Kuvanje samo sa žitaricama.
#284 od civi
01 Jul 2014 08:26
Pogledam ima novih postova u ovoj temi i obradujem se mislim neko dao novi predlog ili kritiku u vezi kuvanja ovog piva, dok je trajalo učitavanje mozak mi je radio 500 na sat i kroz glavu mi je prošlo i dobro i loše šta bi sve moglo pisati i da li će biti konstruktivno ili ne. Učitavanje je gotovo ova stranica je otvorene skrolujem lagano na dole da se podsetim šta je sve pisano dolazim do poslednjih postova i kapiram svi su off topik.
Ovaj forum je mlad i žudi za novim temam i postovima, nema potrebe sve gurati u u postjeće teme.
Izvinjavam se na na ovom off-u ali stvarno nisam našao odgovarajuću temu za ovaj post.
Hvala na razumevanju.
#298 od Shone
01 Jul 2014 14:13
Kao što napisah off topic, je inače bolna tačka svih foruma. Mislim da si i ti na samom početku doprineo tome, na svu sreću mesta ima i problem je vrlo rešiv.
Nadam se da ste sada svi svesni, sa kakvim problemom će mo se susretati, ako ne budemo vodili računa pre svega o svojim postovima, temama i ponašanju na ovom forumu. Ono što bih preporučio svako je da pre nego što napiše bilo šta pročita kako se tema otvara. Trudite se da u temi ili postu budete što konkretniji sa pitanjima, kako bi oni koji pomoć i savet mogu da ponude bili konkretniji. Ovako se tema, širi i vrlo brzo ode na drugu neželjenu stranu. U koliko se nekada to ne može izbeći, budite slobodni da otvorite novu temu, a link ka toj novoj postavite u zadatoj tj trenutnoj temi. Mnogima će to izgleda i izgledaće kao seckanje foruma, ali time ćemo zapravo dobiti smisleniji, pregledniji forum na kome se informacije mogu lako pronaći na više načina. Iskakanje iz teme neće predstavljati toliki problem, jer će se pomoću linkova veoma brzo odlaziti na novu temu, i vraćati na predhodnu u koliko za to postoji potrebe. Na žalost postavljanje linkova još uvek ne funkcioniše kako treba, tj radi, ali je za to potrebno uložiti dodatni trud i imati znanje za tako nešto. Pošto ne zahtevamo, niti podrazumevamo unapred određeno znanje, potrudićemo se da taj postupak što više pojednostavimo. Kako bi boravak na ovom forumu bio što ugodniji

@civi

Što se tiče ove teme, otvori je ponovo, ali budi precizniji na šta treba da obratimo pažnju, Da li su u pitanju samo sastojci za dati recept ili bi u temi trebalo razmatrati još neke aspekte, koje recept sa sobom nosi.
Ako je potrebno i ovo drugo onda moraš takođe biti konkretan, jer razmatrati određeni recept za sobom povlači i otvara gomilu tema, kao što su analiza stila ( u šta spadaju i sastojci koje treba koristiti ), način tj tehnika pomoću koje pivo treba raditi. Još jedan savet, imaj na umu da si ti taj koji je otvorio temu, tebi je potrebna pomoć ili savet, zato ti treba i da je pitanjima vodiš.
#300 od civi
01 Jul 2014 14:27
Ja o ovom stilu piva neznam ništa, ali želim da kroz kuvanje jedne ovakve ture naučim nešto. Recept, sastojke, predlog gorčine, hmelj..... dakle ne mogu krenuti u neku ozbiljnu priču o svemu ako neznam šta i kako. Zato sam otvorio ovu temu gde će se naći ljudi koji su kuvali, čitali ili na neki drugi način saznali nešto više od mene pa samim tim i pomogli meni da i ja napravim dobru turu. Konkretna pitanja bi bila isuviše kompleksna za odgovaranje te sam postavio jedno opšte pitanje u vidu recepta i predloga. Takođe ovu temu sam započeo iz razloga da bi ostao neki trag kako je sve krenul i kako će ispasti na kraju uz sve vaše sugestije.
#304 od Shone
02 Jul 2014 12:04
Mislim da sam napisao to u nekom od predhodnih postova. Recept kao recept, me ne brine toliko, koliko sama tehnika kojom ćeš raditi ovo pivo. Njega ćemo, vrlo lako ispraviti.
Možeš li ukratko opisati, kako si osmislio način da to izvedeš, pitanje nije konkretno vezano za temperaturu. Nego da li ćeš slad ukomljavati van torbe, a potom samo procediti i ispirati kroz nju? Koliko slada, možeš u jednom potezu da ukomljavaš u posudi koju si namenio za to? Da li si uradio baždarenje opreme, tj da li imaš mogućnosti, da izmeriš koliko litara prihvaćene sladovine imaš posle prvog ispiranja?
Da li ćeš raditi ( leteće ispiranje ) ili serijsko ( batch sparge )? Da li znaš koliko ti vode ispari za vreme 60 min, kuvanja, a koliko za 90 min kuvanja? Kojoj količini sladovine ili tečnosti možeš da obezbediš kontinualno kuvanje na 100C? Koliko piva želiš da flaširaš? Ovo su neka osnovna pitanja, na koja bi trebao da daš odgovor, kako bi napravili balans između mogućnosti tvoje opreme i spiska lepih želja.
#306 od civi
02 Jul 2014 13:59
Ovako ukratko, ukomljavanje radim u istom loncu u kome i kuvam on je zapremine nekih 35-40 litara nikad nisam merio koliko ima do vrha ali 35l vode staje u njega i ima još mesta. Sve ovo kuvam na starom smederevcu koji mi nije baš dobar kao ovaj novi te moram da smanjim količinu vode i slada tako da će količina sladovine za fermentor biti 20l umesto 25l na koliko sam prvobitno hteo da idem.
Što se tiče isparavanja to je oko 10% početne količine za kuvanje na 60 min (90 min nisam kuvao do sada). Kuvao sam nekih 28 litara i nisam bio zadovoljan ključanjem bilo je slabo, tako da sada smanjujem količinu na nekih 22-23l za kuvanje da bih dobio 20-21l kvalitetne sladovine za fermentaciju. Što se tiče flaširanja što više to bolje ali eto na kraju će ispasti jedno 17-18l flaširanog piva.
Što se tiče ukomljavanja ono ide u loncu 60 ili 90 min zavisno od recepta, nakon toga ide ispiranje postupak je sledeći stavim vreću na kantu sa slavinom onako da dole ostane prostora u vreću prespem slad, lonac vratim ispod slavine i odozgo lagano sipam čistu vodu za ispiranje a dole lagano izlaz sladovina. Kom načinu ipiranja ovo spada stvarno nisam siguran. Ovom tehnikom nisam u mogućnosti da utvrdim tačnu količinu prvo dobijene sladovine bez ispiranja. Nakon ovako ispranog slada lonac ide na šporet i meri se PBG. Ovo je otprilike moj postupak.
#307 od Mali Bane
02 Jul 2014 14:21
Moja preporuka ti je da ne ispiras tako vec da uzmes drugi lonac (ili ako nista tu kantu) i u nju naspes vodu za ispiranje, potom kada malo iscedis vrecu od prvobitnog ukompljavanja (ja je iscedim divljacki) potopis sav taj slad u tu vodu i tu ga razmesas i ostavis 10-15 minuta. Po isteku tog vremena otvoris slavinu i iscedis tu sladovinu u lonac.
#310 od Shone
02 Jul 2014 16:16
@civi je napisao:
Ovako ukratko, ukomljavanje radim u istom loncu u kome i kuvam on je zapremine nekih 35-40 litara nikad nisam merio koliko ima do vrha ali 35l vode staje u njega i ima još mesta. Sve ovo kuvam na starom smederevcu koji mi nije baš dobar kao ovaj novi te moram da smanjim količinu vode i slada tako da će količina sladovine za fermentor biti 20l umesto 25l na koliko sam prvobitno hteo da idem.
Što se tiče isparavanja to je oko 10% početne količine za kuvanje na 60 min (90 min nisam kuvao do sada). Kuvao sam nekih 28 litara i nisam bio zadovoljan ključanjem bilo je slabo, tako da sada smanjujem količinu na nekih 22-23l za kuvanje da bih dobio 20-21l kvalitetne sladovine za fermentaciju. Što se tiče flaširanja što više to bolje ali eto na kraju će ispasti jedno 17-18l flaširanog piva.
Što se tiče ukomljavanja ono ide u loncu 60 ili 90 min zavisno od recepta, nakon toga ide ispiranje postupak je sledeći stavim vreću na kantu sa slavinom onako da dole ostane prostora u vreću prespem slad, lonac vratim ispod slavine i odozgo lagano sipam čistu vodu za ispiranje a dole lagano izlaz sladovina. Kom načinu ipiranja ovo spada stvarno nisam siguran. Ovom tehnikom nisam u mogućnosti da utvrdim tačnu količinu prvo dobijene sladovine bez ispiranja. Nakon ovako ispranog slada lonac ide na šporet i meri se PBG. Ovo je otprilike moj postupak.



1. korak

Ok, hajde da stvari kod tebe postavimo jednom na zdrave noge. To će ti sigurno pomoći, neophodno je da uradiš baždarenje, opreme. To se inače radi i u pivarskom softveru, vrednosti tj. dimenzije koje izmeriš o opremi se unose u program, kako bi mu pomogle u predviđenju, ali to nije tema. Za to ću napraviti poseban tutorial. Ono što ti možeš da uradiš je da napraviš lenjir koji može da bude od drveta ili prohroma. Koji će biti stalno uronjen i okačen sa strane, ili ako je samo za povremeno merenje napravi ga od drveta. Važno je da bude od materijala koje podnosi visoku temperatutu. Na njemu obeleži linijom vrednosti nivoa tečnosti u posudi u kojoj kuvaš sladovinu. Neka ti minimalna vrenost počinje od 10L i tako do one vrednosti koja predstavlja početnu vrednost sladovine koju kuvaš npr. 25L. Znači u lonac sipaš 10 litara vode nakon toga dodaješ po litar i beležiš na lenjiru do 25L. Istu stvar moraš da uradiš i sa kantom, sa jednom značajnom razlikom, vrednosti mogu biti ocrtane i direktno na njoj sa spoljne strane.

2. korak

Ako želiš ozbiljnije, da pristupiš ovom hobiju trebalo bi da tačno ustanoviš koliki je ukupni volumen tj. zapremina lonca kojim se služiš. Zato nastavi sa dodavanjem vode do vrha i tu vrednost zabeleži, Treba će ti kada kasnije budeš unosio vrednosti u pivarski softver. Od ukupnog volumena posude za kuvanje zavisi, koliko ćeš maksimum sladovine moći da kuvaš i taj podatak će ti zatrebati nekad. Neko nepisano pravilo kaže da se od ukupne zapremine ostavi 1/4 praznog prostora, kao mera sigurnosti u koliko dođe do kipljenja sladovine prilikom vrućeg proteinskog loma ( Hot Break ).

3. korak

Ovaj korak će biti od presudnog značaja za sve one koji žele da imaju dobro baždarenu opremu. Kod tebe će to biti posebno težak problem, obzirom da nemaš konstantnu jačinu zagrevanja, već ona varira od količine čvrstog goriva koje u staviš u ložionik. Ja nemam tačno podatke, ali po nekim dostupnim trebalo bi da je njegova maksimalna snaga oko 9 kw, a stepen iskorićšenja tj. odnos drvo/ugalj 85/86. Opet i tu imaš problem jer i taj stepen, zavisi od kvaliteta ogrevne materije tj. njene kalorične vrednosti. O ovome ćemo više u temi, tutorijalu za unos parametara u pivarski program, i tom prilikom ćemo sami izračunati koliku snagu ima smederevac pomoću tvog lonca i onoga čime smederevac ložiš. Ono što ti trenutno možeš da uradiš je sledeće. Neka to u ovom slučaju bude količina vode od 23L kuvaj je 90 min, zabeleži koliki je nivo vode nakon isteka 60- minutnog kuvanja, a koliki nakon 90 minuta. Ove vrednosti neće biti u potpunosti tačne zato što kuvaš, vodu umesto sladovine. Na dalje se postaraj da prilikom svakog narednog kuvanja, izmeriš tim lenjirom početni i krajnju visinu tečnosti, i da te vrednosti zabeležiš. Kako bi nakon nekog vremena došao do većeg broja mernih uzorka. Time ćeš imati precizniji uvid u to koliko zapravo vode ispari.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost