Malo žitarica, malo ekstrakta.
#5990 od evgenije
07 Avg 2015 18:18
Posle prve extract ture, nameravam da ubacim i malo grain-a, odnosno da se probam partial mash, pa sam se namerio na recepet iz "The Homebrewer's Handbook" Matthew Schaefer:

Tura: 19l

Estim. OG: 1.068
Estim. FG: 1.017
IBU: 54,6
ABV: 6,69

4,2 kg ekstrakta (Pale)
0,5 kg Crystal malt

60min - Simcoe 30gr
15min - Amarillo 30gr
0min - Amarillo 30gr

Safale US-05 jedan kesica (11.5gr)

Što se tiče samog procesa, ništa neuobičajeno, steeping Crystal slada 20min u 9-10 l vode, dodavao bih ekstrakt iz dva puta (jednom odmah po vrenju, drugi put 15min pre gašenja vatre).

E sad, sledeće nedelje mi drugar donosi neke hmeljove iz USA pa razmišljam o dry hoppingu. Stiže:

Galaxy (AUS) https://www.hopunion.com/austraiian-galaxy/
German Mandarina Bavaria https://www.hopunion.com/german-mandarina-bavaria/
Falconer's Flight http://hopunion.com/falconers-flight/

Po onome što sam čitao sva 3 su dobra za dry hopping.

Mislio sam da skuvam dve ture, pa da ih dry hoppujem različitim hmeljovima ili da jednu ostavim kako jeste. Palo mi je na pamet, a ne znam da li mogu nešto da zeznem, ako pretočim pivo u bottling bucket, polovinu flaširam, a polovinu dry hoppujem još 3 dana, pa onda flaširam.

U svakom slučaju ne mogu da skontam količine za dry hopping. Da li neko ima ideju koliko da guram ili makar neki uobičajeni raspon?

Kad odlučim čime i koliko dry hoppujem, pivo će dobiti drugi naziv :laganica:
#5991 od taraba
07 Avg 2015 18:33
Partial mash i steeping nije isto.
Ti radish ekstrakt sa steepingom, a partial mash bi bio da uzmeš neki osnovni slad + specijalne i napraviš mini mash a da ostatak gravitacionih poena nadoknadis ekstraktom.

Što se hmelja tiče, ja nekako gledam da radim dry hop sa istim ili sličnim hmeljom koji dodajem u zadnjih 10ak minuta.
Ako staviš različite dobijaš po malo od jedne i malo druge arome pa na kraju ispadne muljavo i slabo.
Kad radiš dry hop sa hmeljom koji ima istu ili sličnu aromu aroma se pojačava u finalnom pivu.

Što se količine tiče, ne možeš da preteraš :D
Možeš samo da staviš malo.
Ja kad stavljam ide minimum 100g na 22L za APA-u.
Za IPA-u još 50% više :D
#5992 od raix
07 Avg 2015 19:05
Generalno APA moze a i ne mora da se dry hopuje. IPA se obavezno dry hopuje. A kolicina hmelja je apsolutno individualna. Najbolje da pocnes sa 1g po litri piva. Pa u sledecim turama pojacavas kolicinu. Moj optimum je oko 2 g/l.
A izbor hmlja i to da li ce biti isti koji je bio i u boilu je isto individualno.
Najbolje je da eksperimentises pa podelis sa drugarom homebrewerom :)
#5993 od Sava
07 Avg 2015 21:57
Galaxy sam ja konzumirao. Ako ne volis bas bas vockasto, preseci ga sa Amarillo i bice strava.

Kada imas hmeljeve jednom i nikada vise, onda lepo koristi samo njega da osetis kakav je, pa ga posle miksaj sa necim. Ili pravi jednu osnovu i menjaj samo dryhop hmelj. Buckurise (ne kazem da je to lose) najbolje pravi sa onim sto mozes u lokalu da nabavis.
#6005 od taraba
10 Avg 2015 19:41
Raix: Ja bi rekao da je 40g po turi za dryhop baš malo.
Možda ako je sladna osnova maksimalno lagana (pilsner i C10 recimo).
Ako se doda malo munich-a i recimo pšenice treba više hmelja.

Još jedan faktor je i koliko dugo će pivo da stoji.
Ako se svih 20L popije za 7 dana - onda može da bude ok.
Već posle mesec dana od arome ostane možda pola. Sa dužim stajanjem se još više gubi.
Ako imam više piva u isto vreme, onda gledam da IPA/APA bude sa 5-8g/L jer će se dosta arome izgubiti dok ga popijem, a želim da uživam u svim flašama ne samo u prvih par :D
#6007 od raix
10 Avg 2015 21:02
@taraba ja bih da probam ta tvoja piva sa 100 i vise grama hmelja u dry hopu :)
ovu meru od 2g po litru sam negde procitao i tako prihvatio. nikada nsam pravio sa vise dry hopa. a i u poslednje vreme sve redje kuvam.
#6009 od Shone
11 Avg 2015 00:32
Generalne smernice za suvo hmeljanje, nije opšte pravilo jer u mnogome zavise od toga kako se hmelj dodavao u toku kuvanja.

Na 20L piva;

American Pale Ale - 15 do 45
India Pale Ale - 45 do 75
Double India Pale Ale - 60 do 150
#6019 od taraba
12 Avg 2015 09:53
@raix: SInoć flaširan Chinook Citra PA: OG 1051 FG 1009: Dry Hop: 30g Chinook, 30g Citra, 30g Centennial, 18g Simcoe.
Za nedelju dve dobijaš na test.
#6021 od evgenije
12 Avg 2015 10:41
Rešio sam da poslušam Vaše savete, pa će ovo biti Galaxy IPA, sa otprilike ovakvim receptom:

Tura: 21l

Estim. OG: 1.066
Estim. FG: 1.016
IBU: 51,7
ABV: 6,67

4,5 kg ekstrakta (Pale)
0,5 kg Crystal malt

60min - Simcoe 30gr
20min - Galaxy 30gr
15min - Amarillo 30gr
10min - Galaxy 30gr
5min - Amarillo 30gr

Dry hop
3 dana - Galaxy 30gr
3 dana - Amarillo 30gr

Safale US-05 jedan kesica (11.5gr)

Razmišljam samo da li da pojačam Simcoe, da se približim odnosu 1:1 (slad-gorčina).

Takođe, ako sam razumeo dobro da će Galaxy svakako preovladati, nadam se da ga nisam previše isekao sa Amarillom.

P.S. Možda bi bilo dobro da neko od admina prebaci temu pod Recepte - Ekstrakti.
#6023 od taraba
12 Avg 2015 11:49
Simco je odličan aroma hmelj (borovina koja se lepo balansira sa voćnim aromama drugih C hmeljeva) i greota je koristiti za gorčinu.
Pri tom je i veoma skup.

Ja bi ti preporučio da za gorčinu koristiš nešto tipa Magnum, Warrior, eventualno Columbus ili Chinook.

Što se hmeljnog rasporeda tiče - deluje OK.
Note: većina svetski poznatih IPA piva uopšte nemaju 20, 15 i 10min hmeljenje.
Uglavnom se radi gorčina na 60 i onda hopburst u zadnjih 5 minuta i whirpool. Naravno dry hop obavezan.
Ovo naravno ne znači da će tvoje pivo biti loše, čak naprotiv.

Ako je ovaj FG tačan koji ti program predviđa, razmisli da dodaš oko 5% običnog šećera u pivo kako bi povećao atenuaciju tj. dodatno osušio pivo jer je 1.016, po meni, previsoko za IPA-u.
Ja bi smanjio Crystal (ako pričamo o Crystalu iz Majstora) ili zamenio nekim lakšim tipa CaraAmber.
Meni je taj Crystal pravi belgijski - karamela 100% i nije baš idealan za IPA-u

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost