Vino, rakija, medovina, cider i ostali fermentirani ili destilovani drugari.
#4658 od civi
04 Maj 2015 20:25
cider se moze napraviti sa bilo kojim kvascem za vino, svakako su sprovedeni razni testovi i svi su bili dobri s tim sto je youngs proglasen za najbolji. Opet i ovo moze biti subjektivan dozivljaj. Uzmi lalvin pa probaj dok ne nabavis youngs
#5112 od Ron Jeremy
04 Jun 2015 08:11
Ajd jedno pitanje, tast mi napravio cider, a da pojma nema da se to zove cider :D Prosle godine, odradio vrenje, zatvorio, juce probali lepo vince.
E sad mene interesuje kako da odradimo gaziranje u flasama ?
Ne znam ni kakvog ni koliko kvasca je stavio, i da li uopste gaziranje ide kao s pivom ?
#5116 od raix
04 Jun 2015 11:28
Ja ne bih dodava jos kvasca.
Mislim da se to radi samo ako si ga bistrio kold kresom ili zelatinom, pa je kvasac presao u hibernaciju. Ili ako si ga filtrirao ili cak pasteizovao.
#5117 od Ron Jeremy
04 Jun 2015 11:49
Problem je sto se on ne seca koji, koliko, i da li je uopste dodavao kvasac :roll:
#5121 od taraba
04 Jun 2015 14:05
Ako ima alkohola, nešto je radilo fermentaciju i ako nije pasterizovano to nešto je i dalje tu (lacto, brett, Saccharomyces).
Testiraj sa jednom flašom samo dodavanjem šećera.
#5125 od civi
04 Jun 2015 15:11
Mislim da je dovoljno da dodaš šeć u flaše i da se to gazira kako treba, svakako kad otvaraš flašu ako je hermetički zatvorena trebalo bi da ispusti bar malo co2 što bi zančilo da unutra ima života i da je moguće gazirati samo sa šećerom, u suprotnom treba dodati malo kvasca i šećera pa flaširati sve ponovo.
#5132 od Ron Jeremy
05 Jun 2015 07:46
Probam, pa javim ;)

Nesto mi pade napamet, idem danas da berem neke visnje, moze li po istom principu od njih da se pravi ?
#5133 od Dzionik
05 Jun 2015 11:11
Može ako dodaš šećera ali voće sa puno kiseline nije baš pitko:-)

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost