E pa, evo jednog odličnog recepta za kafeni liker ili Kahlua-u. Ako volite koktele tipa crni i beli rus, onda je ovo nešto što kida.
Prednosti u odnosu na Kahlua-u:
Napomena - sami birate kakav će blend kafa da bude, i koliko ćete agresivne i izražene arome kafe dobiti. Dole je recept za ono kako ja radim.
Sastojci:
- 100-150g pa do 200g kafe, poželjno je imati (gledati da bude malo solidnija kafa), i poželjno je da makar 2/3 toga budu u zrnu, a 1/3 za svaki slučaj mlevena.
- Flaša votke (ako se puca do nekih 18% alkohola, može i jebena Baltika, za sve ostalo bi bilo lepo koristiti Smirnof.
- Aroma vanile
- Šećer
Izmrviti kafu (krupno je samleti), tako da zrna popucaju, ali da ne bude prah. Staviti šest šoljica vode da proključaju, kada proključaju dodati u vodu 7 supenih kašika, koliko god je moguće punih kafe, i pustiti da se krčka na slaboj vatri, tako da sve vreme bude blizu ključanja ili da u najgoru ruku jako slabo i malo ključa. Posle nekih 7-8 minuta pogledati kako se prima kafa, pa ako nije sjajno, sunuti mu i malo mlevene kafe.
Sada čekamo da količina tečnosti u šerpi padne na neke 3-4 šoljice. Kada padne dodati 1 šoljicu belog šećera i 0.25 šoljice braon šećera (ukoliko ga imate, ukoliko ne, ko ga jebe, nije presudno). Staviti na šporet i dosuti dva espresa (ako nemate aparat za espreso - srednji, onaj što je malo ispod pola šoljice, dodati više kafa u startu). Staviti na šporet i pustiti da se drka kao i pre. I da isto padne na približno 500ml.
Kada padne na tu količinu, skidamo sa vatre i stavljamo da se jako malo ohladi (dakle da još bude vrelo). Uzeti čistu flašu zapremine 0.75 ili 1l i nasuti do pola. Onda sipamo drugu polovinu flaše votku, pa dodamo par kapi arome vanile. U flašu dodamo i par zrna kafe. Zatvorimo flašu i dobro promućkamo, da se sve sjedini, pa ostavimo da se ohladi. Kada se ohladi može da se pije i odlično je.
Za ceo proces je potrebno oko 2-3h, a rezultati kidaju.
Danas sam je složio (radio sam i ranije) dok sam čekao da se zapeče hleb za kvas. Ovaj recept je za piće neke jačine oko 20% alkohola i ukusno je. Radio sam i ranije. Ovo više odgovara original Kahlua-i, a ja preferiram malo gorče. Sve u svemu probajte.
Kul je za žurke i slična sranja jer je prilično budget recept, a bolje je od originala.

Prednosti u odnosu na Kahlua-u:
- - Gađaš aromu po svom ukusu
- - Duplo je jeftinije
Napomena - sami birate kakav će blend kafa da bude, i koliko ćete agresivne i izražene arome kafe dobiti. Dole je recept za ono kako ja radim.
Sastojci:
- 100-150g pa do 200g kafe, poželjno je imati (gledati da bude malo solidnija kafa), i poželjno je da makar 2/3 toga budu u zrnu, a 1/3 za svaki slučaj mlevena.
- Flaša votke (ako se puca do nekih 18% alkohola, može i jebena Baltika, za sve ostalo bi bilo lepo koristiti Smirnof.
- Aroma vanile
- Šećer
Izmrviti kafu (krupno je samleti), tako da zrna popucaju, ali da ne bude prah. Staviti šest šoljica vode da proključaju, kada proključaju dodati u vodu 7 supenih kašika, koliko god je moguće punih kafe, i pustiti da se krčka na slaboj vatri, tako da sve vreme bude blizu ključanja ili da u najgoru ruku jako slabo i malo ključa. Posle nekih 7-8 minuta pogledati kako se prima kafa, pa ako nije sjajno, sunuti mu i malo mlevene kafe.
Sada čekamo da količina tečnosti u šerpi padne na neke 3-4 šoljice. Kada padne dodati 1 šoljicu belog šećera i 0.25 šoljice braon šećera (ukoliko ga imate, ukoliko ne, ko ga jebe, nije presudno). Staviti na šporet i dosuti dva espresa (ako nemate aparat za espreso - srednji, onaj što je malo ispod pola šoljice, dodati više kafa u startu). Staviti na šporet i pustiti da se drka kao i pre. I da isto padne na približno 500ml.
Kada padne na tu količinu, skidamo sa vatre i stavljamo da se jako malo ohladi (dakle da još bude vrelo). Uzeti čistu flašu zapremine 0.75 ili 1l i nasuti do pola. Onda sipamo drugu polovinu flaše votku, pa dodamo par kapi arome vanile. U flašu dodamo i par zrna kafe. Zatvorimo flašu i dobro promućkamo, da se sve sjedini, pa ostavimo da se ohladi. Kada se ohladi može da se pije i odlično je.
Za ceo proces je potrebno oko 2-3h, a rezultati kidaju.
Danas sam je složio (radio sam i ranije) dok sam čekao da se zapeče hleb za kvas. Ovaj recept je za piće neke jačine oko 20% alkohola i ukusno je. Radio sam i ranije. Ovo više odgovara original Kahlua-i, a ja preferiram malo gorče. Sve u svemu probajte.

Kul je za žurke i slična sranja jer je prilično budget recept, a bolje je od originala.
