Sinoć ste popili dobro ili možda loše pivo? Podelite to sa ostalima.
#289 od Shone
01 Jul 2014 12:07
U narednih par postova predstaviću nekoliko naših domaćih craft pivara. Neću ići redom po datumu nastanka, zato što mislim da to I nije toliko bitno. Prva na listi je pivara Black Turtle – Crna Kornjača. Recenzije, mišljenja o pivu koje prave možete slobodno postavljati u nastavku. Nadam se da će naše sugestije, shvatiti kao dobronamerne, a pohvale kao nešto što će ih gurati napred u daljem radu.

Ukratko o kraft pivarama, pojam Craft Brewery je relativno nov, malih nezavisnih pivara kojima upravlja jedan vlasnik je bilo kako u svetu tako i kod nas. Ali pojavom takvih pivara u svetu u većoj razmeri, čije se učešće u prodaji samo u Americi 2012 god merilo postotkom od 25%, male pivare skreću pažnju na sebe.
Prema nekim podacima, ukupno novčano učešće malih pivara u svetu je 17%, dok je novčano oko 15%.
Pod craft pivarama podrazumijevaju se u Americi, sve nezavisne pivare kojima upravlja njen vlasnik, a imaju kapacitet do šest miliona barela godišnje (deset miliona hektolitara).
Craft pivare dele se na pivare koje obuhvata najšire značenje definicije, a to su regionalne craft pivare, ugovorne craft pivare, mini pivare (micro breweries) i gostioničarske pivare (brewpubs).
Ono što je osnovna karakteristika takvih pivara u svetu, po mom skromnom mišljenju pored proizvodnje raznih stilova piva, jeste lokalizacija u smislu proizvodnja piva u kojoj je u što većoj meri poželjno koristiti domaće sastojke, uz krilaticu - rasti lokalno ( GROWN Locally ), dok se konzumenati vode parolom - podržimo domaće. Naravno, pošto stilova i vrsta piva ima mnogo, a svaki od tih stilova piva zahteva specifične sastojke, koji se neretko nemogu naći lokalno, pivare nabavljaju sastojke iz i uvoza. Ono što je bitno u svemu tome, je da ih to ne remeti u radu. Mnogi otpočinju, sopstvenu proizvodnju sastojaka, pa imamo veoma mnogo primera, da se najbolje pivo u određenom stilu ne proizvodi u zemlji nastanka istog, niti pivo ima sastojak iz te zemlje.

Pa da krenemo u obilazak Srbije i podržimo domaće. Ovako piše na stranici jedne od naših mikro pivara, koju količinu piva prave na godišnjem nivou to ne znam, pa sam bio slobodan da ih svrstam u grupu (micro breweries) u koliko dođem do te informacije ispraviću ono što sam napisao.

BLACK TURTLE

Slika

Pivara je počela sa radom početkom 2010. godine u selu Kukujevci, nadomak Šida u Vojvodini. Izradjena je po HBH tehnologiji najvišeg standarda, a kompletan sistem rada sa tehnologijom pokazan nam je od strane gospodina Janoša Morvaja, koji je veliki poznavalac Bavarske i Češke tehnologije piva.

Proizvodnja piva u našoj pivari se zasniva na staroj Nemačkoj tehnologiji kuvanja i odležavanja Pils piva. Proizvodnja se sastoji u četiri faze. Prva faza je mlevenje i potapanja slada, druga faza je kuvanje ječmenog čaja dobijenog posle potapanja slada uz dodavanje šišarkica hmelja. Treća faza je pretakanje piva u tankove za fermentaciju, gde se dodaje pivski kvasac. Tu se vrši prvi deo fermentacije. Četvrta i zadnja faza je prebacivanje u lager tankove, gde se vrši dodatna fermentacija i odležavanje piva do vremena za istakanje.Vreme potrebno za ceo ciklus je minimum 21 dan. Po završetku odležavanja pivo se prebacuje u posebne tankove za istakanje. Pivo proizvedeno ovom tehnologijom spada u red Nemačkih tj. Bavarskih piva sa neskinutim kvascem što mu daje poseban kvalitet i aromu koja je veoma cenjena kako kod pivara tako i kod pivopija. Naša piva sa voćnim ukusima proizvodimo dodavanjem specijalnih, organskih sirupa u procesu odležavanja. Sva naša piva, izuzev IPA-e imaju do 5% alkohola.



U svojoj ponudi imaju standardna i sezonska piva.

Standardna

Slika

SVETLO PIVO:

Naše svetlo pivo spada pod češko-bavarski stil pravljenja lager (pilsner) piva sa 12% ekstrata. U procesu proizvodnje koji traje 21 dan koristimo najkvalitetniji domaći ječmeni slad i uvozni belgijski hmelj. Pivo je veoma pitko, prepoznatljivog ukusa i arome sa procentom alkohola koji ne prelazi 4,6 procenata.

TAMNO PIVO:

Naše tamno pivo spada pod belgijski stil pravljenja stout piva sa 12,5% ekstrata. U procesu proizvodnje koji traje 21 dan koristimo kombinaciju pet različitih vrsta ječmenog slada - najkvalitetniji domaći pilsner kao i četiri uvozne belgijske vrste. Pivo je postojano, karakteristično snažnog ukusa i prepoznatljive arome sa procentom alkohola oko 5,5%.

PIVA SA VOĆNIM UKUSIMA:

Otvaranjem prve Crne Kornjače davne 2000. godine ponudili smo vam nešto što do tada niste imali priliku da probate: piva sa voćnim ukusima. Godinama smo vredno radili da napravimo i usavršimo taj jedinstveni spoj pravog piva i osvežavajućeg voća koji je vremenom postao zaštitni znak Crne Kornjače.

Naša piva sa voćnim ukusima se proizvode na bazi našeg svetlog piva kome se u toku procesa odležavanja dodaju pripremljeni voćni sokovi. Ukusi koje imamo u ponudi su BOROVNICA, LIMUN i JAGODA. Sva piva sa voćnim ukusima imaju 4,6% alkohola.

SEZONSKA PIVA

Slika

DIMLJENO PIVO - Märzen Rauchbier (Smoked Lager)

Dimljeni Lager (Märzen Rauchbier) je izvorni nemački proizvod, poreklom iz Bavarske još sa početka 16. veka, poznat je još i pod nazivom "Martovsko pivo". Dobija se dodavanejm dimljenog ječma koji mu daje karakterističan ukus i aromu koja podseća na dimljeno meso. Razne pivare koriste različite metode dimljenja i uglavnom ih čuvaju u tajnosti, tako da ćemo i mi ostati misteriozni po tom pitanju. Dimljeni Lager sadrži do 5% alkohola.

Bavarski Pivarski Dekret iz 1539 zabranjuje proizvodnju ovog piva osim u periodu izmedju Dana Sv.Mihaila (29.septembar) i Dana Sv.Djordja (23.April) zbog velike opasnosti od požara pri dimljenju tokom toplih letnjih meseci. Tokom leta, pivo je lagerovano u pećinama i kamenim podrumima punim velikih blokova leda koje su tokom zime donosili iz obližnjih jezera. S obzirom da je led u jezerima bio dostupan samo do marta meseca, pivo se tada i kuvalo i skladištilo u već pripremljenim prostorijama za upotrebu tokom ostatka godine. Odatle i naziv: Märzen Rauchbier - Martovsko Dimljeno Pivo.

NOVOGODIŠNJE PIVO - New Year's Brew

Kada se približi sezona božićnih i novogodišnjih praznika Crna Kornjača vam priprema pravu prazničnu poslasticu. U pitanju je pivo inspirisano čuvenim belgijskim začinjenim pivima, pripremljeno po našim receptima uz dodatak cimeta, anisa i kore od pomorandži. Bronzano narandžaste je boje, veoma pitko, karakterističnog osvežavajućeg ukusa i sa količinom alkohola koja ne prelazi 5%.

PŠENIČNO PIVO - Weissbier

Poznato još kao belo ili mutno je pivo koje se dobija kombinacijom više vrsta pšeničnog i ječmenog slada. Naše Pšenično pivo spada u fllamanski, lakši tip pšeničnih piva i dobija se mešanjem jedne vrste pšeničnog sa dve vrste ječmenog slada. Zamućeno, postojano i osvežavajućeg ukusa, sa procentom alkohola koji ne prelazi 5%.

BELGIJSKO MANASTIRSKO PIVO - Amber Abbey

Kao što mu ime govori, pivo vodi poreklo iz Belgije, a prvi su ga proizvodil opati malih belgijskih manastira početkom XV veka. Proizvodeneo isključivo od najkvalitetnijeg uvoznog ječma, snažno i aromatično, boje ćilibara sa povišenim procentom alkohola - do 8%.

Moram dodati da im se ponuda sezonskih piva ovde ne završava. Često imaju noviteta, koje iz nekog razloga ne objave, to je jedna od mojih zamerki, iako se trudim da pratim njihov rad, često se dešava da mi poneko sezonsko promakne.

linkovi:

sajt : http://www.theblackturtle.com/srb/
facebook : https://www.facebook.com/theblackturtlebelgrade?sk=info

Slika
#302 od Stole
02 Jul 2014 02:53
Moja misljenja o njihovim pivima su podeljena. Na "vocna" piva necu trositi reci, svakom svoje. Sto se tice standardnih piva meni su generalno OK, ali ono sto se definitivno izvajao kao problem jeste cinjenica da isto pivo ponekad u razlicitim Black Turtle lokalima ima potpuno drugaciji ukus. Ovo mi se nekoliko puta desilo sa stoutom. Sezonska piva nikad nisam probao sto bi se trebalo ispraviti. Mada, ja u Kornjaci nisam bio zaista dugo i tesko je naci vremena (trljanje palca i kaziprsta) pored Samo Piva i Pivopije.

Nego, jel' im neko skrenuo paznju na nepostojano N u India Pale Ale?
#1026 od Shone
26 Jul 2014 23:18
Kornjače osvajaju polako

Činjenicu da Beograd i pored prevelikog broja ugostiteljskih objekata nema raznovrsnu ponudu, suvlasnici The Black Turtle objašnjavaju nedostatkom ideja i vizija, a proizvodnja sopstvenog piva njihove pabove izdvaja kao autentične predstavnike te vrste ugostiteljstva u Beogradu

više se može pročitati link : http://cafebarnetwork.rs/lokali/lokali-predstavljamo/1508-the-black-turtle
#1635 od Bole
05 Sep 2014 17:40
Ovo je klasičan primer "nebrušenog dijamanta". Ideja im je odlična... bila, sa njom se krenulo i nije daleko odmaklo. Ali s obzirom da su bili prva i jedina craft pivara u velikom gradu, to ih je uspelo unaprediti. Polako dolazi i kod nas pivska revolucija, a Black Turtle će morati mnogo da radi kako bi opstali. Zamisao da rade kao mesta gde se toči njihovo pivo je pokazalo se kao prava stvar, na koju treba dodati i to da se ima u ponudi sezonsko pivo, BINGO. Ali kao što rekoh, mora tu još dosta da se "brusi".
Što se tiče njihovih piva (u to ne računam ona voćkasta), ovde je tek šareniš, mnogo odstupaju u kvalitetu, tako da se uglavnom opredelim za sezonska, ali ni ona ne garantuju da će u dva lokala biti ista. Moja preporuka je novogodišnje.
#1636 od SVR
05 Sep 2014 18:02
Nisam probao, ali..
Ovo k'o kad sam u vojsci dobio prekomandu, pa mi u novoj kasarni stara vojska kaze :
" Jel si ti BAŠ iz Beograda, imas ZEMU iz Bgd on je cata , uzivaces ovde".
Ja pomislio mozda je neko iz mog kraja, isao u XIV gimnaziju sa mnom :shock: , kad cata kaze on je iz Boleca (nek izvinu svi clanovi foruma i posetioci sa periferije, ja do tada , 18god. , nisam nikad bio u Bolecu) pod BGD sam podrazumevao 4-5 Bgd opstina.

Sve, sve , ali ovo je preprcalo ovu moju anegdotu.
Kako bre "Pivara je počela sa radom početkom 2010. godine u selu Kukujevci, nadomak Šida u Vojvodini." pa "D Black Turtle B E L G R A D E" ??
Nije ni cudo sto nas iz unutrasnjosti pljuju > sve uze i sve ode u Bgd. :lol: :lol:
Koji gradski autobus ide u Kukujevce? :D :D
*******
Moj komentar nema veze sa kvalitetom, ukusom piva ove pivare, jer njihovo pivo nisam imao prilike da probam.
Stvar je administrativno- geografska.
Jedino ako porez placaju u Bgd pa zbog toga?! :D :lol: :zurka:

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju