Vino, rakija, medovina, cider i ostali fermentirani ili destilovani drugari.
#5135 od raix
05 Jun 2015 13:53
Visnja bolje ide u sekundarni fermentor. Belgijanci je kpriste naveliko.
#5136 od Ron Jeremy
05 Jun 2015 14:19
Hm, jel govoris o pivu ili cider-u ?
Mota mi se po glavi vec godinama kako da je uklopim u neko pivo, dodavao u neke portere i stoute pri flasiranju, nista pametno nisam dobio sem kiselosti . :roll:
#5138 od raix
05 Jun 2015 14:58
Pardon, o pivu je rec.
Nisam se bavio tom temom. Al otprilike, klopis neki recept za blonde, kvasac T58 i na sekundarnu fermentaciju ubacis kilo -kilo i po pasterizovanih visnji bez kospice.
#5143 od kraguj
07 Jun 2015 21:10
Ron Jeremy je napisao:Probam, pa javim ;)

Nesto mi pade napamet, idem danas da berem neke visnje, moze li po istom principu od njih da se pravi ?

Od višnje možeš dobiti Kriek, belgijski kriek, fantastično piće.
#5699 od SVR
07 Jul 2015 00:04
Opet je to doba godine, 2-3 jabuke mi otegle grane do zemlje pod plodom , pa silom prilika pristupam vasoj 'sekti' :D
Koliko znam do sada nisam ni probao cider.
'el tu ima vise vrsta?
Neko pomenu 'hard' cider?
Nisam narucio cider kvasac procitah negde da moze bilo koji ale kvasac a preferiraju i Nottingham ale kvasac.
Jel u Srbiji postoji tradicija pravljenja cidera??
Civi pominje tehnologa i konsultacije pa odatle pomisljam kako se ipak negde pravi?
Ne bi bilo lose kad bi neko snajvise iskustva okacio neki tutorijal, ili link ka 'cider for dummies' sajtovima

Setih se price jednog drugara koji je pravio vino od RAUCH soka od grozdja (ebiga zarka Afrika a ljudi bili zedni pa daj sta das) ali dobijali dobro vino
Dal bi teoretski cider mogao da se dobije od dobrog kupovnog soka od jabuke?
#5701 od civi
07 Jul 2015 08:32
Evo ovde imas svašta između ostalog i kako se pravi cider

https://bib.irb.hr/datoteka/690958.Proizvodnja_vina_od_jabuka__ZA_VIP_INTERNET_download.pdf

Na četvrtoj strani ove teme imaš kako sam ja to radio ukratko. Nije nikakakav problem da se napravi cider već ono našta bih ja apelovao da nikako ne prelazte OG 1040 ali zasigurno sledeću turu kada budem pravio razrediću vodom do OG 1030 jer mi se previše osećao alkohol.
#5706 od civi
07 Jul 2015 13:07
Ma nemoj da se mnogo mlatiš uzmi jabuke koje imaš samo nemoj da su neke kisele sorte, ono što sam ja našao na netu kada sam bio zagrejan za cider je da su "ajdare" najbolja zamena za neku škotsku sortu od koje škoti prave cider te u tom smislu kao i svi Srbi "nemam original ali dobro je i ovo što imam" otišao na kvantaš i uzeo ajdare kao osnovu a dodao golden delišes.
#5710 od SVR
07 Jul 2015 15:18
ma jok ne kupujem nego bice 2-3 gajbe jabuka koje ne mogu da stoje (nisu prskane) trule pa da ih se resim.
da treba da kupujem radije bi probao da pravim od gotovog soka od jabuka
nego ipak cu da zacinim sa anisom i corijanderom iako niko od vas ne pominje da je koristio zacine
#5713 od civi
07 Jul 2015 16:15
nisam pominjao zacine jer sam radio sa cistom jabukom da vidim sa ce ispasti ta imam neki reper za ubuduce, sto se tice korijandera ja ga ne bi stavljao a sto se tice anisa mislim da je pravi pogodak. Nisi rekao koje jabuke imas ali veruj mi da gajba u sezoni na kvantasu izadje 500 din sto je smesna cifra za zadovoljstvo koje dobijes. Ukoliko imas neku kiselu sortu kupi i gajbu ajdara na gajbu tvojih jabuka. Za kvasac imam ja onaj lalvin 1118 mogu da ti dam jedan, a ja cu da iskoristim jedan lalvin i jedan yangis ove godine noram da zadovoljim Gospodjin kapacitet.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost