Kuvanje samo sa žitaricama.
#17917 od DraganBan
07 Jul 2020 20:24
Da li ima neko neki recept za predlog neke dobre pitke IPA sa predivnim ukusom i onoj gorčini koja lepo se zalepi i traje. Iako od njih najviše pijem brku evo i dok sad pišem Brka mi je ono devojka za sve ali ukus supernove me oduševljava dakle voćnasto tropski tangarinsto ufff kad se pije jedno dva ili tri pivca posle posla i defintiivno bi voleo nešto bar slično tome da uspem da skuvam.

Ono što sam saznao je ono što ima na netu :
IPA 6,8% Hmelj: Magnum, Willamette, Columbus, Centennial, Simcoe. Extract: 15,5 % Boja: 20 EBC

Pa ako neko sme da se ne zamera nek pomogne. Čas sam se nosio mišlju i njima da napišem mail pa možda me pozovu da pogledam ceo proces nije nuklearna fizika svakako :)
#17918 od civi
08 Jul 2020 09:37
Recept ? to je baš nešto nezahvalno, idemo ovako
za početak treba ti osnovni slad 80 do 90 posto najbolje paleale
ostalih 10-20% su specijalni ali idi na neke svetlije varijante, zavisno šta voliš slađe, tamnije, svetlije, karamel...... (po tvom ukusu)
Hmelj: magnum da ali za gorčinu njega dodaješ na početku kuvanja, columbus centinel, simco to dodaješ u sredini i na kraju kao i u dryhop
ibu prema ukususu na 6,8% alkohola ja bih gađao IBU 40-45. OG ili ti extract(kako si naveo) bi trebalo da bude negde oko 1060-1065. Boju od 20ebc zaboravi boja je nebitna u startu.
Nisi dobio konkretnu informaciju "recept" ali si dobio okvire pa preko nekog programa napravi sam recept prema sirovinama koje imaš i koje su dostupne trenutno
#17919 od Minnis
09 Jul 2020 01:33
za pocetak da bi ti napravili recept bitno je da znamo koju kolicinu piva bi kuvao, 20, 30, 50litara, koju opremu imas, kako bi ukomljavao itd
nije problem napraviti nesto na taj fazon samo eto da ne pricamo u procentima i slicno, vec konkretno da ti damo neki primer sa upustvima sa opremom koju posedujes...
#17920 od sinisaz
09 Jul 2020 09:57
Minnis je napisao:za pocetak da bi ti napravili recept bitno je da znamo koju kolicinu piva bi kuvao, 20, 30, 50litara, koju opremu imas, kako bi ukomljavao itd
nije problem napraviti nesto na taj fazon samo eto da ne pricamo u procentima i slicno, vec konkretno da ti damo neki primer sa upustvima sa opremom koju posedujes...


Minnis,
Ako si već raspoložen za neki takav recept, ja bih ti napisao spisak svoje opreme:
Ukomljavanje radim u Lidlovom pasterizatoru(lonac sa regulacijom temperature i vremenskom regulacijom), počeo ukomljavanje sa 18l i ispirao sa 6L, Posle ukomljavanja ostalo 22L.
Za kuvanje koristim prohromski kazan max. zapremine 22 l.
Poslednje što sam kuvao je American IPA i posle kuvanja tih 22L sam dobio 17L za fermentor.
Hvala unapred i veliki pozdrav
#17921 od DraganBan
09 Jul 2020 15:37
Oprema lonac od 75litra inox, bure izrezano keg od 50 litra sa dva ventila služi za mlt sa pumpom od veš mašine koja sve vreme vrti slad da bi bilo bistrije pivo pa recimo 66 stepeni nije problem sat vreme da se održava ili kolko god. HLT još nemam ali biće uskoro pa možda sklopim herms do kraja leta. Fermentacija u dve kante iz majstora tj moje pivo od 30litra u podrumu dakle nije kontrolisana u nekom frižideru ali podrum idealna temp za ale kvasce. Dry hop nikad nisam radio iz straha da se ne zagadi pivo nečim. Kvasac imam 05 klasika. Slad nije problem da se doda koji se traži kupi se kilo dva kao ni hmelj kupiće se sva 4 pa potrošiti. Osnovni slad imam pale ale ceo džak malo nešto potrošeno od njega. Mogu da kuvam i 50l a mogu i 20l. Iskreno uvek probam sa 20litra prvo da vidim da li mi odgovara.
eto

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost