Malo žitarica, malo ekstrakta.
#15211 od djuro13
09 Jun 2017 21:47
Uh, drugari, sad mi je lakše kada čujem da ima još ljudi koji rade sa ekstraktom :-)

@saša - pa, 2 kantice na nekoliko litara vode bi zaista bile strašna stvar. Sada si me zainteresovao sa ovom pričom o Maltexu. Ja sam ovdje svojevremeno pitao iskusnije pivare da li su kuvali Maltexom (ovdje, po BG, u prodavnicama zdrave hrane cijena mu je ponekad i "jača" od ekstrakta iz Moje pivo). Da li ga ti iz Bečeja dobijaš po toj duplo povoljnijoj cijeni?

Ja ću se sigurno neko vrijeme (samo da počnem da kuvam, konačno) držati ovog ekstrakta iz Moje pivo, ali bih svakako bio zainteresovan za jeftinije varijante - ukoliko ti se Maltex pokaže potpuno OK.
#15212 od saša blagojević
09 Jun 2017 22:48
cena mu je 377.oo sa pdv za teglu od 920 gr.sad jedino da vidim kakvo će biti pa se javljam sa utiscima.inače,počeo sam kombinovano kuvanje sa celim zrnom i extraktom.to je jednako lepa varijanta a iziđe dosta jeftinije
#15214 od Mladen
09 Jun 2017 22:56
Slika

Slika

Slika

Slika

Ovo su moja piva sa ekstraktom iz mojepivo. Radio sam jos par tura i sa ireksovim ekstraktom, i on je oko 350 RSD po kg, ako se dobro secam, a ima samo kanister od 15 kg. I sa njime je ispalo super pivo.
#15217 od raix
09 Jun 2017 23:27
to bas htedoh da kazem. ove teglice koje prodaju po zdravim hranama pune i pakuju kod nas a uvoznik tog maltexa je Irex. kanta od 15 kg je dovoljna za nekih 100l piva.
#15220 od Mladen
10 Jun 2017 00:39
Taj rad. Ima u prodavnici Jablanica (nadam se da se dobro secam) Ireksov ekstrakt. I skroz je ok. Malo mi deluje tamniji nego pilsner u Moje pivo, ali sam sa njim radio tamnija piva, tako da nisam mogao da procenim boju. Ponavljam, meni je bio sasvim ok!
#15222 od pivkana
10 Jun 2017 02:38
djuro13 je napisao:Uh, drugari, sad mi je lakše kada čujem da ima još ljudi koji rade sa ekstraktom :-)

@saša - pa, 2 kantice na nekoliko litara vode bi zaista bile strašna stvar. Sada si me zainteresovao sa ovom pričom o Maltexu. Ja sam ovdje svojevremeno pitao iskusnije pivare da li su kuvali Maltexom (ovdje, po BG, u prodavnicama zdrave hrane cijena mu je ponekad i "jača" od ekstrakta iz Moje pivo). Da li ga ti iz Bečeja dobijaš po toj duplo povoljnijoj cijeni?

Ja ću se sigurno neko vrijeme (samo da počnem da kuvam, konačno) držati ovog ekstrakta iz Moje pivo, ali bih svakako bio zainteresovan za jeftinije varijante - ukoliko ti se Maltex pokaže potpuno OK.


buraz, sve je stvar uslova...nema tu price " ima još ljudi koji rade sa ekstraktom" ;)...kuvaces ceo zivot i sa ekstraktom, sto da ne...kuvao sam ja i u pivarama, ali i dalje kuvam s ekstraktom...naravno da treba teziti ka all grain-u...al opet, kako uslovi dozvoljavaju...nije tajna da su na raznim takmicenjima pobedjivala bas piva sa ekstraktom...al treba usavrsiti sve to, u smislu temperature fermentacije, beskrajnog eksperimentisanja sa hmeljenjem i steeping-om :D i naravno kada kazemo ekstrakt mislimo na ovaj tip ekstrakta...ne na ono "zahmeljeno" sranje s kesicom budjavog kvasca :D
#15223 od djuro13
10 Jun 2017 07:01
@pivkana - :-) sve je jasno...Nisam baš složio ovu rečenicu najsrećnije...
Imam pitanje - pošto će mi ostati oko 0.5kg samljevenog kristalnog slada, koliko dugo on može ostati u ponovo zatvorenoj kesi, u frižideru (da ga iskoristim za sledeće kuvanje)?
Drugo pitanje - imam stakleni termometar iz kompleta, ali vidim da se ovdje dosta pominje "mali, crni, kineski termometar sa sondom". Može li neko slikati taj termometar ili okačiti neki link, da budem siguran šta da jurim za kasnije...
Hvala.
#15225 od pivkana
10 Jun 2017 13:01
djuro13 je napisao:@pivkana - :-) sve je jasno...Nisam baš složio ovu rečenicu najsrećnije...
Imam pitanje - pošto će mi ostati oko 0.5kg samljevenog kristalnog slada, koliko dugo on može ostati u ponovo zatvorenoj kesi, u frižideru (da ga iskoristim za sledeće kuvanje)?
Drugo pitanje - imam stakleni termometar iz kompleta, ali vidim da se ovdje dosta pominje "mali, crni, kineski termometar sa sondom". Može li neko slikati taj termometar ili okačiti neki link, da budem siguran šta da jurim za kasnije...
Hvala.


Milsim da je samlevenom jako kratak rok...ne znam sad tacno...i ja se zeznem svaki put pa sameljem ceo kg pa posle bacim sve...uglavnom sledeci put melji samo koliko ti treba, a nesamleven mozes da cuvas...

p.s. sad pronadjoh ovaj clanak...ipak nemoj da bacas, moze 2, 3 meseca

Grain
Malted barley should be protected from moisture and stored at temperatures between 50° and 70° F. Any quantity of malted barley, whether it’s a 50-pound sack of two-row or a one-pound bag of crystal, should be stored in containers that keep the grains airtight and dry. And the container should be able to keep bugs out; I once had a customer bring in an opened 50-pound bag of pale malt that was about half full. He had stored it for six months out in his garage, and when we opened the bag, it was swarming with tiny flies. I grabbed the bag and ran for the door, to avoid contaminating the rest of the grain in my store.

Plastic bags you can seal (like a Ziploc) or rigid plastic 2- to 3-gallon containers with a sealing lid (like a trash can) are ideal for long-term storage. Uncrushed grain will store for a year in these conditions, and crushed grains will be good for two to three months. Big bags of grain usually come with a plastic lining inside. You can keep your grain in these or, to be extra careful, you can transfer the grain to airtight trash cans. This is recommended if you think you might have mice in your storage area.

proctaj ovde ceo clanak kako cuvati itd...ima i za druge sastojke
https://byo.com/hops/item/1362-shelf-li ... ngredients
#15229 od djuro13
10 Jun 2017 22:46
Da li se za aeraciju moze koristiti ovakav mjesac za farbu (Woby, 60cm) - naravno, opran dobro i drzan u StarSanu?
Jesam li dobro upamtio da ste pisali da je 5-8 minuta ovakve aeracije busilicom korektno?
Slika

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost