Fotografije, sheme i uputstva kako napraviti svoju opremu za proizvodnju piva.
#12026 od CTEBAPA
22 Avg 2016 12:46
Ponovo mi trebaju saveti.... :)
planiram da pravim MLT i BK , naravno od pivskih burica, pa sve nisam siguran sta i kako je bolje i da nesto ne izgubim iz vida pa se posle cesem....

Obe posude se prave od po 2 bureta 30l koje bi varili jedno na drugo. Tako bi trebalo da dobijem 50tak l.

MLT : busi se rupa za slavinu na dnu bureta , koje se naravno ''oblaci00 u termosilent od10mm X 2. Busi se rupa za termometar. Za filtriranje bih pravio korpu koju ubacujem u bure od sitne mrezice (naravno ojacano). Nesto ovako:
Slika

Slika

Da li je to ''bolja'' varijanta od laznog dna ?

BK: Busenje rupa za slavinu i za merac nivoa.

Savetujte sta da dodam, oduzmem...na sta da obratim paznju...dajte ideje ...

Za sada automatika nije u planu ali mislim da bi se na ovo kasnije dalo uraditi stogod.

Hvala :)
#12029 od Stole
22 Avg 2016 13:06
Moj ti je savet da zabatalis varenje dva bureta od 30l i lepo uradis sa jednim od 50. Skratis sebi posao. Doduse, to dosta zavisi na kolike ture ciljas. Ako ciljas na ture od 50l onda je bolje da zavaris dva bureta od 30l. Ako si pak zadovoljan sa turama od 40-45l onda samo odradi posao sa jednim buretom od 50l.

Praviti ovakvu "korpu" jedino ima smisla, po meni, ako ce MLT i BK da ti budu ista posuda. Tako bi mogao da jednostavno podignes slad iz MLT i odmah krenes sa kuvanjem. Mozes cak i da obesis tu korpu iznad MLT pa da tako odradis ispiranje. To ti je klasican princip kako radi Speidel-ov Braumeister. Posto ti vec imas odvojeno MLT i BK, moj savet ti je da ides sa laznim dnom. Iz iskustva sa braumeisterom ti mogu reci da takva korpa moze da bude neprakticna. Smanjujes zapreminu u koju mogu da stanu zitarice. Ako ces vec raditi klasicno pretakanje iz MLT u BK onda je daleko bolje raditi sa laznim dnom. A lazno dno se vrlo lako napravi od jednog od poklopaca koji ce ti ostati prilikom otvaranja bureta.

Takodje, takva mrezica je PAIN IN THE ASS za pranje. Nakon ukomljavanja kada je sve lepljivo i ima ostataka slada koji su se zaglavili u mrezici dodje ti da jednostavno bacis sve u majcinu. Barem sam se ja tako osecao dok sam radio sa Braumeisterom.

Po meni, ono glavno sto nisi ovde napisao jeste izvor toplote. Pretpostavljam da ce sve to ici na plin. Kao i grejanje vode za ukomljavanje.

Obrati paznju na odvod u BK. Savetujem ti da na odvodnu rupu navaris koleno i kracu duzinu cevi koja ce ici po unutrasnjem obodu lonca a spustace se ka dnu. Tako ces na kraju kuvanja/hladjenja moci lagano da otices sladovinu u fermentor "duz ivice" lonca, dok ce se ostaci hmelja i proteina skupljati na sredinu lonca. Naravno sve se ovo moze smatrati kao cepidlacenje za svaki mililitar ali takve stvari te nekako izjedaju kasnije i uvek mislis na njih kao jos jednu "eh da sam uradio i ovo" stavku.
#12033 od CTEBAPA
22 Avg 2016 13:35
Hvala, na takve stvari sam i mislio. Sitnice koje bih tek kasnije uocio

Za sada ce se raditi na plinski gorionik. Spajanje buraddi je u plan zato sto sada imam 4x po 30 l. Kada cu imati vece nisam siguran. Ono sto nisam rekao, materijal nabavlja kum (zajedno se bakcemo pivom) koji se bavi sekundarnim sirovinama i ima varioca koji je stalno zaposlen kod njega tako da mozemo da budzimo dosta stvari. Imamo i jednu posudu 60cm precnik i 50cm visina ali to ce nekada doci na red , za sada mislim 50l po turi a ta posuda je 140l. Znaci da se bacim na lazno dno, ja mislio da je ovakva izvedba sa korpom prakticna zbog vadjenja zitarica kasnije.
:ojha:
#12035 od Stole
22 Avg 2016 13:49
Veruj mi, takva korpa samo izgleda prakticno. Zamisli se malo, za turu od 50l imaces 11-13kg slada u proseku. Kada se natopi vodom ta korpa ce imati tezinu oko 20ak i vise kila, pre oko 25. Ti to moras da izvadis rucno odatle, a sve je jos vrelo. A zasto? MLT ne sluzi nicemu nakon ukomljavanja/ispiranja. Nije li lakse da, kada si prebacio svu sladovinu u BK jednostavno pretumbas MLT i sve zitarice izrucis? Takodje, posto radis na plin, ta korpa ne bi smela da stoji direktno na dnu lonca. Dakle moras da smislis neki nacin da izdignes celu skalameriju.

Kazem ti, takva korpa jedino ima smisla ako hoces da MLT i BK spojis u jednu posudu, radi ustede prostora. Ako si zacrtaio sebi da ti MLT i BK budu dve odvojene posude onda ovakva korpa gubi smisao.
#12037 od raix
22 Avg 2016 15:45
Po meni merac nivoa tecnosti u BK nema smisla. Ima smisla jedino u HLT da bi znao koliko vode treba da uspes u MLT za ispiranje. Spasio si se jedne rupe+fitinga+kolena+cevi za montiranje.
#12039 od CTEBAPA
22 Avg 2016 16:08
Jasno mi je sve. Zbog takvih objasnjenja i pitam za savete.
Mislis li da je ostalo odgovarajuce ? da busim, varim, secem jos digod ? :)
#12040 od Stole
22 Avg 2016 16:42
raix je napisao:Po meni merac nivoa tecnosti u BK nema smisla. Ima smisla jedino u HLT da bi znao koliko vode treba da uspes u MLT za ispiranje. Spasio si se jedne rupe+fitinga+kolena+cevi za montiranje.



Iskreno, po meni je i to nepotrebno jer u sistemima sa 2 ili 3 suda, ja bih rekao da ce se pre ispirati sa koliko god vode treba dok se ne potrefi pre boil volume ili pre boil gravity.
#12089 od CTEBAPA
03 Sep 2016 11:09
Ako neko može da mi razjasni...
Ima li neke razlike ako na MLT-u stavim slavinu za odvod odole ? ili postoji razlog zasto je uglavnom pozicioniraju sa strane...
racunam da ce se bolje cediti ( tj. vise odvoditi) ako je slavina na dnu, bez onih kolena kako se pravi sa laznim dnom od vrha bureta.
Uf, ovo baš smisleno deluje....
:)
#12090 od taraba
03 Sep 2016 12:27
Bolje je sa odvodom dole.
Ako radiš od bureta najbolje uraditi tako da se iseče dno (mesto vrha) bureta.
Ostaje ti flanšna 2" na koju lepo leže tri-clamp od 2".

Ovako nešto, samo što ne moraš da izvlačiš cev napred već direktno dole.
https://i.imgur.com/oGXXZYl.jpg
#14215 od CTEBAPA
02 Mar 2017 17:17
Slika

Slika

Slika

Slike BK i MLT, bar se nadam da će to biti :)
Nije to ispalo kako sam zamišljao ali tu smo di smo, dok se ne steknu uslovi za nešto bolje.
Da li može biti nekih problema zbog vidnih neravnina na varu ? Mada racunam da ću samo imati zajebavancije sa čišćenjem i da ću tu gubiti vremena i to dosta.
Još to nije ništa očišćeno. Na MLT-u je ostavljena rupa na dnu gde će biti slavina , a odgore naravno ide lažno dno od dela bureta.
Gde i šta još da bušim ?
- Slavina što bliže dnu na BK (uz koleno i parče cevi uz obod unutrašnjeg dela bureta)
- nekako da nabudžim termometar - mislim na otprilike 1/3 MLT-a (0-120C gledao sam neke : http://www.etazgrejanje.com/katalog/manometri-termometri-termomanometri-slovarm/ , http://www.etazgrejanje.com/katalog/termometri-satni/ ,
http://www.attos.rs/termometri_termomanometri.pdf
i ....
Možda odmah da bušim još štogod, da se nađe kad u upotrebu upadne i neka pumpa ?

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju