Vino, rakija, medovina, cider i ostali fermentirani ili destilovani drugari.
#7642 od Mali Bane
27 Nov 2015 15:54
Moz' da radi sta hoce,nema gde da ode :D
Ja sam kuvao neke krem pivo varijante sa jajima i to je ni za sta. Probacu nesto od ovoga - http://draftmag.com/hot-beer-drinks-gluhkriek-flips/
Problem je sto ne mozes od govneta zlato napraviti. Bilo sta od ovoga probaj sa losim pivom i bice - lose. A nemam nicega u kuci osim nekih belgijanaca koje ne bih kuvao xD
#7659 od SVR
27 Nov 2015 18:44
ma pitam Raixa, kad je negazirano ne bi trebalo toliko da peni (u kazanu)
#7667 od raix
27 Nov 2015 21:36
Hvala im bas. Od 30l ture moze da se dobije, sta 3l viskija. Taman da stavim u pipetu i ukapam u oko.

Da se vratimo na tehnologiju pecenja viskija. Da li je postupak isti kao i sa rakijom? Tj da se radi dupla destilacija, kao prepecenica.
#13277 od koko bil
03 Dec 2016 23:31
Moze li neko ko je pravio viski da mi opise korak po korak celu proceduru, do kuvanja (pecenja) u kazanu. Iz predhodnih postova nisam bas razumeo proces otprilike kao kad sam prvi put procitao kako se pravi pivo. Voleo bih i u ovome da se isprobam, deluje kao izazov a i volim viski. Hvala.
#13280 od Mali Bane
04 Dec 2016 11:19
Sameljes slad (ovde ide dosta dimljenog slada, u zavisnosti od recepture fura se i raz, ovas, psenica).
Ukomis slad, iscedis. Ispiranje ja mislim jedno ali manje, to nisam siguran, logika kaze da to zavisi od broja ponavljanja destilacija, jer ces dobiti slabije "pivo" ako dobijes razredjeniju sladovinu. ALTERNATIVA - ne cedis nego sve zajedno ide na fermentaciju, to je cak i cesca varijanta ja mislim.
To tako ide na hladjenje pa fermentaciju (neko to i kuva, opet ovde je stvar ukusa, na sve sam naisao googlajuci).
Posto provri (znaci gotova primarna fermentacija, ) ide u kazan da se pece ILI ako nisi cedio - sada procedis pa ide u kazan da se pece.
Mada cini mi se da sam citao i da neki sve zajedno peku ali tu bas bas mora da se mesa. Opet - google, ali malo ozbiljnije clanke od wikiHOW :D
Peces jednom, dva ili tri puta pa sve to u drvo. Hrastovina, nagorela. Tu par godina i voila :D

Nikako da se iscimam da krenem sa time ali lagano, bice i toga :D