Kuvanje samo sa žitaricama.
#17146 od MilanL
27 Sep 2018 20:12
Pocetnik sam, skuvao samo dve ture piva, i zeleo bih da mi par narednih tura budu single hop kako bih bolje upoznao hmeljeve. Koji su po vama hmeljevi najbolji i ako biste mogli da mi napisete recepte za njih. :hop_bomb:
#17147 od SVR
28 Sep 2018 12:52
4.7 kg pale ale
240gr carapils

i onda se igras sa hmeljem
SAAZ ,
EKG,
cascade,
nelson sauvin
izaberes jedan od njih i ubacis u neki softver da izracunas IBU
kuvao sa prva tri hmelja i odlicno dobijes pivce, sa nelsonom nisam jos uvek kuvao ali i to je odlicno pivo
ovo je za 20-22lit gotovog piva
#17155 od MilanL
01 Okt 2018 00:20
A citra, simcoe, chinook, amarillo, mosaic? Ja sam njih u glavnom nalazio na stranim forumima, sta o njima mislite? I jel imate za njih recepte neke?
#17156 od SVR
01 Okt 2018 00:24
ja sam ti dao moje omiljene, tih C hmeljeva pun mi k...ufer. Mozes bilo koji hmelj pa i te sto si naveo, dobitna kombinacija je odnos slada koji sam ti dao. Hmelj u zavisnosti koji odaberes, stavis u neki softer da ti izbaci gorcinu i onda steluj gorcinu prema onome sta hoces da dobijes na kraju
#17157 od MilanL
01 Okt 2018 00:51
Odlicno, to sam i trazio. Da imam isti slad i sa njim probam razlicite hmeljeve. Hvala :hop_bomb:
#17323 od MilanL
19 Feb 2019 16:03
Sta Mislite o ovom receptu?
Za 20l, 25l preboil:
SLAD:
-Pale Ale 6kg(92.3%)
-CaraPils 0.5kg(7.7%)
HMELJ:
-20g Magnum(60min)
-20g Mosaic(10min)
-30g Mosaic(5min)
-50g Mosaic(0min)

-100g Mosaic DryHop 8 dana.
UKUPNO 200g Mosaic i 20g Magnum.

OG - 1.068(Ukoliko je efikasnost 65%)
FG - 1.013
ABV - 7.25%
IBU - 56.67
SRM - 5.12
Kuvam 60min, ukomljavanje 60min.

Imam problem sa efikasnoscu, do sada sam cedio slad kroz tetra pelene (pre toga kroz gazu)i dobijao efikasnost max 55%. Video sam foru za vrecu iz DMa za BIAB, medjutim nisam mogao da nadjem takvu vrecu vec samo sa rajsferslusom koja je 40x50cm i koja ne moze da stane na lonac(kao klasicna BIAB vreca). Da li neko zna u kom DMu u Beogradu imaju te vrece (koje inace koristite)? i Da li se one uopste stavljaju na lonac(kao BIAB) ili ih cele sa sladom unutra ubacujete u lonac. Kako ih koristite, s obzirom da je ova moja takodje 100% poliester i nije rasteglljiva skoro uopste. Ukoliko se ne snadjem sa tim, kupicu u Majstoru vrecu pa se nadam da cu napokon dobiti efikasnost bar preko 60%.
Svaka pomoc oko vrece je dobrodosla, hvala unapred.
#17324 od SVR
19 Feb 2019 17:23
recept OK ne moze da omane. za vrecu javi kad budes dolazio u bgd da ti kupim ima oko mene nekoliko DM ova.ova vreca iz DM ne moze oko ruba suda kao ovi kupovni vec moras da je zatvoris. sa koliko vode ukomljavas a sa koliko ispiras? Probaj slad posle ukomljavanja ispiranja mora da je jos sladak, cim ti ostaje toliko nisko iskoristivost.
#17326 od MilanL
19 Feb 2019 21:43
Pa prethodnu turu sam pravio Citrillo IPA, za oko 6,5kg slada (od cega je 0,2kg psenickih pahuljica) sam radio ukomljavanje sa 18l vode, ispiranje sa 15l vode. Radio sam tako sto sipam sav slad u vodu i odrzavam temperaturu. Kasnije procedim kroz tetra pelenu, pa stavim slad u vodu za ispiranje, sacekam 15tak,20tak minuta pa onda opet procedim. Problem je sto ja dobijem veliku kolicinu neke fine prasine u sladovini i te prasine, kad se slegne bude oko petina ili cetvrtina piva. Onda kada sipam pivo u fermentor umesto zeljenih 20l dobijem oko 15l da bih izbegao taj krs. Da li je moguce da se u tom krsu nadju seceri pa onda kada ih ostavim, izgubim efikasnost. i da li je validno uopste merenje FGa kada imam u menzuri tu kolicinu taloga? Jel dobijate vi tu kolicinu taloga? Pivo sam inace jako brzo ohladio posto je bila zima a i napravio sam immersion chiller. Citao sam po netu da su to proteini i prosto jako sitne cestice koje uopste ne skode pivu, pa ukoliko se sada desi isto to(ali se nadam da nece jer mislim da je problem u tetra peleni), planiram da ubacim skoro sve u fermentor pa neka se stalozi.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost