Sve o pivskim softverima, kalkulatorima i ostalim stvarima koje nam olakšavaju život.
#4053 od Djuro
16 Feb 2015 02:34
Поздрав,

Први пут се играм са програмом BrewSmith па бих замолио некога, ко има више искуства са овим да баци поглед да ли је све добро подешено и да ли су тумачења, која иду уз поједине слике добра.

Ово би била дизајн страна, а детаљи следе.

Slika

Као што се види, намера ми је да добијем неки American Pale Ale. Надам се количини од неких 19 литара (кренуло са 5gal). Опрему и сладове сам сам додавао у калкулатор, о томе нешто детаљније касније.

Опрема
Slika

Ово је била моја прва дилема. Шта се подразумева под овом ставком. Колико сам могао да приметим, коначни резултат може доста да се разликује у зависности од овог избора, па рачунам да је потребно ово добро подесити.
У мом случају то би овако изгледало

Slika

Ја сам се овде фокусирао на део за Mash tune, а остале ствари нисам дирао, него сам оставио оно што сам добио на почетку. Као што се може приметити, ставио сам да му је запремина 23 литра. Тежину нисам дирао, у овом тренутку ми се то заиста чини сувишним податком. Пошто је од пластике, ставио сам да му је специфична топлота 0,3, у складу са препоруком. Нисам сигуран да ли је само то довољно што се тиче опреме или не. Да ли је за коначни прорачун важно да се унесу и остали детаљи, или су разлике незнатне?
Ако неко има коментар на ово, рад сам да саслушам.

Састојци
Што се тиче састојака, мој избор је био следећи
Slika

Логика ми је била следећа.
Одавде сам добио идеју да користим Pils и Crystal за сладове. Пошто их није било у бази, додао сам и њих, али не бих сад баш и о томе детаљисао, чини ми се да већ сад постаје сувише обимно. Ако некога то занима, убацићу и те детаље.

Што се тиче хмеља, Magnum из оригиналног рецепта сам заменио са Amarilo-м, из простог разлога што ми је остало од прошлог кувања, па бих то да искористим. Cascade и Perle сам задржао. Оно што бих волео да ми неко овде прокоментарише је ставка подвучена жутим.
Да ли је ово добар начин да се у калкулатор убаци хмељ који се неће кувати, већ ћу га убацити када скинем лонац са шпорета?
Ову вредност могу да мењам али се у укупном резултату ништа неће променити. Бојим се да та количина не буде превелика па да испадне свашта :)

Такође, нисам сигуран како у калкулатору могу да видим да ли је 11g US-05 довољно или не.

Изабрани профили

Slika

Ово би требало да буде коначан резултат. Шта ће стварно да испадне, то ћемо тек да видимо :)

Уколико је неко вољан, волео бих да прокоментарише изабране профиле.
1. Шта би за Mash значило Single Infusion, Medium Body?
2.Да ли је Table sugar у ствари декстроза?
3.Претпостављам да за ферментацију опција Ale, Single stage, значи да циљам Ale врсту пива, и да ће се сва ферментација обављати у ферментору + у флашама касније

Ово би били детаљи за Mash
Slika
Овде ја нисам ништа дирао/подешавао. Ово су вредности које сам добио када сам отворио детаље за Mash. Ово ми делује као доста важна ставка па бих прокоментарисао како сам ја ово схватио. Ако грешим (а вероватно грешим), слободно ме исправите.

Надам се да је калкулатор овде прорачунао колико ће ми у ком моменту требати воде за укомљавање. Претпостављам да Mash in ставка, каже да ће ми за првих 60 минута укомљавања требати 12,46 литара воде, које требам да загрејем на 73 степена. Са том водом, када је помешам са сладом, који је на температури од 22 степена, добићу температуру од 66,7 степени за укомљавање. Ово је температура на којој ћу држати слад 60 минута.
Након 60 минута, да бих температуру у мом ручном фрижидеру повећао на 76 степени, потребно је да додам 7 литара воде, на 93 степена. То промешам и оставим још 10 минута да се "крчка".
Ово онда цедим да добијем сладовину. Још једно питање које ми се овде намеће је да ли је потребно испирање након што ово процедим, или је ово урађено повећавањем на 76 степени?

За сада толико. Уколико неко има воље да прочита и прокоментарише ово моје писаније, био бих врло захвалан.

Срдачан поздрав,
ђуро
#4056 od Mapinguarify
16 Feb 2015 08:54
Ово је била моја прва дилема. Шта се подразумева под овом ставком. Колико сам могао да приметим, коначни резултат може доста да се разликује у зависности од овог избора, па рачунам да је потребно ово добро подесити.
У мом случају то би овако изгледало

Метода укомљавања је у питању.
Ми смо до сада радили све у шерпи. Овде боље неко други да ти помогне, пошто немам претерано много искуства са овим, наиме, ја радим biab методу. А с обзиром да иза себе имам скуване две туре, не знам како да ти помогнем око нечега што нисам радио. :)
Али да, варира зависно од величине суда и методе укомљавања, јер се при укомљавању испуштају шећери из јечменог слада, што доводи до тога, да различити судови, са различитим температурним карактеристикама, различите запремине и слично, имају различите температуре укомљавања (различитим интензитетом се испушта шећер), даље, различите димензије mash tun-a доводе до различитог испаравања и губитака и тако даље. Па су те варијације због тога.


Да ли је ово добар начин да се у калкулатор убаци хмељ који се неће кувати, већ ћу га убацити када скинем лонац са шпорета?

Ако ја не грешим, ово је aroma steep и убацује се после кувања при хлађењу пива. Тиме добијаш да хмељ испусти леп, а и шири спектар арома које испушта на различитим температурама при хлађењу.

Колико сам видео, новији Beer Smith нема опцију aroma steep-a, али твој би требало да је има. Уместо boil ставиш aroma steep на 20 min и то је то.


1. Шта би за Mash значило Single Infusion, Medium Body?

Овако, температуре и време мешовања ће ти одредити каквог ће тела бити пиво.
Више температуре ти дају више ферментабилних шећера и слабије тело.
Ниже температуре остављају јаче тело (мање шећера).
Генерално, ја сам чини ми се радио APA са средњим телом, али мислим да за APA треба ићи од средњег ка слабијем телу. Тако некако.
2.Да ли је Table sugar у ствари декстроза?

Мислим да је corn sugar, али ти је мање више, небитна ставка. Али га флаширај како си и до сада флаширао и боли те уво. :)
3.Претпостављам да за ферментацију опција Ale, Single stage, значи да циљам Ale врсту пива, и да ће се сва ферментација обављати у ферментору + у флашама касније

Да. Иначе, у рецепту, на табу home, можеш да видиш brew steps. Прилично је детаљно упутство, и не би требало да имаш проблема са тим. Ето, надам се да сам макар мало помогао. Поздрав! И срећно!
:bomba:
#4063 od taraba
16 Feb 2015 14:04
Moram da te ispravim vezano za temperaturu ukomljavanja.
Naime na višoj temperaturi je aktivna Alfa-amilaza koja skrob razbija na kompleksnije secere duzih lanaca.
Takvi seceri se teže fermentišu od strane kvasca i ostavljaju veći FG i više tela piva.
Primeri ovakvih piva su malt forward piva tipa stout, brown ale i sl.

Na nižoj temperaturi ukomljavanja je aktivna Beta-amilaza koja skrob rastura na sitnije lance tj. proste šećere.
Takvla sladovina je fermentabilnija i završava sa nižim FG i manje tela.
Primer su lageri.
Poslednji put menjao taraba dana 19 Feb 2015 22:45, izmenjena samo jedanput
#4064 od Mapinguarify
16 Feb 2015 14:21
taraba je napisao:Moram da te ispravim vezano za temperaturu ukomljavanja.
Naime na višoj temperaturi je aktivna Beta-amilaza koja skrob razbija na kompleksnije secere duzih lanaca.
Takvi seceri se teže fermentišu od strane kvasca i ostavljaju veći FG i više tela piva.
Primeri ovakvih piva su malt forward piva tipa stout, brown ale i sl.

Na nižoj temperaturi ukomljavanja je aktivna alfa-amilaza koja skrob rastura na sitnije lance tj. proste šećere.
Takvla sladovina je fermentabilnija i završava sa nižim FG i manje tela.
Primer su lageri.


Hvala na ispravci! Dobro je znati to. :)
#4070 od Djuro
17 Feb 2015 02:44
Велико хвала свима на врло брзим и исцрпним одговорима. Дефинитивно су помогли.

Јавићу шта је на крају испало :)

Срдачан поздрав
ђуро
#4071 od civi
17 Feb 2015 14:15
Samo da dodam da program nece racunati IBU za hmelj dodat na 0.0min ali sakako da ces dobiti dodatnu gorcinu. Alfa kiseline koje daju gorcinu ce se razlarat sve dok temperatura ne padne ispod 80 stepeni. Imas dve opcije ili da malo smanjis hmelj na pocetku ili da ohladis pivo na 80 ubacis hmelj i ostavis jedno 10-20 min pa nastavis sa hladjenjem. U prvom slucaju neces znati tacan IBU (mada nije ni bitan), u drugom slucaju ces imati aromu i malo vece cimanje.
Ukoliko znas za koje vreme ce ti se ohladiti pivo sa 100 na 80 (recimo 6 min) mozes da u program ubacis da je poslednje dodavanj na 6 min pa da vidis sta se dobija. Svakako ti cascade nece dati veliki IBU, ovo je veci problem kod Simcoe, Aurore ili Topaza recimo.
#4077 od pivkana
17 Feb 2015 22:40
pohvale za temu (samo naslov da se ispravi...BeerSmith ;) )...i to civi legendo! to me je bas mucilo, a pretpostavljao sam da mora da da dodatnu gorcinu i na 0...samo nisam znao od koje temperature vise ne gorci... :ziveli:

p.s.

e sad ne znam koliki ce to problem biti sa ekstraktom dok radimo s ovom malom serpom, gde drugi deo ekstrakta dodajemo na kraju, tj kada smo vec dodali sav hmelj...da li je onda ok da se saceka da se temp spusti na 80, doda poslednji hmelj, mesa recimo 1 min pa doda preostali ekstrakt, razmuti pa krenuti sa hladjenjem...i sta je sa pricom da ekstrakt treba da se kuva bar 15 min da bi se dezinfikovao...do sad nismo imali problema sa tim...
#4082 od Stole
18 Feb 2015 03:29
Bilo bi stvarno interesantno izracunati koliko zapravo IBU-a ce otpustiti hmelj ukoliko znamo vreme potrebno da se sladovina spusti ispod 80C. Ja mislim da ce to biti zanemarljiva stavka. Teoretski govoreci moze da se uzme IBU vrednost koju hmelj dodaje na 60min i bukvalno da se dodje do neke IBU po minuti vrednosti. Doduse, ovo je stvarno streberisanje i ne verujem da bi mnogo ljudi razlikovalo gorcinu po receptu u odnosu na onu dobijenu zbog hmelja na 0 min.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost