Fotografije, sheme i uputstva kako napraviti svoju opremu za proizvodnju piva.
#11871 od Stole
07 Avg 2016 07:59
Za izradu da ali klima pravi veci trosak mesecno.

Sent from my LG-D620 using Tapatalk
#11891 od civi
09 Avg 2016 13:47
Pregrađivanjem prostorije ćeš dobiti manji prostor međutim i taj manji prostor može biti poprilično zahtevan za sam frižider. Frižider nije konstruisan da radi ono što mi radimo sa njime te kad staviš fermentor koji stvara toplotu u zapreminski već zahtevan prostor teško da će frižider to moći da podnese. Slažem se da je bolje staviti malu klimu nego sa frižiderom hladiti toliki prostor. Ovi mali frižideri koji se koriste u mini barovima i oni visine 80 cm (kao jedan kuhinjski element) imaju jači kompresor nego što im je potrebno pa su pogodni za delimično proširivanje prostora za rashlađivanje, ali vodi računa sve ima svoje granice. Orijentaciono da znaš da ako produžiš frižider za 30 cm već si udvostručio zapreminu za hlađenje.
#11895 od Shone
09 Avg 2016 17:31
Malo sam se raspitivao, ali nemam konkretnih podataka. Po proceni nekih ljudi na te dimenzije i sa tim hladnjakom ukoliko je izolovana prostorija, hladnjak frižidera bi mogao da održava neku temperaturu od 18C. Sve ispod bi bilo mučenje za kompresor, uz sve bi morao da instaliraš dodatne ventilatore, unutar i van komore, a znatno skraćuješ iskoristivu površinu. Mislim da nije isplativa ideja. Posebno što ćeš biti uskraćen za niže temperature, neophodne za hladan lom. Mislim da ipak taj frižider zadržiš za takve stvari, lepo doteraš prostoriju i u nju uneseš pingvina. Uzgred uz pomoć nekih filtera, bi mogao da dolaziš jeftino i do meke vode.
#11928 od CTEBAPA
11 Avg 2016 17:22
Mislim da cu zasad ovako raditi, svakako ce biti manji manja zapremine od onoga sto sam prvobitno zamislio.
trenutno nemam drugu mogucnost za fermentaciju veceg fermentora (mislim da cu uzeti hdpe bure od 50-60l). Kada budem u mogucnosti pokusacu da primenim vase savete.
Hvala svima.
Imam jos pitanja, ali nije vezano za samu komoru. Imam prohromsku posudu oko 140l ( dimenzije R=60cm , h=50cm) ali je dno konkavo ( valjda je to , fizika 7mi razred)-ispupceno ka unutrasnjosti suda. Iskoristio bih je ali me interesuje da li ce biti problem zbog tog ispupcenja tj udubljenja sa plinskim gorionikom ( mada kontam da moze biti samo prednost) ? Koristio bih tu posudu za kuvanje manjih tura oko 50l pa jedared nadam se i punom kapacitetu...

hvala
#11929 od raix
11 Avg 2016 17:57
Ne zasto bi konkavno dno bio problem. Takvo dno je i na kegu od 50l. Sa mash tunom od 60l u dva ukomljavanja mozes da kuvas 120l sladovine. Jedino sto moras dobro da proucis koliko kw grejaca treba.
#11930 od CTEBAPA
11 Avg 2016 19:07
Za sad bih isao na ture do 50l , ali kad vec imam ovakav sud da ga iskoristim. Nije problem da u njemu kuvam manje od pune zapremine, valjda ce kadgod doci na red i pun lonac. Ako može uputstvo kakav mi gorionik treba ? Imam neki home made....
#11933 od Shone
11 Avg 2016 22:42
CTEBAPA je napisao:Za sad bih isao na ture do 50l , ali kad vec imam ovakav sud da ga iskoristim. Nije problem da u njemu kuvam manje od pune zapremine, valjda ce kadgod doci na red i pun lonac. Ako može uputstvo kakav mi gorionik treba ? Imam neki home made....


Mislim da ima otvorenih tema u vezi toga. Ukoliko nema otvori novu temu vezanu za problem ili savat.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost