Fotografije, sheme i uputstva kako napraviti svoju opremu za proizvodnju piva.
#12476 od Visak
27 Sep 2016 17:27
HERMS je u planu, 80 litara po uvarku. Ovo ispod je moja kombinacija, pa me zanimaju vaši komentari. Vodu bih (filtriranu) sipao direktno crevom u HLT i BK. Ono što mi je glavna nedoumica je korišćenje L i T kugla slavina (to je ono što sam prikazao L i T strelicama), inox aisi 316, naravno. Ove ventile nisam video nigde kao preporuku, ali ni kao upozorenje da nisu dobri u ovakvim sistemima, a čini mi se da na jednostavniji način rešavaju neke probleme, lepo završavaju posao, bez skidanja ijednog creva (u planu su silikonska). Sistem ima 2 pumpe, 2 dvodelne kugla slavine, 2 L i 2 T kugla slavine. Ona T u sredini ide na MLT, ali sam je u shemi zbog preglednosti nacrtao dole. Isto se odnosi i na slavinu prema fermentoru (crveno f), koja će u izvedbi ići dole. Komentari, sugestije, kritike... unapred hvala :roll:

Slika
#12481 od Stole
28 Sep 2016 12:14
Ti trokraki ventili, bilo L ili T sistem, su mi oduvek bili interesanatni. Na kraju sam, makar za sada, odustao od njih, prevashodno zbog cene. Jedino gde sam ih mogao naci u maloprodaji su bili oko 4500 rsd komad. Online nisam uspeo da nadjem trokrake ventile koji imaju BSP navoj, samo NPT.

Generalno ne bi trebalo da imas problem sa njima ali moras da ih dobro proucis, moze da ti se desi da pogresno postavis ventili, ili da rucica ne moze da se okrece za punih 360 stepeni pa moze da ti se desi da ne mozes da podesis da budu otvoreni krakovi koji ti odgovaraju u trenutku. Takodje moras da budes pazljiv prilikom rukovanja da slucajno ne otvoris pogresan krak i tako napravis dzumbus.

Kada podvuces crtu, pitanje je koliko je to zapravo potrebno i svrsishodno. Da, nemas ni jedno crevo da premestas ali dobijas vise "mrtvog prostora" u crevima i definitivno ces morati da stavis neke dodatne ventile kako bi celokupnu tecnost mogao da ispustis iz sistema zarad ciscenja. Misljenja sam da praviti zatvoren sistem sa crevima nema neke prednosti, to tek ako creva zamenis fiksnim cevima onda dobija smisao.
#12500 od SVR
30 Sep 2016 01:47
I Srle se lozi na T
Kada ti crkne kugla ventil odes u prvu vodointslatersku radnju i kupis mesing pa zavrsis kuvanje.
Kad ti crkne T , prvo neces znati da pusta dok ne bacis par tura, a kada shvatis trebaces da ih ponovo narucujes odnekud i dok ih cekas nema kuvanja.
Jednostnije je uvek bolje
Spremi se i na eksperimentisanje , kada ga sklopis videces sta ti vise odgovara pa ces prilagoditi.
Oprema pa i HERMS nikad nije gotov.... :D
#12502 od Visak
30 Sep 2016 07:33
Da, i meni su zanimljive T i L slavine pa sam ih zato i planirao. Video sam da ih ima na Wasi.rs (http://wasi.rs/naslovna/ventili/kugla-slavine/), još mi nisu odgovorili za cenu. Kod postavljanja i rukovanja uvek može da se pogreši, ali se zato dobro prethodno prouči i organizuje :-). Što se crkavnja slavine tiče, ako toliko košta trebala bi toliko i da radi, valjda, ali se slažem da je jednostavnije bolje. Takođe, kada je u pitanju ostajanje tečnosti u crevima to je potpuno tačno, i u zatvorenom i u otvorenom sistemu. Morali bi da se dodaju ventili za ispuštanje tečnosti koja ostaje... ma komplikovano. Definitivno ću dobro proučiti i ostaviti eventualno samo one L i T slavine koje prođu taj test, a ostalo radim sa premeštanjem creva. Kad isplaniram postaviću skice, možda nađemo još neku manu, a možda nekom i koristi. Hvala :)
#12511 od Stole
30 Sep 2016 14:15
Bas sam od Wasi-a i dobio onu cenu koju sam spomenuo. Odnosno, otisao sam do prodavnice u Zemunu koja drzi celokupan Wasi program, Tehnonautika. 1/2" T je kostaio tik nesto ispod 4700 din.

Debelo sam razmisljanju o prednostima zatvorenog sistema gde se samo okrecu ventili, ali kad sam video koliko zapravo malo posla je premestanje creva (ja u svom sistemu od pocetka do kraja kuvanja imam tacno 2 puta premestanje creva) jednostavno ne mogu da nadjem ni jedan dobar argument, osim "izgleda profi", koji ide u prilog zatvorenom sistemu.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost