Vino, rakija, medovina, cider i ostali fermentirani ili destilovani drugari.
#194 od civi
28 Jun 2014 12:24
Milim one koji imaju predloge u vezi ovog pića ili iskustva da ih navedu u ovoj temi.
Ja bih rado napravio cider u kućnoj varijanti, ali imam puno nedoumica.

1. jedna od najbitnih sirovina je kvasac koji kod nas nema da se kupi pa ostaje alternativa neki zamenski kvasac za voćna vina, za koji mi tehnolog tvrdi da je maltene identičan kvascu za cider naravno nije isti ali je sasvim ok kao zamena u kućnoj varijanti.

2. vrste jabuka, ja sam ili glup da nadjem ili se to nigde ne spominje. Sve što sam uspeo da nadjem na netu je koje jabuke netreba koristiti. Znači treba preporučiti naku sortu tj. više sorti jer je minimum dve vrste jabuka po nekom pravilu.

3. treba nečim zasladiti dobijeni cider pre flašinja, neka preporuka oko zaslađivača ili ostaviti da kisi.

4. sve ostalo, svako znanje i iskustvo je dobro došlo.
#195 od raix
28 Jun 2014 13:04
1. cini mi se da bi dobra zamena za cider kvasac bila S04,

2. da definitivno bi trebalo da bude blend nekoliko vrsta jabuka. u nekom mom buducem cideru, koji btw nikada nisam pravio. bi trebalo da ide i jedna sorta koju je moj deda zvao Petrovaca (ne znam pravo ime). Zri bas oko petrovdana 12.07. a secam se da ima bas karakteristicnu aromu. Te dedine jabuke odavno nema, a za ove "iz maxija" sam cuo svasta. npr. da su ubrane mminimalno 18 meseci pre nego sto su stavljene na rafove.

3. prirodni zasladjivac koji ne fermentira je Stevia, u cider bih najpre to stavio
#202 od SVR
28 Jun 2014 14:54
Prosle godine nisam znao sta cu s'jabukama, dok ove godine nece nista da rodi, nisi izabrao godinu za cider.
#205 od civi
28 Jun 2014 20:08
Tehnolog sa kojim sa pričao definitivno stoji iza toga da je bolje kvasac za voćna vina nego s04, naravno mišljenja su podeljena i svako ima svoje. Nadjoh na nekom forumu da dolaze u obzir svi kvasci osim belgijskih i onih za pšenično pivo. Ja ipak pucam na original za cider jer ne žurim da ga napravim.
Što se petrovače tiče to mi je omiljena jabuka, ove iz maxija ni pod tačku razno, jabuke se moraju kupiti od nekog ko ima par stabala u dvorištu jer neću praviti 100l već manju količinu za moju gospu i desetina kila će biti sasvim dovoljna.
#206 od Mali Bane
28 Jun 2014 20:18
Cim rode jabuke cu da pokupim od drugara koji ima vocnjak, mada cu prvo da prokom po netu o mixevima jabuka koji su najbolji za cider pa cu se malo igrati sa time...ali ne previse, tek malo da vidim. Ono sa cime hocu da se igram je medovina, a za to i za (siguran sam) cider, kvasce mozes da nadjes ovde]. Pogledaj po internetu koje kvasce preporucju, velika je sansa da ih ima bas ovde. Onaj jedan o kom sam razmisljao za medovinu imaju, ali necu jos sa time da se igram, treba da nadoknadim malo sa pivom pa cu tek da se igram sa medovinom :)
#208 od civi
28 Jun 2014 20:44
Bane možda si u pravu a možda i nisi zavisi kako gledaš na te stvari, ono što se nudu kod njih je CY3079 i EC1118 koji su jako jako slični i preporučeni za domaći cider ali svakako nisu cider kvasci. Takodje na brdu ima neki na "E" neznam tačno kako se zove koji je isto tako dobra zamena. Ono što domaći trgovci nude jesu kvasci za vina i ništa više od toga. Vinari u srviji imaju isti problem kao i mi mali pivari sa izborom kvasca. Jesu oni u nešto boljem položaju od nas ali daleko od velikog izbora.
#210 od Mali Bane
28 Jun 2014 20:57
Nisu, ali je za pocetak i zamena odlicna, ako krene kako treba uvek moze da se naruci iz inostranstva :)
#215 od SVR
28 Jun 2014 23:37
imas pp
#221 od civi
29 Jun 2014 08:25
posto sam sumnjiv odgovoricu ti ovde, da zainteresovan sam a oko detalja ce mo se dogovriti ili na mail ili na PP kad više ne budem sumnjiv. Rok koji si naveo je sasvim prihvatljiv jer ce valjda da se adm. vrati sa odmora.
#229 od Stole
29 Jun 2014 21:17
Sto se Cidera tice ja mislim da je OK da se proba sa S04, citao sam par tema o tome na HomeBrewTalk i ljudi su bili zadovoljni rezultatima. Tacno, to nije cider kvasac ali je jako dobra zamena.

Sto se jabuka tice ne mogu ti pomoci oko blenda ali ako ti trebaju jabuke ja cu ti drage volje ustupiti koliko treba jer u vecini slucajeva sve sto mi rodi u vocnjaku zavrsi u kominama za rakiju. Bolje Cider nego rakija.

Od zasladjivaca Stevia ili Natren, sta vise procitao sam da je merica oko dve tablete Natrena na litar cidera, ali naravno to ce zavisiti od miksa jabuka. To sa gospodjom zasladjujes na licu mesta pa kad prestane da se mrsti od kiselosti znas da je dobro :)

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost