Sinoć ste popili dobro ili možda loše pivo? Podelite to sa ostalima.
#5973 od Stole
06 Avg 2015 18:47
Vec neko vreme planiram da posetim ovu pivaru, posebno sto je u neposrednoj blizini rodnog grada moje supruge. Kada god odem tazbini u posetu retko mislim na nesto drugo osim na tu pivaru. Juce mi se konacno i ukazala prilika da je posetim. Nazaost, od uzbudjenja potpuno sam zaboravio da skljocnem par fotografija ali sa linkova ispod mozete videti o cemu je rec.

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 779&type=3
https://prolomhbhpivo.wordpress.com/proizvodnja/

Pivara se moze svrstati skoro pod nano pivare jer im je kapacitet kuvanja 800l. Svoja piva toce iskljucivo u lokalima u vlasnistvu Planinke AD sto ukljucuje lokale u Prolom i Lukovskoj banji, lokale u Kursumliji i u blizini Djavolje Varosi. Imaju doduse dosta tankova za fermentaciju i odlezavanje i po njihovim recima na pragu su proizvodnje te planiraju i prosirenje. Doduse najvise ih koci kapacitet samih kotlova. Samu pivaru su nabavili iz Madjarske a piva rade po nemackoj recepturi (vise o tome kasnije).

Ono sto ovo pivo definitivno izdvaja od ostatka craft scene jeste cena. Malo toceno pivo mozete popiti za vec od 60din. U principu, sama pivara posluje na samoj granici rentabilnosti, ali to je svesna zrtva jer je pivara, kao i cela Prolom banja, u sluzbi Prolom punionice vode koja donosi najveci profit. Te je sama pivara vise kao marketinska atrakcija.

Sto se tice piva, prvo sto bih nagovestio jeste da je ovo Ale, a ne lager, sto sam i ja prvo pomislio. Bez problema priznaju da se radi sa kvascima gornje fermentacije ali nazalost oni ni sami ne znaju koj soj kvasca koriste jer im dolazi kao slurry direktno iz neke pivarice u madjarskoj. Pivo kao pivo je dosta pitko, pravo za vrucine. Tanko je, poprilicno suvo, bez hmeljnog karaktera. Postojane pene, osrednje zamuceno i jako blagog travnatog mirisa. Moram priznati da sam pomalo na kvarno dosao do recepta i, pored nepoznanice kvasca, moze se bez problema reci da je ovo Backa Palanka Perle SMaSH pivo. I sami su pricali o nekonstantnosti BP slada ali za sada im je to u domenu tolerancije.

Ono sto je mozda negativan utisak svega jeste sto i ti tehnolozi koji rade nisu imali puno iskustva sa pivima pre toga. Pivo rade po "licenciranom" receptu iz Nemacke i ne zanima ih da bilo sta menjaju. Kazu, jednom su napravili tamno pivo ali to je bilo tada i nisu sigurni da li bi ga ponavljali, barem dok ne prosire kapacitete.

Eto toliko na temu koliko sam mogao za sada da izvucem iz glave. Vredi probati, te ako se budete nasli u blizini definitivno svratite i posetite jer vredi probati.
#5994 od Sava
07 Avg 2015 22:11
Pio sam pivo. Iskreno mislio sam da je lager. Jedno od manje losih imitacija komercijalnih lagera po meni. Dosta je tanko i slabasno, ali osvezava po ovom paklu.

Iskreno, budaletine su zestoke. Da ja imam ime Prolom pivo (od lekovite prolom vode), pa ja bih prodao takvu kolicinu da je to strasno. Em imaju vodu, em imaju opremu, em imaju prodajna mesta...

Oni ljudi nemaju pojma o zivotu, gledao sam prilog na RTS skoro. Prodaju 12 tona godisnje u 5 svojih objekata, a onoliki fermentatori. Lepo si definisao problem i otrkio u cemu je stvar - zatucani tehnolozi.

Pa ja bre kuci napravim u kofama bar 400 litara godisnje za sopstvenu potrosnju. Da mi daju da im vodim samo taj deo, prodao bih 200 tona godisnje lagano.
#5995 od Stole
07 Avg 2015 22:56
Nije cak ni problem u zatucanim tehnolozima nego tehnolozima koji nisu imali kontakt sa pivom. Oni nemaju svoj originalan recept, nego su jos i platili licencu za najobicniji SMaSH. Iznerviram se i na samu pomisao. Ali Savo, moracu da te demantujem, po onome sto sam ja video, oni prodaju mnogo vise od 12T godisnje. Tokom sezone, a dobrim delom i van nje, oni jedva stizu da podmire potrebe svojih lokala (kojih takodje mislim da ima vise od 5 jer samo u centru Kursumlije ima 3). Ja ih jesam posetio u sred sezone ali stekao sam utisak da im tankovi nikad nisu prazni, a sama cinjenica da su u procesu prosirenja samo po sebi govori da nemaju praznog hoda. Njih najvise sputava, pored manjka kreativnosti i zelje za istom, jeste kapacitet samih kotlova.
#5997 od Sava
08 Avg 2015 19:17
Stole, gledao sam RTS prilog. Sam covek tehnolog je rekao da prodaju 12 tona godisnje i siguran sam da je ta cifra u pitanju prostom matematikom. Lokali rade vecinom sezonski, imaju veliku potrosnju leti, zimi jedva da rade. I onda kada ti je vrhunac, ti nemas dovoljno da prodas... 5 takvih lokala i ne mogu vise da prodaju, bio sam u jednom od njih.

A te price o sirenju prica svako, ne bih ja to tako verovao lako (pogledaj dnevnik :) )
#6311 od dejanc
04 Sep 2015 18:57
Ono sto mi je interesantno kako popravljaju ph vrijednosti. Mislim Prolom voda ima ph 9. A mi kucni pivari muku mucimo i sa ph7. Koliyko im hemije treba da stjeraju na 5.2-5.5. A jos pogotovo sto kako vidim nema nekih tamnih sladova koji bi to spustili.

P.s. ja sam sa foruma volimpivo.ba ali cesto citam ovaj forum kao gost.
#6312 od taraba
04 Sep 2015 19:16
Ne mora da znači da se cimaju sa PH.
Može pristojno pivo da se pravi i bez toga.

Duže će trajati konverzija i ukus možda neće biti najbolji koji je mogao da se dobije od recepta i sirovina, ali bože moj.
Šta sve prodaju kod nas, verovatno im i netreba da izvlaće maksimum.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost