Malo žitarica, malo ekstrakta.
#8025 od Mali Bane
11 Dec 2015 19:34
taraba je napisao:Kad tako dodajete novu aromu/ukus pred flasiranje imate mogucnost da dozirate precizno koliko dodati.
Uzmes šot čašicu i izmeriš zapreminu (špric, one graduisane šoljice, vaga) i uz pomoć šprica dodajete malo po malo dodatni ukus i sve vreme pises koliko si dodao kako bi formirao proporciju. Ako je na šot od 100ml islo 0.5ml rastvora onda na 10L ide Xml rastvora.

Sinoc testirao Choco Orange Oatmeal stout. Neverovatno koliko malo pomoradze je potrebno da se dobije Jaffa šmek :D


Daj recept, konkretno me zanima sta si ubacivao za choco orange momenat, oatmeal stout cu sam smuckam xD
#8028 od Sava
11 Dec 2015 21:47
Taraba, i mene zanima choco momenat takodje.

Od kada sam probao cokoladno mleko sa ukusom jafe, nemam zelju da tako nesto probam ponovo :) A jafu bas volim. Mmmm imam jafu u kuhinji....
#8035 od evgenije
12 Dec 2015 13:35
Drugari, stala mi je fermentacija na 1.016 umesto na 1.012 i tako već 3 dana. Danas je tačno dve nedelje od kuvanja. Da li da podignem temperaturu (nije prelazila 20 stepeni) ili je kasno da bilo šta uradim po tom pitanju?Svakako neću još flaširati pošto ubacujem vanilu na 5-7 dana.

A što se tiče razloga visokog FG, da li je to do mash-a, odnosno do toga da nisam sav skrob pretvorio u šećer ili bi se to odrazilo i na OG?
#8036 od Mali Bane
12 Dec 2015 15:04
Ko zna kakva je fermentabilnost tog ekstrakta, druga stvar - kakva ti je bila aeracija? To dosta znaci za zdravu do kraja doteranu fermentaciju. Malo uzburkaj fermentor, onako kao casu kada hoces da napravis penu, da dignes kvasce gore pa vidi, ako se ne mrda par dana to je to. Treca stvar - vidi kad izvadis uzorak - pretaci ga iz case u casu ili jos bolje - umuti ga u casi mutilicom za nes, da izbijes sav CO2, kada se slegne pena sipaj u menzuru i proveri, mozda ti CO2 malo podize aerometar.
#8037 od raix
12 Dec 2015 16:21
Mislim da ima dva razloga viseg FG od predvidjenog, u tvom slucaju. Prvi, opet si pregrejao slad, pa nije bilo dovoljno enzima da u 60min odrade posao konverzije. Drugi. koliko sam upucen, malt ekstrakti mogu dati visi FG od predvidjenog. Sto bi rekli takvi su.
Ne znam da li ti je fermentor sa sirokim otvorom ili je onaj stakleni balon. Iskuvaj (da bi deinfikovao) dugacku metalnu kasiku, kutlacu, tako nesto i time lagano promesaj fermentor, bez da muckas. Ako je stakleni balon, onda pokusaj da ga vrtis u jednom smeru, da se uskovitla kvasac sa dna. Ja bih se trudio da prilikom mesanja ne dodje do penjenja. Tako bi izbio CO2 iz piva a i moze doci do oksidacije.
Ako ti je fermentor na podu, betonu ... stavi ga na neku izolaciju, sundjer, cebe, stiropor. Jeste da je temperatura prostorije 20 stepeni ali ne i poda na kome stoji fermentor, pod je hladniji. I ostavi ga tako jos par dana, ja ga ne bih grejao na vise od 22 stepena, a mislim i da je tih 20 sasvim ok. Slobodno ubaci tu vanilu i alkohol, taman mozes sada kada budes mesao.
#8038 od Sava
12 Dec 2015 18:19
Da ti ja kazem nesto na osnovu iskustva - koliko god da ga drndas, u najboljem slucaju dobices jos 0.001. To sto si dobio manje ne znaci da ce ispasti losije, samo malo punije telo i sladje. Ja sam jedno razglavljivao od 1.020 pa sam mora da flasiram, i to mi je sada jedno od boljih piva sto sam do sada pravio.

Moguce da ti je visi FG od specijalnih sladova i pahuljica, meni se to redovno desava kada ih koristim. A mozda je i kvasac matoriji, ko ce da ga zna, ne mozes mu nista drasticno promeniti u svakom slucaju.

Raix je u pravu, na podu je dosta hladnije, ja stavim fermentor na praznu gajbu.

Moj savet ti je da malo promuckas, podignes, pa sta mu da bog... Najbitnije je da je fermentacija zavrsena, jer ako nije dobices sampanjac u flasama.
Opusti se i popij pivo :)
#8039 od raix
12 Dec 2015 18:46
I sto sava kaze, nije da je zakucao na pola vec na kraju. A ionako stout bi trebalo slabije karbonizovati, recimo 3g secerapo litri. Da ne bi mehurici izbili przene sladove na nos :P
Taman tako i ako zavrsi fermenatciju do kraja ali u flasi sa manje secera neces dobiti sampanjac za bozic.
#8040 od evgenije
12 Dec 2015 18:58
Hvala na savetima, mislim da ću poslušati sve...

Izmerio sam gustinu nakon što sam uzorak presipao iz čaše u čašu i mućkao, pa sačekao da se smiri. Dobio sam 1.015.

Zatim sam prokuvao kutlaču i promešao pivo, bez da je penilo, i ubacio vanilu. Ostaviću ga u fermentoru još 5-7 dana, pa nek i ostane na 1.015 :) ako padne za još .001 odlično.

Ne verujem da sam pregrejao slad pošto sam ovog puta dobro namestio strike water temperature, mada je moguće nije bila ista temperatura u celom loncu. Sledeći put ću biti još pažljiviji sa temperaturom i držati duže od 60 min u mashu.

Inače, fermentor mi stoji u fermentacionoj komori koju sam sklepa. U pitanju je drvena kutila sa poklopcem od gore, koju sam sa unutrašnje strane obložio stirodurom. Svakih 10-12 sati menjam dva uloška od poljskog frižidera. Sonda od digitalnog termometra je stalno u komori, pa bez otvaranja proveravam temperaturu koja je tokom ove dve nedelje varirala od 18-20 stepeni.

Moguće je da je temperatura niža u delu fermentora koji je u neposrednoj bilizini uložaka, pa ću i na to obratiti pažnju.
#8041 od raix
12 Dec 2015 19:15
Apsolutno nemas razloga da brines za tih 0.002/0.003. Opusti se i nemoj svo pivo da popijes proveravajuci FG. Ostavi nesto i za nas kada flasiras.
#8443 od Sava
28 Dec 2015 22:28
Evo 7 dana nakon flasiranja sam probao prvu flasu, nije jos sasvim gazirano, ali je iznenadjujuce dobro. Mislim da bi bio greh da ne podelim recept:

25L, 65% efikasnosti

5.00 kg Pilsner BIP (2.0 EBC) 66.2 %
0.50 kg Munich I (Weyermann) (14.0 EBC) Grain 3 6.6 %

0.50 kg Oats, Flaked (2.0 EBC) Grain 4 6.6 %
0.25 kg Barley, Flaked (3.3 EBC) Grain 6 3.3 %
0.50 kg Caraamber (Weyermann) (70.9 EBC) Grain 2 6.6 %
0.20 kg Carared (Weyermann) (47.3 EBC) Grain 8 2.6 %

0.25 kg Carafa I (Weyermann) (630.4 EBC) Grain 7 3.3 %
0.25 kg Chocolate Malt (886.5 EBC) Grain 5 3.0 %
0.10 kg Roasted Barley 1.6%

1.0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05)

10.00 g Merkur (Hallertauer Merkur) [12.00 %] - Boil 90.0 min Hop 9 11.4 IBUs
20.00 g Styrian Goldings [5.40 %] - Boil 60.0 min Hop 10 9.6 IBUs
15.00 g Styrian Goldings [5.00 %] - Boil 20.0 min Hop 11 4.0 IBUs

3.00 Items Vanila (Secondary 1.0 days) Spice
75.00 g Cacao (Secondary 1.0 weeks) Spice
250g Lactose (Secondary 1.0 weeks)

Elem, uz ovsene obavezno stavljam malo jecmenih zbog pene. Od tamnih sam ubacio sve ostatke od ranije da mi ne ostaje preko zime. Tamni su ubaceni nakon 45min ukomljavanja. Mashout nema, samo dugo ispiranje na 70 stepeni (koje se vremenom samo od sebe hladi). Jednostavno sam provalio da ovako nemam oporost tamnih sladova i kiselkastost krajnjeg proizvoda. Ukus je tu i boja je tu, mozda malo manje intezivno, ali bingo.

Hmelj su isto ostaci od ranije (hteo sam da iskoristim styrian).
Vanila je realno oko 3 stapica i lepo se oseti a ne dominira. Uzeo sam teglicu od bebi hrane, prepolovio stapice, istrugao sredinu, ubacio oko 1 deci nekog teachers viskija (to sam imao otvoreno, ne pijem zestinu). To je stojalo 2 nedelje uz povremeno muckanje teglice.

7 dana pred flasiranje (2 nedelje od kuvanja) sam izrucio vanilu. Uzeo sam 250 ml vode, prokuvao, ubacio sam 75g kakao (marka flory organic, to sam imao kod sebe). Dodao sam i 250gr laktoze i narendao sam malo muskatnog orascica (zamirisalo je, ali se ne oseca u pivu). Sve sam to lepo mesao na laganoj vatri jedno 5 min. Moja zena je tada usla u kucu i ponadala se da sam pravio tortu, posto je sve lepo mirisalo na cokoladu, ali...... To sam lepo isto izrucio u fermentor i lagano promesao.

OG je 1062, FG je 1020 (kvasac mi je malo matoriji, a i bilo je oko 14 stepeni u prostoriji, pa sam tu zeznuo stvar, ali ukus je super jer sladi). To mu dodje oko 5.5%, steta sto nije malo vise. IBU 25, EBC 60.

Degustacija - Miris mi deluje ok (od hronicnih upala sinusa jako malo osecam miris vec godinama). Pene ima, jos ce to da se igazira pa ce biti strava. Ukus totalno ide na neki svilenkast porter, punog ukusa, sladi, ne oseca se gorcina toliko. Ako je staut espreso, ovo mu dodje vanila kapucino/latte, sa pola kesice secera. Da neko zatvori oci rekao bi da je u pitanju neka hladnija razredjena gazirana kafica, a ne pivo.

Za sada sam jako zadovoljan, zao mi je sto nije jace, ali ovo ce definitivno biti pobednik kod zena. Laktozu sam pogodio, nije prejako, a oseti se. Vanila je isto ok, mozda bi 4 stapica bila taman. Smetao mi je miris ekstrakta jer mi je viski delovao bezveze, ali to se ne oseca na kraju, tako da nije ni bitno. Kakao sam pogodio, taman se fino oseti, ne smara kao kod Youngs Double Chocolate gde je ok samo na pocetku, a posle preovladava. Mozda bi i do 100gr bilo ok. Mozda je jaci ukus cokolade, ja vise preferiram kafu u tamnim pivima, ovde se bas i ne oseca sto je i bio neki cilj.

Odlicno zimsko pivo da se potruje familija oko bozica :)

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost