Fotografije, sheme i uputstva kako napraviti svoju opremu za proizvodnju piva.
#13675 od raix
16 Jan 2017 16:44
Posto me jezivo mrzi da ukomljavam pola kilograma ili kilogram slada ne bi li napravio 2 do 3 l worta za starter. Zanima me koje su alternativne opcije?
Jedno vreme sam koristio dry malt extrakt dok je bilo da se nabavi ispod tezge. Ali vise ga nema a i ovo je jako skup sport kod nas a i napolju. Ne isplati se narucivati.
Druga opcija mi je bila da odvojim liyar dva sladovine od svakog kuvanja pa da zamrznem za buduci starter. Ali i tu posle ne znam da li kuvam 26 ili 24 litra dal je hmelja malo ili mnogo, dal ce biti pregorko ili sta. A i negde sam procitao da za strarter treba koristiti samo bazni slad. Nikako one pecene. A i wort ne sme da bude zahmeljen. Valjda to utice na deobu kvascica. Mozda je to samo mit, a mozda i nije. Ne znam... Opet desavalo mi se da zaboravim da odvojim wort u pocetku. Pa ga odvojim na kraju kuvanja. A opet pre pravljenja startera dreba ga odmrznuti pa razrediti na 1040. Zajebancija od pola dana samo za to...
Treca opcija mi je maltex. Dostupan je u radnjama a nije preterano skup. Jednom sam ovako pravio wort za starter. Malo je klimavo izmeriti tacnu kolicinu. Jedva sam nasao na netu kalkulaciju za potrebnu kolicinu. A i ta kolicina koja bi trebalo da je dovoljna ispalo je preterana" a merio sam u gram po proracunu. Tj dobio sam gustinu od 1050 umesto 1040. Opet mnogo muke i utrosenog vremena za 2l worta. Ne znam da li maltex zadovoljava sve uslove sto se tice nutritivnog aspekta za deobu kvasca.
Cetvta opcija mi je onaj Bruntal extrakt sladovine sto se moze kupiti kod nas. Ali ne znam da li ono pakovanje moze da stoji kada se otvori. Opet ona sirupasta masa je jako nezgodna za merenje kao i maltex.
#13677 od Stole
16 Jan 2017 17:22
A da odjednom ukomis samo bazni slad jedno 20+ litara i sve zamrznes? Naravno ako imas mogucnosti skladistenja toliko wort-a.
#13678 od raix
16 Jan 2017 17:31
Nije losa ideja. Cim kupim zamrzivac koji ce mi sluziti samo za hobi. Zalihu hmelja i zalihu startera.
#13684 od Iox
16 Jan 2017 23:19
Ja sam koristio onaj Bruntal iz više puta nije pravio problem ali je užasno jebeno lepljivo odmeriti ga :)

Послато са LG-D620 уз помоћ Тапатока

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost