Fotografije, sheme i uputstva kako napraviti svoju opremu za proizvodnju piva.
#11840 od CTEBAPA
02 Avg 2016 14:02
Molio bih vas za savete i pomoć oko izrade fermentacione komore.
Prvobitna zamisao je bila da sa frižidera skinem vrata i stiroporom povećam zapreminu komore ( to je već radjeno i opisivano), međutim imam i drugu ideju. Izolovao bih prostoriju-šupicu tj ostavu (dimenzije 100X95 X240cm) i u nju postavio već pominjani frižider. Mislim da je moguće da ohladi toliku prostoriju na potrebnu temperaturu. Naravno nameštao bih tako da ''plafon'' bude pomerljiv tj da mogu menjati zapreminu.
Nisam baš siguran da može ovako da se izvede, pa bih molio za mišljenje i savete na šta da obratim pažnju.
Naravno frižider će kontrolisati STC1000.
Unapred hvala na pomoći

:vops:
#11841 od civi
02 Avg 2016 14:32
Ako sam te dobro shvatio ti hoćeš da staviš frižider u prostoriju koju hladiš tako da frižider bude zatvoren u istoj. Trebao bi da znaš da frižider radi po principu oduzimanja toplote onome što je unutar njega i istu tu toplotu odaje u okolinu. Dakle ako on oduzme topltou te tvoje prostorije i onda je preko isparivača vrati u tu istu prostoriju nećeš dobiti ništa osim frižidera koji će da se pokvati vrlo brzo. Moraš da rešiš problem odvoda toplote iz te prostorije, znači ili ćeš da dodaš stiropor napred na frižider ili ćeš da izoluješ pozadinu (isparivač) i da napraviš odvod toplog vazduha kroz ventilaciju ili kroz zid sa dodatkom ventilatora za aspirator ili nešto slično.
#11842 od CTEBAPA
02 Avg 2016 16:18
Tako nekako, planiram da stavim frizider u prostoriju ali bih naravno odvojio zadnji deo frizidera i sproveo neku vrstu ventilacije. Da li moram stavljati neki ventilator ili bi mozda bilo dosta samo sprovesti crevo kao za aspirator ? Probacu da slikam i postavim kako to izgleda
#11843 od Stole
02 Avg 2016 16:23
Ventilator bi tu svakako pomogao. Iskoristi i prirodno strujanje toplog vazduha ali mislim da ce daleko efikasnije biti sa ventilatorom.
#11844 od raix
02 Avg 2016 17:01
Ona rebra sto su na ledjima frizidera moras da iskoristis. Ona razmenjuju toplotu. Kako si mislio to da izvedes?
Mozda da taj deo stavis na vrata ostave sa spoljasnje strane.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
#11845 od Shone
03 Avg 2016 00:52
Tema je već bila otvorena u vezi fermentacione komore. Pogledaj prvi klip, ali nemoj zaboraviti da su svi oni proračunati sa rezervom. Hladnjak u njemu je služio da ohladi komoru koja je mogla da zamrzava, a ostatak je išao na fižider. Ovako ogoljen ima rezervu sigurno da hladi duplo veći boks, ali mislim da bi preko toga imao problema. Preko toga opterećivaće kompresor, dakle verovatno da se neki manji prostor može ohladiti, ali nemoj preterivati. I ono što je civi napisao, sve što je van unutrašnjosti frižidera, mora da bude i van tog prostora koji se hladi.

Slika
#11864 od CTEBAPA
05 Avg 2016 11:16
Nikako da stignem da postavim. Evo i slike prostora u kom ce biti komora. Nisu neke ali moze se videti kako to izgleda.
Slika

Slika

Slika
#11866 od Shone
05 Avg 2016 18:06
Hm, raspitaću se malo kod nekih ljudi koji rade takve komore, daj samo dimenzije. Šta je levo - desno? Može li radijator negde napolje., ili da pregradiš prostoriju na pola i da koristiš samo visinu. Kako bi radijator ostao iza, a da toplotu odvodiš preko komore napolje. Za ovo je neka mala klima, najbolje rešenje, stim što bi i na njoj morao da uradiš jednu "modifikaciju".
#11868 od CTEBAPA
06 Avg 2016 09:26
Dimenzije prostorije su 120širina ; 90dubina ; visina oko 240cm. Frižider (njegov zadnji deo-radijator) će ići do zida (kao na slici) a uradiću zadnji zid komore odvojeno od zida (tako da radijator bude van komore). Prvo sam mislio da izolujem celu prostoriju ali sam iz komentara shvatio da je možda prevelika zapremina. Tako da cu ici na smanjenje zapremine, spuštanjem ''plafona'' na nekih 170cm otprilike ( time bih ujedno imao neku ventilaciju tj. protok vazduha od radijatora ka vratima - komora bi se završavala 10tak cm niže od vrata). Unutrašnje dimenzije dobijene komore bi bile (okvirno) 105cm širina; dubina 70cm; visina 165cm. Ja se nadam da frižider to može da izgura. Tako bih po potrebi mogao da napravim i neku policu unutar komore za dodatne fermentore.
Dimenzije frižidera su : širina 50cm; dubina 60cm; visina 105 cm.
Znam da bi idealno bilo da se klima stavi i da iskoristim celu prostoriju, ali za sada moram da koristim to sto imam ( taj frizider i tu prostoriju) i voleo bih da to iskoristim sto vise.
Nisam siguran kako da uradim izolaciju. Trenutno je ideja da ostavim prostor od 0,5cm izmedju zida i stiropora(stirodura ili neceg treceg). Levi zid je pregradni između dve prostorije, na desnom zidu sa spoljnje strane se nalazi rostilj-pecenjara ( tu ce ici na zid ici i aluminijumska ploca a naravno vodice se racuna o upotrebi rostilja u toku fermentacije- mada zid do sada nije odavao toplotu), zadnja strana je spoljasnji zid. Sa prednje strane su drvena vrata (ona ce biti posebno izolovana i spolja i iznutra) a svakako ce komora imati svoja vrata (tj tablu stiropora koja ce moci da se ukloni).
Mislim da izolaciju radim stiroporom 5cm ili stirodurom 3cm i da se sve sa unutrasnje strane komore prelepi alu folijom.

Svi saveti su dobrodosli...... i sto se tice materijala i sto se tice izvedbe.

Hvala svakako :)

:pivce:
#11870 od raix
06 Avg 2016 19:49
Toliko stiropora i rada ili jedna polovna klima od 9btu. Odolativno mislim da je ista cena.

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju