovo. Ja sada probao Merkur, ali isti fazon kao Magnum. Definitivno Columbus je zakon.


Ovo mi je recimo potpuno suludo, Magnum nigde nisam uspeo da osetim i da mi zasmeta, a generalno ima nesto manju kolicinu co humulone-a od Columbusa, sto dalje stavlja znak pitanja na kako je moguce da je prijatniji. Naravno svi drugacije percipiramo ali bas ne mogu da uhvatim logiku, mada cu uskoro namerno probati pivo hmeljano samo sa recimo Hallertauerom i samo sa Magnumom, da vidim da li ce se osetiti razlika :)
#8247 od taraba
22 Dec 2015 21:15
Ovo sto kaze Bane.
Meni je Columbus na 60 daje neprijatniju gorčinu od Magnuma istog IBU-a.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost