Fotografije, sheme i uputstva kako napraviti svoju opremu za proizvodnju piva.
#12056 od Ćiva KG
25 Avg 2016 11:37
Recept za najjeftiniji kontraprotočni hladnjak bi počeo sa: UKRADEŠ baštensko crevo, bakarnu cev u koturu, bakarnu cev (većeg prečnika od cevi u koturu), žicu za struju, 2 T fitinga i 2 bakarna čepa. Tako bi bilo najjeftinije, a evo koliko je mene koštalo uz specifikaciju materijala:

- 6m baštenskog creva prečnika 3/4" = 432,00 rsd,
- 6m bakarne cevi (meke) u koturu prečnika 1/2" = 1.689,60 rsd,
- 0,5m bakarne cevi prečnika 3/4" (negde kažu 18mm) = 192,50 rsd,
- 8m žice za struju, rekoše mi da je prečnik 1,5mm a ja ne izmerih više od 1,3mm = 136,00 rsd (naravno ja sam uzeo 10m jer nisam znao koliko bi otišlo na 6m cevi – zato i dajem ove specifikacije),
- 2 T fitinga od 18mm = 124,00 rsd,
- 2 bakarna čepa za cev od 1/2" = 98,00 rsd (jer ne postoji (!!!) reducir sa 18 na 12mm).

UKUPNO: 2.672,10 rsd, što bi bilo negde oko 22,00€ u vreme kupovine. Ovome treba dodati i troškove tinol žice, cinol paste, plina za brener(čić), sudomil i šelni što sam sve već imao.

Pretpostavljam da je procedura svima manje-više poznata, ali evo ukratko po slikama:

- Cev prečnika 18mm sam isekao na 6 komada dužine 5-6cm (Sl. 2) i zalemio kao na Sl. 4.
- Čepove prečnika 12mm sam uzeo jer, kao što rekoh, nisam našao reducir sa 18 na 12mm koji bi bio daleko podesniji za lemljenje, tako da sam čepove bušio i razvrteo na 13mm (Sl.5 i 6).

Slika
- 6m bakarne meke cevi (Sl.7) sam ispravio (kao).
- Sa pune žice od (zvanično) 1,5mm, dužine 8m sam skinuo izolaciju (Sl. 10). Ovoga sam se plašio koliko će da traje jer se nikada nisam bavio time, ali je išlo neverovatno brzo. Za par minuta gotovo skalpelom.
- Tu sam žicu namotao na bakarnu cev. Potrošio sam nešto malo manje od 8m uz korak od oko 5cm. Lemio sam svaki drugi navoj (otprilike na 10cm).

Slika
- Mislio sam da sam preterao sa toliko čestim lemljenjem ali se isplatilo prilikom ubacivanja cevi u crevo (Sl. 13 i 14) uz izdašno podmazivanje (sudomil + voda). Da nisam, verovatno bi se navoji dosta poremetili. Ovde sam propištao majčino mleko jer sam sve radio sam. Upala mišića naredna 3 dana...
- Sve to namotao (Sl. 15 i 16) oko kartonske cevi čiji je prečnik malo manji od prečnika boce za Haineken pivo do 20 litara.
- Na slici 16 se vidi da baštensko crevo i lemljena žica ne idu do kraja bakarne cevi. To je odokativno kod mene bilo 23cm.
- I na kraju postavljanje prethodno napravljene T račve sa Sl.4 i lemljenje čepova.

Slika
Ostaje da se, jednoga dana, proveri efikasnost.
#12058 od taraba
25 Avg 2016 13:25
Mali savet: Ta providna creva se skenjaju žestoko kad kroz njih ide vrela voda.
Moj prvi pokušaj cfc-a je bio sa tim i posle dva testa je puklo od pritiska vode u kombinaciji sa omekšalim crevom.
Druga iteracija je bilo armirano crevo sa gumenim jezgrom i par slojeva armature (isto 3/4) i to radi već neko vreme bez greške.
:laganica:
#12059 od Ćiva KG
25 Avg 2016 14:02
taraba je napisao:Mali savet: Ta providna creva se skenjaju žestoko kad kroz njih ide vrela voda.
Moj prvi pokušaj cfc-a je bio sa tim i posle dva testa je puklo od pritiska vode u kombinaciji sa omekšalim crevom.
Druga iteracija je bilo armirano crevo sa gumenim jezgrom i par slojeva armature (isto 3/4) i to radi već neko vreme bez greške.
:laganica:

Izbor je bio jednostavan: u radnji gde sam dosta stvari uzeo to je bilo jedino crevo tog prečnika koje su davali na metar. Svestan rizika, nadao sam se da neće da crkne zbog temperature ako prvo pustim hladnu vodu pa tek onda vruće pivo koje ide kroz bakarnu cev.
#12062 od taraba
25 Avg 2016 19:32
Sve jedno će voda biti poprilično vruća unutra.
Ja obično pustim da sladovina recirkuliše 2-3 minuta kroz cfc da ga dezinfikuje pa onda pustim hladnu vodu i direkt u fermentor.

Kako planiraš da čistiš/dezinfikuješ unutrašnjost?
#12063 od Stole
25 Avg 2016 19:33
Kako pustis da recirkulise? Nekom pumpom vracas u BK ili u kantu pa nazad u BK?

Sent from my LG-D620 using Tapatalk
#12066 od Ćiva KG
26 Avg 2016 09:40
taraba je napisao:Kako planiraš da čistiš/dezinfikuješ unutrašnjost?

Pod ovim okolnostima preostaje cirkulacija Star sana, to bi bio period pre ceđenja, znači iz BK kroz CFC nazad u BK. Mada mi se više sviđa varijanta od 15 minuta vrelog piva. Korisnije je, odradiš i whirpool...
Imam neke ostatke creva pa ću da ga kuvam nekoliko puta po pola sata da vidim dal' će da se razloka.
Mada mislim da nema razloga za brigu jer je crevo "made in Serbia" :lol:
#12068 od Stole
26 Avg 2016 09:49
Ciwi je napisao:Mada mislim da nema razloga za brigu jer je crevo "made in Serbia" :lol:


Dakle sigurno ce se razlokati :mrgreen:
#12069 od SVR
26 Avg 2016 10:34
OPREZNO sa crevima.
Kupim kotur 50metra nekog PRC armiranog creva.
Stavio ga na chiller , U chiller i IZ chillera.
2x me dobro osurilo jer je pucalo od vrele vode na izlazu iz chilera.
Crevo se naduje ko balon poveca precnik 3-4 puta istanji se i samo pukne, ja instiktivno drzi rukom crevo da ne napuni keg i pivo u kegu pa sam se dva puta dooobro ispeko. na kraju sam ubacio 2m gumenog creva koje ne puca.
#12388 od Ćiva KG
22 Sep 2016 09:15
Kao što sam i obećao kuvao sam, na žalost ne pivo već crevo "made in Serbia" da vidim da li će da se razloka pa prilažem i fotkice:

Slika
Na slici 1 je crevo pre kuvanja. Kuvao sam ga oko pola sata i samo je promenilo boju (Sl. 2). Sad liči na silikonsko crevo (naš silikon je bolji od originala) ;). Potom sam ga šelnom pričvrstio na bakarnu cev (Sl. 3 i 4), kuvao ga po pola sata da vidim da li će se tu nešto poremetiti i jedina posledica su otisci šelne na crevu koji se vide na slici 6. Slika 5 je nakon kaljenja, više puta sam ga iz ključale stavljao pod mlaz hladne vode ali nikakvih dilatacija nema.

Sve u svemu promene su u boji; ostaju otisci šelni i crevo je na dodir primetno drugačije, izgubilo je malo na krutosti ali verujem da je to očekivana posledica.

Na slici ispod je crevo posle nekih 7-8 dana. Boju (prozirnost) je malo povratilo, a na dodir je još uvek malo mekše od "originala" (gornje crevo):
Slika

Ne znam koliko bi merodavno bilo ovakvo ispitivanje. U principu u praksi bi se, ukoliko se radi dezinfekcija 10-15 minuta vrelim pivom kroz bakarnu cev, crevo temperaturno manje opteretilo nego pri ovom testu. Nema tu ni nekih posebnih mehaničkih opterećenja, jedino ostaje diskutabilna pouzdanost prilikom dužeg korišćenja.
Poslednji put menjao Ćiva KG dana 30 Sep 2016 14:31, izmenjena samo jedanput

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju