Malo žitarica, malo ekstrakta.
#7990 od evgenije
09 Dec 2015 20:58
nastavak sa teme Laktoza...

Vanilla Milk Stout

Brew Method: Partial Mash (BIAB)
Style: Sweet stout
Boil Time: 60 min
Batch Size: 20 liters (fermentor volume)
Boil Size: 11 liters
Efficiency: 53% (brew house)

Original Gravity: 1.051
Final Gravity (estimated): 1.012
ABV (standard): 5.17%
IBU (tinseth): 31.86
SRM (morey): 33.79

FERMENTABLES:
1.7 kg - Liquid Malt Extract - Light (33%)
1.7 kg - Pale Ale (33%)
0.45 kg - Roasted Barley (8.7%)
0.17 kg - Chocolate (3.3%)
0.23 kg - Caramel / Crystal 75L (4.5%)
0.9 kg - Flaked Barley (17.5%)

HOPS:
1 oz - Northern Brewer, Type: Pellet, AA: 7.8, Use: Boil for 60 min, IBU: 19.06
1 oz - Cascade, Type: Pellet, AA: 7, Use: Boil for 20 min, IBU: 10.36
1 oz - East Kent Goldings, Type: Pellet, AA: 5, Use: Boil for 5 min, IBU: 2.44

MASH GUIDELINES:
Sparge, Temp: 66 C, Time: 60 min, Amount: 10.6 L

OTHER INGREDIENTS:
1 Vanilla cane 5 min boil
2 Vanilla canes, Primary (after fermentation)
Vanilu sam na dan kuvanja iseckao i potopio u votku, nameravam da je ubacim po završetku fermentacije, na 5-7 dana

YEAST:
Fermentis / Safale - English Ale Yeast S-04
držim fermentor na 18-20 stepeni od prvog dana.

Brew house efficiency sam podesio nakon kuvanja, pošto mi je ciljani OG bio 1.052, pa sam korigovao vrednosti.

Merio sam gustinu juče pa sam probao pivo (bez laktoze i vanile) i već sad ima dosta dobar ukus. Skontao sam iz nekih tekstova na netu da je možda bolje da sam koristio ovsene pahuljice umesto ječmenih, ali biće prilike i za tu izmenu.

Inače, ovo mi je drugo partial mash kuvanje. Prvo sam poprilično zajebao. Promašio strike water temp, pa dogrevao, pa pregrejao, pa hladio i tako brljavio skoro svih sat vremena mash-a. Onda mi je i vreća upala ponovo u lonac pošto plastična cediljka nije izdržala težinu. Ipak, iako sam zeznuo skoro sve što sam mogao, ispao je sasvim OK saison iz te ture, ne znam ni sam kako.

Najbolja stvar iz tog brljanja sa prvim partial mashom je što je sledeće kuvanje prošlo sa mnogo manje (odnosno bez) problema. Tipičan primer kako se na greškama uči.

Ako nekog put nanese u NS, pozvan je na degustaciju ovog stouta, mislim da će bit gotov oko nove godine.

:ziveli:
#7993 od raix
09 Dec 2015 23:10
Ne znam sta ti predstavlja srazmeru secera i vode za flasiranje. Ja uvek odokativno u oko 200ml vode razmutim secer. A laktozu sam isto tako. Ne vidim dilemu oko toga.
Meni ovaj recept izgleda sasvim ok. Bice to super pivo za docek ngd.
Probaj partial mash da uradis tako sto ces na ringli samo ugrejati vodu do 75. A ostatak odrzavanja temperature na65 odradi u rerni. Upali je samo koliko da se ukljuci grejac. Meni je ovako uspela allgrain experiment tura od 5l. Temp nije varirala za vise od 2 stepena 60 min. Termometar je nonstop bio u loncu.
#7995 od evgenije
09 Dec 2015 23:37
raix je napisao:Ne znam sta ti predstavlja srazmeru secera i vode za flasiranje. Ja uvek odokativno u oko 200ml vode razmutim secer.


Ja šećer razmutim u dve šolje vode, to je verovatno oko 300ml. E sad, tu je u pitanju oko 150 grama dekstroze, a sad treba da dodam još 500gr laktoze, pa razmišljam u koliko vode sve to da razmutim. Verovatno nije ni toliko bitno, ne verujem da tu mogu nešto da pogrešim

raix je napisao:Probaj partial mash da uradis tako sto ces na ringli samo ugrejati vodu do 75. A ostatak odrzavanja temperature na65 odradi u rerni. Upali je samo koliko da se ukljuci grejac. Meni je ovako uspela allgrain experiment tura od 5l. Temp nije varirala za vise od 2 stepena 60 min. Termometar je nonstop bio u loncu.


Sad nisam imao problema sa temperaturom masha. Kuvam na indukcionom rešou i u masiv loncu od 15 litara. To je dosta težak lonac iz Metalca i čini mi se da vrlo malo gubi temperaturu. Kad sam postigao temperaturu od 66-67 stepeni, pokrio sam alu folijom, pa poklopce i zamotao sve sa jednim ćebetom i dva peškira.Za 60 minuta sam izgubio možda 2-3 stepena. Mogao sam i da upalim rešo na 60 stepeni, ali sam procenio da nema potrebe. Ali ni ta ideja sa rernom nije loša, možda ću uštedeti jedno pranje ćebeta i peškira.

S obzirom na to da u skorije vreme ne verujem da ću imati mogućnost da pređem na all grain ture od 20ak litara, želim da usavršim znanje i veštinu partial mash kuvanja u ovim uslovima.
#7996 od raix
09 Dec 2015 23:43
Vise se i ne secam koliko u kolkko vode sam mutio laktozu. Oceni, ako ti je u pola litra mnogo gust rastvor dodaj jos malo vode i prokuvaj jos koji minut.
#8007 od Sava
10 Dec 2015 18:59
Ja sam pravio nesto slicno tebi pre 7 dana. Srazmera mi je otisla vise ka choco sladu nego roastedu (nisam ga imao vise od 100gr) i ubacio sam pola kg ovsenih, a 0,25 jecmenih. Mislim da si mnogo pahuljica stavio srazmerno, ali dobro, bar ce lepo da ti peni. Koristio sam merkur+styrian goldings kombinaciju na 24IBU jer sam to imao pri ruci (ali realno nije ni bitno, pored svega ce najmanje hmelj da se oseti)

Nisam stavljao vanilu u toku kuvanja, evo je u teglici sa viskijem, cekam jos 10 dana pa cu da je ubacim. Hteo sam i laktozu, ali nema po DMovima ovde po Krusevcu. Ako naletim do flasiranja u nekom drugom DM onda cu naknadno da ubacim pre flasiranja, ali samo u pola (isflasiram pola, pa onda dosipem laktozu pa flasiram dalje). Od onog sto je pravio kabinet sam imao guzno provetravanje ceo dan, pa ne bih sada da rizikujem :)

Takodje sam mislio da ubacim kakao prah par dana pred flasiranje (od koga cu da napravim sirup sa vodom i malo secera) oko 50-100 grama. Ili cu na istu foru kao sa laktozom da podelim pri flasiranju.

Dvoumim se jos uvek za zrna kafe. Citao sam da ljudi dan pred flasiranje ubace lomljena cela zrna kafe (kupim u przionici). Tu je oko 50 grama neka mera za mojih 25L.

Imam ideju da dobijem pivo Vanila Mocachino :)
#8009 od raix
10 Dec 2015 19:14
Ako si jednom imao oluju sigurno ces imati i drugi put. Laktoza je cuvena po tome.
#8012 od evgenije
10 Dec 2015 22:53
Sava je napisao: Nisam stavljao vanilu u toku kuvanja, evo je u teglici sa viskijem, cekam jos 10 dana pa cu da je ubacim. Hteo sam i laktozu, ali nema po DMovima ovde po Krusevcu. Ako naletim do flasiranja u nekom drugom DM onda cu naknadno da ubacim pre flasiranja, ali samo u pola (isflasiram pola, pa onda dosipem laktozu pa flasiram dalje).


Ja sam ubacio jedan štapić vanile u boil na 5 minuta, a dva štapića sam odmah stavio u teglicu sa votkom (iscedio sredinu i isekao štapiće) pa nameravam da ih ubacim za par dana, kad se okonča fermentacija.

Ja sam se napatio da nađem Laktozu, nisam je našao u NS, pa sam skoknuo do Bg da je kupim. Pošto sam toliko napatio, odmah sam kupio tri pakovanja po 500 gr, pa ako ti treba mogu ti poslati jedno pakovanje?

Sad mi se sviđa ideja da ne ubacim laktozu u celu turu...
#8022 od Mali Bane
11 Dec 2015 11:39
evgenije je napisao:Sad mi se sviđa ideja da ne ubacim laktozu u celu turu...


Uvek je dobra ideja razdeliti jednu turu piva, mnogo se nauci tako, oseti se razlika izmedju sa i bez tog nekog sastojka :)
Ja danas flasiram turu dubbela razdeljenu na 3 razlicita kvasca, cim bude sve spremno kacim slike i ceo proces :)
#8023 od Sava
11 Dec 2015 12:15
Hvala na ponudi da mi posaljes, ali sam u fazonu i da ubacim i da ne ubacim, pa ako nadjem onda cu da ubacim, ako ne nadjem nista... Ostavicu sudbini da izabere koliko ce se prdeti po domu mom za praznike :)

Inace, vec sam u jedan zestoki dubel ubacao vanilu burbon secer (onaj u kesici skuplji), prilikom flasiranja. Oko 10ak flasa sam imao. Dalo je drugu dimenziju pivu, ali je bilo bas intezivno i to pivo sam samo otvarao u drustvu pa razdelim na 4 dela, kao dezertno pivo uz kolace. Mada kontam da je taj vanilin secer hemija pa je zato i ispalo cudno. Sreca pa nisam roknuo u celu turu, jer je bez vanile sada odlicno pivo, 8 meseci kasnije.
#8024 od taraba
11 Dec 2015 16:08
Kad tako dodajete novu aromu/ukus pred flasiranje imate mogucnost da dozirate precizno koliko dodati.
Uzmes šot čašicu i izmeriš zapreminu (špric, one graduisane šoljice, vaga) i uz pomoć šprica dodajete malo po malo dodatni ukus i sve vreme pises koliko si dodao kako bi formirao proporciju. Ako je na šot od 100ml islo 0.5ml rastvora onda na 10L ide Xml rastvora.

Sinoc testirao Choco Orange Oatmeal stout. Neverovatno koliko malo pomoradze je potrebno da se dobije Jaffa šmek :D

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost