Malo žitarica, malo ekstrakta.
#15191 od djuro13
07 Jun 2017 23:32
Molim Vas za mišljenje o ovom receptu:

HOME BREW RECIPE:
Title: 20170605 EXTRACT APA - Magnum+Centennial+Simcoe

Brew Method: Extract
Style Name: American Pale Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 20 liters (fermentor volume)
Boil Size: 6.5 liters
Boil Gravity: 1.081
Efficiency: 25% (steeping grains only)


STATS:
Original Gravity: 1.051
Final Gravity: 1.010
ABV (standard): 5.43%
IBU (tinseth): 40.81
SRM (morey): 5.39

FERMENTABLES:
1.7 kg - Liquid Malt Extract - Pilsen (44.7%)
1.7 kg - Liquid Malt Extract - Pilsen - (late addition) (44.7%)

STEEPING GRAINS:
0.4 kg - Belgian - Cara 20L (10.5%)

HOPS:
20 g - Magnum, Type: Pellet, AA: 13.3, Use: Boil for 60 min, IBU: 25.6
20 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 9.1, Use: Aroma for 10 min, IBU: 6.35
20 g - Simcoe, Type: Pellet, AA: 12.7, Use: Aroma for 10 min, IBU: 8.86
30 g - Centennial, Type: Pellet, AA: 9.1, Use: Aroma for 0 min
30 g - Simcoe, Type: Pellet, AA: 12.7, Use: Aroma for 0 min

YEAST:
Fermentis / Safale - American Ale Yeast US-05
Starter: No
Form: Dry
Attenuation (avg): 81%
Flocculation: Medium
Optimum Temp: 12.22 - 25 C
Fermentation Temp: 20 C

Imate li nekih zamjerki na izbor, količine i raspored hmelja?
Ekstrakt je zemunski (Sladovne Bruntal) ali nosi oznaku Pale Ale (nije Pilsen, kao onaj prethodni.
Steeping grains je Cara Ruby 50EBC (iz Majstora).
Kuvao bih koristeći kupovnu Rosu.
"Hardver" će za početak biti lonac od 9 litara (biće malo potijesno, valjda ćemo se izvući).

Većinu sirovina sam kupio, ostalo je naručeno (kombinovano Dorćol / Zemun) pa se (konačno) nadam kuvanju.

Hvala na pomoći i svim sugestijama!
#15193 od raix
08 Jun 2017 10:12
Mozda da se ne bi zezao za 60min kuvanjem jer je ekstrakt dovoljno ti je da kuvas 30min a za toliko povecas magnum da bi postigao zeljeni ibu.
Nadam se da si dobro podesio beersmith jer ovih 3.4 kg ekstrakta ce napraviti bas gust rastvor a izomerizacija hmelja je u zavisnosti od gustine sladovine.
#15194 od djuro13
08 Jun 2017 10:44
Hvala na ideji.
Skraćenje kuvanja bi olakšalo stvari, a i uštedjelo struju :)
Druga kantica ekstrakta ide kao late addition, na kraju kuvanja - pa se nadam da neće biti previše gusto.
Količina hmelja je podešena za tu varijantu.

Ako skraćujem vrijeme kuvanja sa 60 minuta na 30 minuta, da li je potrebno da ovaj dodatak za flavor na 10 minuta pomjeram na 5 minuta (ili neko drugo vrijeme)?
#15197 od djuro13
08 Jun 2017 13:24
Poznato mi je iz vaših postova da gustina sladovine utiče na izomerizaciju AA iz hmelja - mislio sam da na taj način treba da pazim samo na krajnji IBU (ako kuvam u gušćoj sladovini, kao ovdje, dodajem nešto više Magnuma kako bih ciljao željenu gorčinu. Takođe, u gušćoj sladovini će ovaj hmelj na 10 minuta manje doprinijeti krajnjoj gorčini nego da sve kuvam u npr. 20 litara).

Da li treba da očekujem da će u gušćoj sladovini biti i lošija ekstrakcija ulja za aromu/flavor iz hmelja koji dodajem na 0 minuta?

Mislio sam da ovu drugu kanticu ekstrakta dodam odmah čim isključim šporet - da li prvo dodati hmelj na 0 minuta ili tu drugu kanticu ekstrakta?
#15198 od pivkana
08 Jun 2017 13:55
Ja vec godinama kuvam od ekstrakta Moje pivo u 5-6 l vode...prva kantica na pocetku, druga na kraju kuvanju...U fermentor posle dospem vode do 22l...uvek je ispadalo super pivce...ako te zanima bilo sta, pitaj...

p.s. ja prvo sipam drugu kanticu, promesam, minut, dva pa onda hmelj...jer taj hmelj dodajes za aromu, ne za gorcinu, a koliko znam tu gustina ne igra ulogu...mada u poslednje vreme sacekam da se sladovina u serpi ohladi do 80c pa onda dodam hmelj...zapravo hmelj dodajem samo na pocetku za gorcinu, a za aromu sve na kraju, kada se ohladi do 80c...
#15202 od saša blagojević
09 Jun 2017 13:41
e to je već druga priča ako se dodaje još vode.22lit piva na kraju-to mi je ok.al koliko sam razumeo,2 kantice na 9 lit.vode-brate-puno je.taj og mora biti baš baš visok
#15204 od pivkana
09 Jun 2017 15:51
haha, da, da...u toliko vode se recimo kuva ali se na kraju u fermentor dospe vode 20-22l...u poslednje vreme radim obavezno i steeping...inace, jedna kantica na 10l daje 4.9% alk...Do sada su imali samo Pilsner tip slada, sada imaju i Pale Ale..

ja sam licno prezadovoljan pivom koje dobijem...bas bih voleo da posaljem na degustaciju pa da vidite...bice prilike... :ziveli:
#15206 od Mladen
09 Jun 2017 17:12
I ja sam isto tako kuvao sa ekstraktom, u 8-9 l uradim steeping, pa nakon kuvanja i hladjenja u fermentor dodam vode do 20-21l.
#15207 od saša blagojević
09 Jun 2017 17:45
ma znam koje je to pivo.skoro sam ga kuvao.nikad lepše nisam ni popio od toga.svugde ga hvalim,taj miris,boja i pena,to je vrh.sad sam kupio maltex iz bečeja.velim,da probam.duplo je jeftiniji a ako bude bar i približan tom iz zemuna ja ću biti zadovoljan.fermentira treći dan.javiću kakvo je pivo

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost