Vino, rakija, medovina, cider i ostali fermentirani ili destilovani drugari.
#7594 od Marko Jelenic
26 Nov 2015 00:05
Jel zna neko nesto o pravljenju ovih pica. SVR mi je jednom pomenuo to, pa sam se nešto zagrejao. Ono što sam ja pročitao je da se radi ukomljavanje, onda fermentacija da podesi da ima nekih 7% alkohola i to da se peče u kazanu za rakiju.
https://www.youtube.com/watch?v=xptvVFoZ_pE
na ovom klipu sam video da ide 60% pale ale slada i 40% peated barley. Jel zna neko šta je peated barley. :laganica:
#7595 od raix
26 Nov 2015 01:05
Slad dimljen na tresetu. Daje taj opaki smek viskiju. Jos kad odlezi u hrastovini postaje prava stvar.
7% zanimljivo, nisam se bavio tehnologijom pravljenja ovog pica. Al ispada da je to gornji optimum sto se tice efikasnosti.
#7598 od Shone
26 Nov 2015 01:17
Dimljeni slad Peated, na tresetu i razlikuje se od smoked malta, koji se dimi na drvetu. Mislim da imaš oba u majstoru za pivo. Sa njim budi oprezan probao sam par piva, koja mi se nisu baš svidela. Naša Crna Kornjača pravi pivo sa dimljenim sladom, koji tačno koriste nisam siguran. To pivo im je pretežno dobro, mada umeju i načisto da ga upropaste. Što je inače vrlo lako sa ovim tipom specijalnog slada.
#7599 od raix
26 Nov 2015 01:32
Ili mozda zato sto ga sami dime. Ne moze se bas lako oceniti koliko dugo bi trebalo dimiti. A zavisi i os toga koje drvo sagoreva, temperatura dima... Nije lako napraviti dimljenu sunku, a kamoli slad pa saldovinu, zatim nesto nalik pivu koje ces propustiti kroz kazan.
#7602 od Mali Bane
26 Nov 2015 02:29
Opicis reda 10-15% peated slada za pocetak, nagomilas piva i ispeces pa potom vidi u zavisnosti od toga sta si dobio svidja li ti se. Ja volim Ardbeg pa bih isao na dosta dimnjenije.
Sto se tice burbona bacis 51% kukuruza na 30-40 stepeni, progooglaj koja je temp. zelatiniziranja tog skroba (mislim ~35) pa kad to odradis dignes temp i u to ubacis 49% slada (maltinex bi morao to da istera). Isto kao i prethodno - ukomis, iscedis, ostavis gustinu za max alkohola koliko kvasac moze da ti odradi, ohladis, ubacis te kvasce i kada bude gotovo ispeces, pa u drvo.
Najkrace i najsazetije sto mogu da ti kazem. Irski viskiji su vise slad, skotski su vise dimnjeni slad, burboni su (po americkom zakonu) bar 51% kukuruz. Predivna pica, ja ih strasno cenim ako su dobra.
Ako ces da furas autenticno, dobavi americki hrast, ili jos bolje par buradi od tog hrasta. Napravi burbon, ubaci ga u hrast, posle koliko istrpis (a trebalo bi 4 godine) to istocis i onda u tu burad ide viski. Burad u startu daje dosta secera i tih aroma, i burbon je zato i dosta sladji i tamniji, posle njega kada ubacis viski imace manje uticaja drveta i svetliju boju. Kad uzmognem spremicu solidno burbona, igracu se sa razlicitim hrastovima pa cu potom isto sa viskijem, kontam da cu uspeti od proleca :)
#7611 od raix
26 Nov 2015 13:37
Mislim da ti je jeftinije da kupis u zrnu i odneses kod nekog ko ima prekrupac za mlevenje.
#7612 od SVR
26 Nov 2015 13:39
Bourbon Whiskey - 6 parts Corn, 2 parts Rye, 2 parts Barley. Only malt the barley, but grist all the grains and proceed.
Pure Rye Whiskey - either only Rye (malted, gristed etc), or 9 parts Rye (not malted) and 1 part malted Barley.
Irish Whiskey - 10 parts malted Barley, 7 parts fresh barley grain, 1 part fresh Oats, 1 part fresh Rye, 1 part fresh Wheat. Grist & proceed.
Gin - 16 parts Corn grain, 3 parts malt, 1 part Rye

ima hiljade recepata
Do dela gde se stavlja u kazan, skoro svako ko je pravio pivo moze da prodje, posle vec verovatno treba neko iskusan sa pecenjem rakije radi ostatka procesa
Ukomljavanje najcesce two step
#7630 od Mali Bane
27 Nov 2015 12:30
Upravo to sto je rekao Rajko, odes kod nekoga ko ima prekrpuac.
Two step je zbog zelatinizacije nesladjenih zitarica, posle toga ide saharifikacija i cedjenje pa na fermentaciju posle hladjenja.
Pecenje je ekvivalentno pecenju rakije, ima naravno citavih nauka oko oblika kazana itd ali to je stvar da se kasnije bavis njom. Za pocetak ovako :)
#7638 od raix
27 Nov 2015 15:26
Ako je ko za rakiju, onda bi kazan trebalo da ima na pollopcu onaj deo u obliku zvona, ne mogu da se setim imena.

Btw da li je neko kuvao pivo? Onako kao sto se kuva i vino, sa zacinima itd. Ja sam jednom probao. Kada pocne da kljuca, peni ko ludo, kao i vort na pocetku. Pominjem ovo zato sto znam da i prilikom pecenja rakije kljuk od pojedinih sorti peni i moze da napravi haos u tabarci.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju