Malo žitarica, malo ekstrakta.
#6024 od evgenije
12 Avg 2015 12:04
Taraba, hvala na savetima. Imam na raspolaganju još 100gr Magnuma, tako da mogu njega staviti umesto Simcoe. Beersmith mi pokazuje FG 1016, a Brewer's Friend 1013. Isprobaću da dodam šećer u recept, ali da ne preteram sa ABV.

Što se tiče Crystala, to je taj iz Majstora. Imam još 1kg njihovog Cara Gold. Šta misliš da njega ubacim umesto Crystala, pošto nemam sad mogućnosti da kupim još slada (u NS sam, a kuvam popodne).
#6026 od taraba
12 Avg 2015 15:27
Cara Gold je ~ crystal 45 tako da probaj njega. Svakako bolje od Crystala koji je crystal 60.
Nisam siguran koliko crystal-a već ima u tom ekstraktu pa ne znam šta da ti savetujem za količinu crystal-a koju ćeš da koristiš.
Probaj pa vidi.

Šta planiraš sa Cara Gold? Steeping predpostavljam?
#6027 od evgenije
12 Avg 2015 15:31
Da, steeping 30min. Za aromu i boju, a sad sam skontao da utiče i na kvalitet pene, što je +.

Gurnuću u recept 35-40gr Magnuma na 60min boil umesto Simcoe i to je to.
#6035 od raix
13 Avg 2015 13:47
taraba je napisao:@raix: SInoć flaširan Chinook Citra PA: OG 1051 FG 1009: Dry Hop: 30g Chinook, 30g Citra, 30g Centennial, 18g Simcoe.
Za nedelju dve dobijaš na test.


O.o jedva cekam!
#6036 od evgenije
13 Avg 2015 14:47
Inače, napravio sam ozbiljan kiks sa Beersmithom, pošto nisam uneo da 2/3 ekstrakta ubacujem kao late addition, tako da mi je, kada sam uneo tu ispravku, pokazao očekivani IBU od skoro 120 :shock: :shock:
#6037 od raix
13 Avg 2015 17:05
Samo ti to ostavi da odfermentira na sto hladnijem (oko 18 stepeni). Nece se baciti :) nije tih 120 toliko strasno.
#6479 od evgenije
25 Sep 2015 17:12
Fermentovalo na niskoj temperaturi (do i oko 18 C), flaširano i degustirano.

Kako bih se samo zajebao da sam bacio turu. Jeste gorče nego što sam želeo, ali gorčina nije ubila ukus ili bar nije dovoljno ubila ukus. Galaxy dominira tako da je pivo jako ukusno. Taj višak gorčine se oseti par sekundi nakon gutljaja i više je oporost koja ostaje u grlu neko gorčina u ukusu.

Mislim da će ukus biti još bolji kad prođe još vremena ali sam dosta zadovoljan kako je ispalo.

E da, pošto sam malo preterao sa gorčinom, promenio sa pivu naziv, pa je sad Double Dare IPA.

U svakom slučaju, ako se neko zatekne u NS u narednom periodu ili je inače u NS, pozvan je da proba pivo. Stvarno bi mi značilo da neko iskusniji proba i da mi pomogne oko toga šta bih sve trebao da ispravim u narednim turama.

Cheers
#6483 od raix
25 Sep 2015 19:50
Ne znam sta podrazumevas pod ukus, ali ako ti je ova ipa odlezala oko tri nedelje nakon flasiranja. Onda je pij, posto ce ti izvetriti aroma hmelja koji si dodao na pkraju kuvanja i u dry hop. Tako se arome hmelja ponasaju, vetre...
Da je neko pivo sa izrazenim sladnim karakterom, onda vredi odlezavanje.
#6485 od evgenije
25 Sep 2015 20:46
Posle dve nedelje fermentacije i još nedelju dana dry hoppa sa 50 grama Amarillo i 30 grama Galaxy flaširano je i karbonizovano 2 nedelje. Prva flaša je otvorena prošlu subotu, tačno na 14 dana od kad je presuto u flaše.

Nisam nameravo sve da popijem u narednih mesec dana pošto tek sutra stavljam novu turu...
#6520 od Sava
28 Sep 2015 14:06
Nemas potrebe da cekas 2 nedelje od flasiranja. Kada koristim US05 onda nekada i posle 5 dana moze da se pije, ali posle 7 je vec to to... Pre svega mislim na IPA/APA. Ja za svaku turu koristim poneku flasu na preklop zatvarac. Otvorim, cugnem, ako je ok pijem, ako nije zatvorim i sacekam par dana :)

Za ostale kvasce ne preporucujem da se otvara tako rano, posebno S04, on mi je katastrofa, cekam ga po mesec dana od flasiranja da se smiri.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost