Molimo vas da se prilikom postavljanja vasih pivskih recepata vodite sa par jednostavnih pravila. Ovo je cisto kako bi recepti bili sto vise uniformisani sto ce u mnogome olaksati svim clanovima foruma da prate recepte i daju svoja vidjenja i kometare na iste. Uglavnom, ako recepte kopirate direktno iz nekog od pivskih programa (Beersmith, Beertools ili http://www.brewersfriend.com) oni ce vec poprimiti format koji je sasvim prihvatljiv. Ovo uputstvo je za one koji pesadijski ispisuju svoje recepte i za one koji recepte cuvaju po prasnjavim sveskama.
Ne mora svaki recept da bude identican u svojoj formi ali neki osnovni parametri bi trebalo da se ispostuju.
Za pocetak molimo vas da naslov teme za vas recept pored imena samog recepta sadrzi i tacan naziv stila kojem pivo pripada. Na primer Crni Djordje - Russian Imperial Stout (ili samo skraceno RIS).
Svaki recept bi trebalo zapoceti osnovnim informacijama o receptu a to su: velicina sarze, OG (pocetna gustina), FG (krajnja gustina), ABV (kolicina alkohola), IBU (indeks gorcine), SRM (indeks boje)
Nakon toga moze se pristupiti spisku samih sastojaka. Ovde prvo nabrojte sve fermentabilne sirovine koje cete koristiti prilikom ukomljavanja. Bitno je da napisete kolicinu, eventualno sa koliko procenata sirovina ucestvuje u ukupnoj kolicini i naravno, sam tip sirovine. Ovo su uglavnom zitarice medjutim moze biti i drugih dodataka.
Sledeci na red dolazi hmelj i ostale sirovine koje dodajete prilikom kuvanja piva. Kao i kod fermentabilnih sirovina, bitno je napisati kolicinu i tip. Ovde je takodje bitno navesti u kom stadiumu kuvanja se sirovina dodaje i u slucaju hmeljeva pozeljno je napisatio koliki procenat alfa kiselina ta sorta ima.
Sada na red dolazi kvasac koji cete koristiti. Dakle, koliko i kog kvasca planirate da koristite.
Nakon nabrajanja svih sirovina jako je bitno i navesti kratak opis procesa pripreme piva. Pod ovime smatramo vreme i temperature ukomljavanja, vreme kuvanja, vreme i temperature fermentacije, nacin flasiranja i gaziranja i na kraju sam period odlezavanja piva.
Ovo sve zvuci mozda previse glomazno ali na primeru ispod videcete da jedan recept u stvari moze da bude jako koncizan.
Moj Porter - Robust Porter
Velicina sarze: 50 l
OG: 1.058
FG: 1.014
ABV: 5.68%
IBU: 40.47
SRM: 40
9.24 kg - Pale Ale (70%)
1.32 kg - Munich (10%)
1.32 kg - Crystal 70L (10%)
0.79 kg - Chocolate (6%)
0.53 kg - Black Patent (4%)
96 g - Northern Brewer, AA: 6.07, 60min
75 g - Northern Brewer, AA: 6.07, 15 min
75 g - Willamette, AA: 6.2, 0 min
2 kesice S-04
Ukomljavanje na 67 C, 60 min
Primarna fermentacija 14 dana na 20 C
Flasirano sa 7g/l secera
Odlezavanje 21 dan
Naravno, dodatne informacije o receptu su jako pozeljne. Primer iznad je stvarno apsolutni minimum sta bi jedan recept trebalo da sadrzi kako bi ljudi mogli da steknu koliko toliko kompletnu sliku o pivu.
Ne mora svaki recept da bude identican u svojoj formi ali neki osnovni parametri bi trebalo da se ispostuju.
Za pocetak molimo vas da naslov teme za vas recept pored imena samog recepta sadrzi i tacan naziv stila kojem pivo pripada. Na primer Crni Djordje - Russian Imperial Stout (ili samo skraceno RIS).
Svaki recept bi trebalo zapoceti osnovnim informacijama o receptu a to su: velicina sarze, OG (pocetna gustina), FG (krajnja gustina), ABV (kolicina alkohola), IBU (indeks gorcine), SRM (indeks boje)
Nakon toga moze se pristupiti spisku samih sastojaka. Ovde prvo nabrojte sve fermentabilne sirovine koje cete koristiti prilikom ukomljavanja. Bitno je da napisete kolicinu, eventualno sa koliko procenata sirovina ucestvuje u ukupnoj kolicini i naravno, sam tip sirovine. Ovo su uglavnom zitarice medjutim moze biti i drugih dodataka.
Sledeci na red dolazi hmelj i ostale sirovine koje dodajete prilikom kuvanja piva. Kao i kod fermentabilnih sirovina, bitno je napisati kolicinu i tip. Ovde je takodje bitno navesti u kom stadiumu kuvanja se sirovina dodaje i u slucaju hmeljeva pozeljno je napisatio koliki procenat alfa kiselina ta sorta ima.
Sada na red dolazi kvasac koji cete koristiti. Dakle, koliko i kog kvasca planirate da koristite.
Nakon nabrajanja svih sirovina jako je bitno i navesti kratak opis procesa pripreme piva. Pod ovime smatramo vreme i temperature ukomljavanja, vreme kuvanja, vreme i temperature fermentacije, nacin flasiranja i gaziranja i na kraju sam period odlezavanja piva.
Ovo sve zvuci mozda previse glomazno ali na primeru ispod videcete da jedan recept u stvari moze da bude jako koncizan.
Moj Porter - Robust Porter
Velicina sarze: 50 l
OG: 1.058
FG: 1.014
ABV: 5.68%
IBU: 40.47
SRM: 40
9.24 kg - Pale Ale (70%)
1.32 kg - Munich (10%)
1.32 kg - Crystal 70L (10%)
0.79 kg - Chocolate (6%)
0.53 kg - Black Patent (4%)
96 g - Northern Brewer, AA: 6.07, 60min
75 g - Northern Brewer, AA: 6.07, 15 min
75 g - Willamette, AA: 6.2, 0 min
2 kesice S-04
Ukomljavanje na 67 C, 60 min
Primarna fermentacija 14 dana na 20 C
Flasirano sa 7g/l secera
Odlezavanje 21 dan
Naravno, dodatne informacije o receptu su jako pozeljne. Primer iznad je stvarno apsolutni minimum sta bi jedan recept trebalo da sadrzi kako bi ljudi mogli da steknu koliko toliko kompletnu sliku o pivu.
Ukoliko ste novi clan foruma, molim vas da:
Nam se prvo predstavite na odgovarajucem mestu, bez ovog koraka necete biti u mogucnosti da pisete na ostatku foruma.
Zatim procitajte temu: Neophodno znanje za sve pivare pocetnike
Nam se prvo predstavite na odgovarajucem mestu, bez ovog koraka necete biti u mogucnosti da pisete na ostatku foruma.
Zatim procitajte temu: Neophodno znanje za sve pivare pocetnike