Malo žitarica, malo ekstrakta.
#15235 od djuro13
11 Jun 2017 23:38
Prvo kuvanje!
Konačni recept je izgledao ovako:
Brew Method: Extract
Style Name: American Pale Ale
Boil Time: 30 min
Batch Size: 20 liters (fermentor volume)
Boil Size: 6.5 liters
Boil Gravity: 1.080
Efficiency: 25% (steeping grains only)


STATS:
Original Gravity: 1.051
Final Gravity: 1.010
ABV (standard): 5.41%
IBU (tinseth): 41.33
SRM (morey): 6.68

FERMENTABLES:
1.7 kg - Liquid Malt Extract - Light (45.3%)
1.7 kg - Liquid Malt Extract - Light - (late addition) (45.3%)

STEEPING GRAINS:
0.35 kg - Belgian - Cara 20L (9.3%)

HOPS:
30 g - Magnum, Type: Pellet, AA: 13.3, Use: Boil for 30 min, IBU: 29.66
15 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 9.1, Use: Aroma for 10 min, IBU: 4.79
15 g - Simcoe, Type: Pellet, AA: 13.1, Use: Aroma for 10 min, IBU: 6.89
35 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 9.1, Use: Aroma for 0 min
35 g - Simcoe, Type: Pellet, AA: 13.1, Use: Aroma for 0 min

YEAST:
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (avg): 81%
Flocculation: Medium
Optimum Temp: 12.22 - 25 C
Fermentation Temp: 20 C

Što se tiče čišćenja i dezinfekcije, koristio sam ovaj Frosch deterdžent za cucle i dječije posuđe, razblaženi 96% alkohol i rastvor StarSana u Rosa vodi (bio sam glup da uzmem samo 2 litra demineralizovane vode, pa sam napravio probni rastvor od 1L u Rosa vodi - nije pobijelio, pa sam napravio još 5 litara rastvora koji je korišćen za dezinfekciju).
Radne površine su čišćenje Asepsolom a ruke sam potapao u ovakav razblažen alkohol prije svakog kontakta sa opremom koja je dolazila u dodir sa ohlađenom sladovinom.


Slika

Slika

Kuvalo se u inox loncu od 9 litara.
Prvih 5 litara vode se zagrijavalo do oko 70C. U vreće iz DM je stavljen steeping grains - 350gr CaraRed 50EBC (Moje pivo). Nekako mi se uopšte nije dopao miris koji je nastajao - neka varijanta kuvanog kukuruza. Ne znam stvarno šta sam očekivao, ali mi je ostao neki bezveze osjećaj nakon ovoga. Namakanje je trajalo oko 30 minuta, i tokom ovog dijela temperatura je održavana u rasponu od oko 65-70C.



Slika

Slika

Nakon ovoga je u "pivski čaj" dodata prva kantica ekstrakta (Ekstrakt Pale Ale 1.7kg, Moje pivo). Zatvorenu kanticu smo držali u toploj vodi, kako bi se lakše prosuo sav sadržaj. Ostatak u kantici je ispran kako ništa ne bi ostalo unutra.


Slika

Nastavljeno zagrijavanje do ključanja, i dodata prva vrećica sa 30gr Magnuma, za gorčinu. Nije bilo kipljenja, niti previše pjene, lonac uglavnom otkriven. Nakon 20 minuta dodata vrećica sa 15gr Centenniala i 15gr Simcoe. Na kraju kuvanja, ugašen šporet i dodata druga kantica ekstrakta rastvorena a onda dodata poslednja tura hmelja (35gr Centennial i 35 gr Simcoe).


Slika

Nakon toga StarSanom isprskan poklopac od lonca i lonac zatvoren. Sve prebačeno u sudoperu, sa ubačenim zaleđenim flašama i komadima leda.


Slika

Paralelno sa ovim hlađenjem, ohlađena prokuvana voda (oko 100ml) u StarSanom isprskanoj šolji i u nju dodat kvasac (voda je tada imala oko 35C). Mislim da sam pogriješio što nisam odmah razmutio kvasac - ostavio sam ga u šolji, poklopljenoj tanjirićem i kada sam htio da je nakon 10 minuta uspem u fermentor učinilo mi se da se kvasac nije sam od sebe rastvorio u šolji već je na površini formirao nekakvu debelu "pogaču" koju sam kasnije sanitiziranom kašičicom razmutio.


Slika

U fermentor, koji je bio očišćen i u kojem je prethodno držan rastvor StarSana, usuo sam 1 balon Rose (6L). Kada se sladovina ohladila na oko 45C, presuta je u fermentor sa usutom Rosom. Poslije toga smo jednom provjerili gustinu - iznosila je oko 1.060 (u fermentoru je tada bilo oko 18L sladovine). Dodata su još 2 litra Rose. Za aeraciju je korišten mješač za farbu i kućna bušilica. Aeracija je trajala oko 5 minuta.

Slika

Slika

Nakon aeracije je izmjeren OG i iznosio je 1.053 (prema receptu je trebalo da bude 1.051) pa smo to proglasili OK rezultatom. Razmućen kvasac iz prehodno pomenute šolje je dodat u sladovinu i još jednom promućkan ovom kutlačom, koja je bila u StarSanu. U vrenjaču je usut StarSan, do onih crta. Fermentor zatvoren i nalijepljen ovaj trakasti termometar (BrewFerm, Moje pivo).


Slika

Slika

Slika

Ovdje vas moram pitati - da li se ova crvena kapica na vrenjači skida sa vrenjače? (ja je ne držim - logika bi bila da ne treba da bude tu?)

Fermentor sam pomjerio na najhladnije i sjenovitije mjesto u stanu, ali je recimo maloprije (nakon 5-6 sati) termometar pokazao temperaturu od 22C. Ovo je već počelo da biva povisoko.
Planiram da premjerim fermentor pa da uzmem dovoljno veliku stiropor kutiju u koju bih gurao transportne "pingvine" sa zaleđenom vodom - pa se nadam da će tako temperatura biti koji stepen niža...

Hvala svima na svim prethodnim savjetima i pomoći!
#15236 od raix
12 Jun 2017 00:06
vremenom se postaje aljkaviji. kakav alkohol, asepsol, samo starsan za posudje. a jednom u sest meseci moze da radi i soda po svoj opremi.
crvenu kapicu vrati na vrenjacu. ovako ces je izgubiti i bice ti zao. pojma nema cemu sluzi ali meni ne smeta na vrenjaci.
za sledecu turu napravi kutiju od stiropora. za ovu si zakasnio al svakako bolje je piti domace nego kukuruzno sa rogovima.
uglavnom slad ima taj miris na kuvani kukuruz u toku ukomljavanja, na kraju postane nekako slatkast. a nakon kuvanja se izgubi. to je verovatno od DMS ti ga nemas tu mnogo i nema sta da brines.
#15263 od Mali Bane
14 Jun 2017 12:20
raix je napisao:vremenom se postaje aljkaviji. kakav alkohol, asepsol, samo starsan za posudje. a jednom u sest meseci moze da radi i soda po svoj opremi.


Koru ti lebovu jebem, kakva istina bozija.
#15268 od djuro13
14 Jun 2017 18:14
Meni je za ovaj totalni početak i bolje da budem prestravljen svim i svačim i da trošim za jedno kuvanje ovih sredstava za sanitaciju kao vi za 3 mjeseca :-)
Elem - plaćam danak početništvu - baš sam precijenio svoje mogućnosti da kontrolišem temperaturu u stanu. Zadnja 2 dana sam sa posla dolazio tek kasno uveče i zaticao na ovom trakastom BrewFerm termometru nalijepljenom na fermentor i po 25-26C. Onda sam fermentoru držao dno u hladnoj vodi, "oblacio" mu majicu koja je kvašena itd...
Danas sam se snašao za stiropor kutiju i nesto ovih malih hladnjaka pa se nadam da će sada stvari biti kontrolisane.
Koliko je popravljiva šteta od ova 2 dana fermentacije na ovoj visokoj temperaturi? (osvjetljavanjem vidim da imam sloj pjene, mjehuriće nisam primjetio u vrenjači...Fementor sam dosta pomjerao uveče zbog hladjenja pa mi se nivo StarSana u vrenjači stalno mijenjao).

Slika
#15270 od raix
14 Jun 2017 22:10
gledaj da ti fermentor ne povuce sav starsan, najpre ako podignes fermentor. prvo izvuci vrenjacu pa pomeraj fermentor. pogotovo ovaj tj. plasticnu kantu.
sto se temperature tice. sad ti ostaje samo da se strpis i da sacekas tih tri nedelje do flasiranja. ne mozes mu nista uraditi da bi popravio. za sledecu turu nabavi onaj termometar koji ima sondu na kraju zice. sondu stavis na spoljasnji zid fermentora i izolujes npr aluminijumskom folijom a na ekranu ocitavas tempraturu. prvo ga testiraj sa nekim drugim termometrom najbolje onim ubodnim alkoholnim. oni bi trebalo da su precizniji. kutiju otvaras samo kada treba da dodas novu turu leda na par sekundi i to je to. trebalo bi tako da ti drzi na oko 18 stepeni bez problema.
#15272 od Mladen
14 Jun 2017 23:30
Ajd, kad vec pominjete vrenjacu da se ubacim, ja je nisam nikad koristio. Kada sam pocinjao sa pravljenjem, jedan od saveta mi je bio da koristim blow off tube. Vremenom, nakon citanja nekoliko foruma i dosta saveta, a potom i licnim iskustvom, preporucio bih da se manete vrenjaca, i da predjete na blow off tube.
#15291 od raix
15 Jun 2017 23:42
ako koristis obicno "zlatar plast" bure mozes komotno svega da se manes. samo molis boga da ne iskoci iz bureta.
#15301 od saša blagojević
16 Jun 2017 21:59
ja obećao da ću podeliti svoje utiske o kuvanju piva sa bečejskim maltexom.pivo nije loše-naprotiv lepo je al ne može da se poredi sa pivom koje sam kuvao od maltexa iz zemuna.lošije je bar za tri koplja.cena je zanemarljivo manja u odnosu na kvalitet.moj lični stav-samo maltex iz MOJE PIVO.
#15332 od djuro13
26 Jun 2017 00:29
Nakon onog prvog velikog gafa u kojem je u prva dva dana temperatura u fermentoru bila barem 26-27C, trudio sam se da u stiroporskoj kutiji ovim ledenim "pingvinima" donekle održavam normalnu temperaturu. To je u principu bilo OK - ovaj spoljni BrewFerm trakasti termometar je uvijek pokazivao oko 18-19C. Negdje oko 12 dana od kuvanja sam počeo mjeriti FG i ona je bila 1.013. Tako je ostalo i naredna 2 uzastopna dnevna mjerenja. Prema Brewer's friend, to je trebalo da završi na 1.010 - ali je i OG bila 1.053 umjesto predviđenih 1.051. Ja sam, onako slobodoumno, zaključio da je to OK i da bi se istorijski trenutak flaširanja mogao odigrati...

Slika

Sadržaj fermentora je imao OK miris, ukus je podsjećao na pivo (malo više izražena gorčina od očekivane, grublje varijante arome hmeljeva...)

Našao sam flaše od 0.5L kod Zemunaca (Dorćolci imaju samo 0.33L). Svaku samo oprao deterdžentom, isprao i prosušio...


Slika

Slika

Što se tiče karbonizacije, uzeo sam onaj mali dozer iz kompleta ali i pogledao na Brewer's Friend kako bi trebalo da izgleda to mjerenje dekstroze. Gledao sam u pasulj i pretpostavio da će mi na kraju ostati oko 19L piva, a da je temperatura fermentacije bila prosječno oko 20C te da je to OK parametar. Kalkulacija je pokazala da bi trebalo da u svakoj flaši završi oko 2.9gr dekstroze...

Slika

E, ovdje sam skontao koliki sam amater i da se zaista prvi mačići u vodu bacaju :-)
Prvo, imam vagu koja mjeri količine od 1gr pa naviše...Sve ove decimalne finese sam mogao zaboraviti.
Drugo, sigurno mi je ovo prvi i poslednji put da ću dekstrozu ubacivati u svaku flašu zasebno - to traje i to veoma duuuuugo, zatim - sve je to bolno neprecizno (vlažna flaša, dozer, pola završi zalijepljeno u vratu flaše itd...)...Sledeći put - bottling bucket, tačna procjena litraže, kalkulator sa BF, kuvanje u malo vode i ubacivanje u bottling bucket - e, tako se sve ovo može uredno završiti za oko pola sata...gospodski...

Slika

Moram reći da sam se prestravio na početku kada sam skontao da mi čepilica ne zatvara flaše...nakon par pokušaja, oslobađanja ruke, razmišljanja o uzimanju klješta u svrhu dotegnuća čepa - sve je proradilo kako treba...
Rezultat je bio da sam na kraju završio sa 19 litara flaširanih (poslednja flaša je punjena baš reda radi, samo da vidim na šta će to ličiti - mislim da se u njoj našao sav ovaj mulj sa dna...)

Slika

Na kraju se sve to lijepo spakovalo u gorepomenutu stiroporsku kutiju, dodati zaleđeni pingvini, pa neka odmara još 7 dana, prije frižidera...

Slika

Moram stvarno reći da su mi baš posao olakšale ove 2 stvari - onaj "vinator", mali crveni, sa nasutim rastvorom StarSana (posudica lijepo nabaci StarSan u svaku flašu prije punjenja) i ono što se na sajtu Majstora za pivo zove "punjač boca" - mala, kruta cijev koja se kači na slavinu fermentora, ima ovaj potisni ventil, koji omogućava punjenje boce sa dna...

Nakon flaširanja sva oprema oprana deterdžentom i arhivirana, da čeka neko (nadam se što ranije) kuvanje...
Sve ovo se moralo prilagoditi kuvanju u stanu i aktivnostima u par kvadrata - i super je što je sve to vrlo lako izvodljivo i nije nekomforno, čak naprotiv.

Još jednom zahvaljujem svima na savjetima, mišljenjima i svim informacijama.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost